Η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ο όμιλος Czechoslovak Group (CSG) συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή παραγωγή πυρομαχικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης.
«Η CSG θα επενδύσει περίπου €50 εκατ. ($57,9 εκατ.), ενώ η ΕΑΣ θα συμμετάσχει προσφέροντας την υποδομή της στο Λαύριο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, σε συνέντευξή του.
Η κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας εταιρείας, έρχεται σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και της απειλής για απομάκρυνση της ασφάλειας των ΗΠΑ από την Ευρώπη.
Η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) είναι κρατική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, αναφέρει το Bloomberg. Κατασκευάζει διαφόρων ειδών πυρομαχικά και λειτουργεί διάφορα εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο Λαύριο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο όμιλος CSG με έδρα την Πράγα, παράγει βαρέα πυρομαχικά και οχήματα μάχης και στοχεύει σε εξαγορές μετά από μια σειρά επενδύσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Greek Ammunition (Ελληνικά Πυρομαχικά) και η ΕΑΣ θα κατέχει το 51% των μετοχών της, δήλωσε ο Μπουτσικάκης στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι η κοινοπραξία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα μέσα Ιουλίου. Βάσει της συμφωνίας, η CSG, μέσω της θυγατρικής της MSM Exports, θα αναλάβει την αναβάθμιση των σχετικών υποδομών της ΕΑΣ.
Η συνεργασία με την CSG αποτελεί την πρώτη στρατηγική σύμπραξη της ΕΑΣ με ευρωπαϊκή εταιρεία στα 150 χρόνια της ιστορίας της, και σηματοδοτεί τη δέσμευσή της να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική βιομηχανία πυρομαχικών, τόνισε ο Μπουτσικάκης.
Η Ελλάδα ήταν ιστορικά ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, σημειώνει το Bloomberg, υπερβαίνοντας τακτικά τον στόχο της συμμαχίας για 2% της παραγωγής, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας.
Ωστόσο, παρά τις υψηλές δαπάνες, η Ελλάδα στο παρελθόν δυσκολεύτηκε να αναπτύξει μια ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Νωρίτερα φέτος, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για δαπάνες ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για αμυντικό εξοπλισμό τα επόμενα 12 χρόνια. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία της χώρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε επίσης ότι οι ελληνικές εταιρείες θα συμμετέχουν πλέον σε όλα τα αμυντικά προγράμματα.
«Είναι ζωτικής σημασίας το 25-30% της παραγωγής να γίνεται στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μπουτσικάκης.
Διαβάστε επίσης:
TotalEnergies: Αντικαθιστά το ρωσικό φυσικό αέριο με προμήθεια LNG – «Αρκετές εναλλακτικές επιλογές»
JPMorgan: Έτοιμες οι βρετανικές τράπεζες για συγχωνεύσεις και εξαγορές
Reuters: Προς απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 – Ανακοινώνει σήμερα σχετικό νόμο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
