• Business

    Η διασπορά τιμά τον φιλελληνισμό στο πρόσωπο του Paul Polman

    • NewsRoom


    Το 2012, και ενώ οι συνέπειες της κρίσης ήταν ήδη ιδιαίτερα αισθητές, εξέχοντα μέλη της ελληνικής διασποράς, με σύνθημα Όλοι Μαζί, ένωσαν τα χέρια, προκειμένου να κινητοποιήσουν τον ελληνισμό –αλλά και το φιλελληνισμό- διεθνώς, για μια εκστρατεία στήριξης των Ελλήνων που δοκιμάζονται.

    Η κίνηση αυτή, που ονομάστηκε Η Ελληνική Πρωτοβουλία – The Hellenic Initiative (THI), ιδρύθηκε με σκοπό να βοηθήσει τη βιώσιμη ανάκαμψη ανθρώπων και προοπτικών στην Ελλάδα, καθώς και να καλλιεργήσει επιχειρηματικές δεξιότητες σε μια νέα γενιά ηγετικών στελεχών. Για να το πετύχει αυτό συνεργάζεται με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και άλλους αρμόδιους φορείς.

    Κάθε χρόνο, το The Hellenic Initiative διοργανώνει εκδήλωση, στην οποία παρευρίσκονται Έλληνες της διασποράς απ’ όλο τον κόσμο. Στη φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, και στην οποία συγκεντρώθηκαν συνολικά πάνω από 2,1 εκ δολάρια για τους σκοπούς της Πρωτοβουλίας, τιμώμενες προσωπικότητες ήταν η γνωστή φιλάνθρωπος, ιδιοκτήτρια και Πρόεδρος του Château Margaux, κυρία Corinne Μεντζελοπούλου, καθώς και ο Πρόεδρος της Unilever, Paul Polman. Αιτίες για την επιλογή του Polman ως τιμώμενου προσώπου ήταν, μεταξύ άλλων, η γενικότερη συμβολή του στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά και η παγκόσμια ανθρωπιστική δράση του, με έμφαση στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Να σημειώσουμε πως, μια από τις πρωτοβουλίες του που αφορούν στη χώρα μας είναι το The Home Project, ένα βιώσιμο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στις δομές ασυνόδευτων παιδιών, μέσα από το οποίο τα παιδιά των προσφύγων θα μπορέσουν να υιοθετήσουν σωστές συνήθειες για την υγεία και τη διατροφή τους, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να μάθουν να φροντίζουν το περιβάλλον.

    Επίσης, ο κ. Polman είναι συνεργάτης του ΤΗΙ στο πρόγραμμα Regeneration, μέσα από το οποίο νέοι άνθρωποι προωθούνται σε κορυφαίες εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπου συνδυάζουν την εκπαίδευση με 6μηνη, αμειβόμενη εργασία. Το 80% από αυτούς είτε παρατείνουν τα συμβόλαιά τους με τις εταιρείες είτε προσλαμβάνονται από αυτές. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο του brain drain και να δοθούν κίνητρα στους νέους Έλληνες να παραμείνουν στον τόπο τους και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τις αξίες τους για ένα καλύτερο μέλλον.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του The Hellenic Initiative αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες της ελληνικής διασποράς και περιλαμβάνει στις τάξεις του από πρώην Προέδρους των ΗΠΑ, όπως ο Μπιλ Κλίντον, που είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μέχρι την πιο πρόσφατη «είσοδο» του σταρ του NBA, Γιάννη Αντετοκούμπο, σε ρόλο διεθνούς πρεσβευτή του THI.

    Τα παρακάτω λόγια, που περιλαμβάνονται στην επιστολή των ιδρυτών του The Hellenic Initiative, είναι χαρακτηριστικά του πνεύματος και της φιλοσοφίας που διέπουν τις αρχές της Πρωτοβουλίας: «Κατανοούμε τα ανάμικτα συναισθήματα απόγνωσης, φόβου, απογοήτευσης, ακόμη και θυμού, που προκαλούν αυτοί οι δύσκολοι καιροί. Εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων επειδή ξέρουμε ότι το μέλλον μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό και επειδή είμαστε μια οικογένεια. Κυρίως, όμως, επειδή δεν ξεχνάμε ποτέ ότι στέκουμε πάνω σε ώμους γιγάντων που έχουν περπατήσει πριν από μας στο ελληνικό χώμα – και δεν εννοούμε μόνο τους αρχαίους προγόνους μας, αλλά τους γονείς και τους παππούδες μας. Η δέσμευσή μας είναι μακράς διάρκειας και δεν αρκεί να ανακτήσουμε, απλώς, το χαμένο έδαφος. Η Ελλάδα πρέπει να χαράξει ένα νέο δρόμο, που αν ήταν φιλόδοξος πριν την κρίση, σήμερα μοιάζει σχεδόν ανέφικτος. Ωστόσο, αν δουλέψουμε όλοι μαζί –οι Έλληνες, η διασπορά και οι φίλοι μας- θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το συλλογικό όραμά μας, τις ικανότητές μας και τους διαθέσιμους πόρους για να χτίσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον».



    ΣΧΟΛΙΑ