• Business

    Η συγγνώμη του Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο με το Facebook: «Ήταν λάθος μου και λυπάμαι» (video)

    • NewsRoom
    Μαρκ Ζούκερμπεργκ

    Mark Zuckerberg


    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση.

    «Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα (…) Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι», είπε, εν μέσω της αναταραχής από το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων στην εταιρεία Cambridge Analytica.

    Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης ο Ζούκενμπεργκ ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη όχι μόνο για την ελλιπή προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016 μέσω της πλατφόρμας.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θεώρησε τις κινήσεις της Cambridge Analytica ως παραβίαση των προσωπικών δεδομένων αλλά παραδέχθηκε ότι έπρεπε να έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές νωρίτερα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν το Facebook κατέχει το μονοπώλιο στην αγορά ο Μ. Ζούκερμπεργκ απάντησε «Δεν νιώθω ότι κάτι τέτοιο ισχύει».

    Δεν απέρριψε προτάσεις γερουσιαστών για την εισαγωγή νέων ρυθμιστικών νόμων ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για καμία συγκεκριμένη πρόταση. Η θέση μας είναι πως οι ρυθμίσεις δεν είναι αρνητικές δήλωσε. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είναι το σωστό θεσμικό πλαίσιο και όχι αν χρειάζεται, δήλωσε.

    Ο ιδρυτής του Facebook ήρθε αντιμέτωπος με συνεχή ερωτήματα για το ζήτημα της «παρακολούθησης» των χρηστών και των συνήθειών τους.

    Για το θέμα δήλωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να δημιουργήσει μια έκδοση του Facebook με συνδρομή, διευκρίνισε ωστόσο ότι πάντα θα υπάρχει μια έκδοση ελεύθερη συνδρομής.

    Σφοδρή κρίτικη δέχθηκε από το γερουσιαστή της Καλιφόρνια ο οποίος τον «κατηγόρησε» ότι οι όροι που επιβάλλει το Facebook για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό είναι διάτρητοι.

    H χθεσινή κατάθεση του επικεφαλής του Facebook ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες και αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Facebook: Πώς μπορείτε να δείτε αν έχουν διαρρεύσει τα δεδομένα σας (pic)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρενίτιδα με το #DeleteFacebook: Οι σταρ διαγράφουν τον έναν λογαριασμό μετά τον άλλο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Facebook: Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 2,7 εκατ. χρηστών μόνο στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ