• Business

    Η Frigoglass κλείνει το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα – Οι λόγοι της απόφασης

    • Γιώργος Μανέττας

    Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass


    Νέο πλήγμα για την εγχώρια βιομηχανία. Μετά την ΔΕΛΤΑ που αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, ήρθε η σειρά της εταιρείας παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων Frigoglass να ανακοινώσει τον τερματισμό λειτουργίας του εργοστασίου που διατηρεί στην Πάτρα (Κάτω Αχαΐα).

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, το εργοστάσιο ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο, και είχε συσσωρεύσει ζημιές περίπου 10 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Και όλα αυτά παρά τις προσπάθειες που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να καταστήσει τη μονάδα οικονομικά βιώσιμη.

    Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων η εταιρεία εφάρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το 2009 το οποίο οδήγησε σε μείωση του προσωπικού του εργοστασίου κατά περίπου 50%, εφάρμοσε την εκ περιτροπής εργασία για κάποιους μήνες το 2012, το 2013 και το 2017 ενώ προχώρησε και στη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 24% το 2014, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία εστιάστηκε στην παραγωγή ανταλλακτικών. Επιπλέον, το 2015 ξεκίνησε την παραγωγή οικιακών ψυγείων η οποία μεταφέρθηκε από χαμηλότερου κόστους παραγωγικές μονάδες του εξωτερικού. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν κατέστησαν την ελληνική παραγωγική μονάδα του ομίλου ανταγωνιστική.

    Όσον αφορά στους εργαζόμενους, η διοίκηση της εταιρείας έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κάτω Αχαΐα, προκειμένου να
    διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του ομίλου.

    Το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα απασχολούσε 92 εργαζομένους και παρήγαγε ειδικευμένους ψυκτικούς θαλάμους οικιακής χρήσης (wine cooler, corner fringes, cold rooms, cooler drawers) και ελάχιστα ανταλλακτικά.

    Η παραπάνω κίνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί μέρος της στρατηγικής αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων που αποφάσισε η εταιρεία, στο πλαίσιο εξυγίανσης των οικονομικών της. Η εταιρεία πριν από περίπου δυο χρόνια έφθασε στο χείλος του γκρεμού, ωστόσο η συμφωνία κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές απέτρεψε τα χειρότερα.

    Ήδη, έχουν κλείσει εργοστάσια που υστερούσαν σε ανταγωνιστικότητα μεταξύ των οποίων και αυτό στην Κίνα, με απώτερο στόχο να παραμείνουν εν λειτουργία τα εργοστάσια που αποδίδουν. Στις αρχές του 2018, προχώρησε και στην πώληση της μονάδας συσκευασίας υαλουργικών προϊόντων στο Ντουμπάι.

    Η αντίστροφη μέτρηση για την Frigoglass ξεκίνησε το 2016, όταν κατέρρευσε η συμφωνία πώλησης του κλάδου υαλουργίας, η οποία θα έφερνε σημαντικά κεφάλαια στα ταμεία της εταιρείας.

    Η Frigoglass είναι στρατηγικός εταίρος εταιρειών αναψυκτικών και ποτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Frigoglass είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά Επαγγελματικών Ψυγείων (ICM) και ο βασικός προμηθευτής στον τομέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής.

    Εκτός από την Ελλάδα, η εταιρεία με βάση όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση για το 2017, έχει εργοστάσια παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων στην Ρουμανία, στην Ρωσία, στην Ινδία, στην Ινδονησία και στη Νότια Αφρική και εργοστάσιο υαλουργίας στην Νιγηρία. Παράλληλα, διατηρεί γραφεία πωλήσεων
    σε Γερμανία, Νορβηγία, Πολωνία, Τουρκία, Κένυα , Νιγηρία, και Νότια Αφρική.

    Το 2018, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 417,3 εκατ. ευρώ έναντι 386 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 8,1% , τα συγκρίσιμα EBITDA έφθασαν στα 56,4 εκατ. ευρώ από 49,6 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητας διαμορφώθηκαν σε ζημιές 7,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 27,6 εκατ. ευρώ το 2017.

    Βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 48,55% στο τέλος του 2017 ήταν η εταιρεία Truad Verwaltungs A.G., συμφερόντων της οικογένειας Λεβέντη – Δαυίδ. Ποσοστό 11,68% κατείχαν οι Marc Larsy – Avenue Capital και 5,95 η Alpha Bank.



    ΣΧΟΛΙΑ