Business

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε ποντοπόρο και θαλάσσιο τουρισμό και η αξία της τεχνολογίας

  • Λάμπρος Καραγεώργος

Δανάης Μπεζαντάκου – Γιάννης Δράγνης – Αλέξανδρος Χατζηπατέρας – Ιωάννα Προκοπίου – Χρήστος Μάγκος – Ιωάννης Μαρτίνος


Για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη ναυτιλία αλλά και τον θαλάσσιο τουρισμό, την αξία της τεχνολογίας σε αυτή την δύσκολη περίοδο αλλά και τις προοπτικές της  Ελλάδας ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου αναφέρθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πέντε εκπρόσωποι ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, της νέας γενιάς.

O τουρισμός αποτελεί κυρίαρχη δύναμη παγκοσμίως και καλύπτει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είπε ο Γιάννης Δράγνης, ο οποίος δραστηριοποιείται εκτός από την ποντοπόρο ναυτιλία και στο γιωτινγκ μέσω της Golden Yachts μιας εταιρείας που επενδύει στα υπερπολυτελή γιοτ με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο κ. Δράγνης συμπλήρωσε ότι η βιομηχανία του yachting έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού. Στο ερώτημα της συντονίστριας της συζήτησης Δανάης Μπεζαντάκου, Διευθύνουσας Συμβούλου της , Navigator Shipping Consultants, για το πόσες ακυρώσεις είχαν εξαιτίας της πανδημίας, απάντησε πως έφτασαν στο 90% αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο είναι στις κρουαζιέρες. Ο Γιάννης Δράγνης είπε πως οι τουρίστες θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να κάνουν με ασφάλεια τις διακοπές τους σε γιοτ, απλά δεν ξέρουν ακόμα πως να έρθουν. Πρέπει να λυθεί πρώτα το πρόβλημα με τα αεροπορικά ταξίδια και μετά ο τουρισμός των γιοτ θα επανακάμψει. Ο κ. Δράγνης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον Ιούλιο, λέγοντας πως είναι βέβαιος πως θα υπάρξει άνοδος των κρατήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση πως οι εταιρείες που δεν έχουν μεγάλα ανοίγματα, που έκαναν προσεκτικά βήματα αυτά τα χρόνια, δεν θα πληγούν από μία χαμένη τουριστική σεζόν. . Η Ελλάδα όπως εξήγησε ο κ. Δράγνης είναι τρίτη δύναμη στο χώρο αυτό μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το 45% της παγκόσμιας αγοράς το κατέχει η Μεσόγειος, και αυτό δείχνει πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, επισήμανε ο κ. Δράγνης τονίζοντας πως πρόκειται για άριστης ποιότητας τουρισμό.

Αρνητικές επιπτώσεις έχει επιφέρει καις την ποντοπόρο ναυτιλία ο κορονοϊός όπως είπε στην ίδια συζήτηση η κα. Ιωάννα Προκοπίου Διευθύνουσα Σύμβουλος της Sea Traders S.A.

Η πανδημία εμπόδισε τη μεταφορά του προσωπικού, καπετάνιων, μηχανικών κ.α. στα πλοία, αλλά εμπόδισε και την ασφαλή επιστροφή τους στις οικογένειες τους. Έχουμε δυσκολίες να μεταφέρουμε τους τεχνικούς μας στα πλοία για να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές, να μεταφέρουμε τα απαραίτητα τρόφιμα στους ναυτικούς μας, ενώ και οι ελεγκτές αρνούνται να πάνε στα πλοία,  επισήμανε η κα. Προκοπίου.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Μαρτίνος, Ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος, The Signal Group, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και επισήμανε πως η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ σε αυτή την κρίση γιατί επέτρεψε στους ανθρώπους να δουλεύουν κανονικά από απόσταση και έκανε τον κόσμο της ναυτιλίας να καταλάβει πως δεν χρειάζεται πάντα οι συναντήσεις να γίνονται από κοντά αλλά μπορούν και στη μετά- κορονοϊό εποχή να γίνονται θαυμάσια μέσα από τις ειδικές διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ο Αλέξανδρος Χατζηπατέρας, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Dorian LPG Ltd, εξήγησε πως η εταιρεία του θα εξακολουθήσει να έχει την έδρα της στην Ελλάδα, και είπε πως το 2014 σχεδόν διπλασίασαν τον στόλο τους και ήθελαν αυτό να το κάνουν σε μια χώρα “που καταλαβαίνει τι σημαίνει η ναυτιλία και έχει και το εξειδικευμένο προσωπικό.” Νιώθουμε άνετα εδώ και θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στην Ελλάδα,” είπε ο Αλέξανδρος Χατζηπατέρας. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη μέσα στην Ε.Ε. και αντιπροσωπεύει το 7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Τέλος ο Χρήστος Μάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Interunity Management Corporation, μίλησε για τη δραματική πτώση της ζήτησης του πετρελαίου, η οποία έφτασε το 30%, και την αδυναμία της βιομηχανίας πετρελαίου να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Όπως εξήγησε, συνεχίζει να παράγεται ο ίδιος αριθμός βαρελιών παρά τη μειωμένη ζήτηση, με αποτέλεσμα το περισσευούμενο πετρέλαιο να αποθηκεύεται στα πλοία. Παρόλα αυτά ο κ. Μάγκος δεν ανησυχεί, γιατί όπως είπε “δεν έχει υπάρξει συστημική αλλαγή στην κατανάλωση του πετρελαίου, και ο κόσμος θα συνεχίσει να καταναλώνει πετρέλαιο.” Ο Χρήστος Μάγκος εκτιμά πως η ύφεση θα είναι βαθιά αλλά βραχυπρόθεσμη, γιατί έχει πληγεί κυρίως η παροχή υπηρεσιών και αυτός ο τομέας απολύει γρήγορα, αλλά το ίδιο γρήγορα προσλαμβάνει μόλις ανακάμψει.

 ΣΧΟΛΙΑ