• Business

    Οι άγνωστες συναντήσεις του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Τα ραντεβού με τους επενδυτές, που έχουν 5 τρισ. δολάρια

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του με τον γιο τους στην Βοστώνη


    Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας των διεθνών συναντήσεων κορυφής στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σειρά επαφών με επιχειρηματίες και επικεφαλής διαχειριστές κεφαλαίων αθροιστικής αξίας υψηλότερης των πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

    Παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης του για τη χώρα και την οικονομία, απαρίθμησε τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγάλων έργων υποδομής, εξήγησε πως σχεδιάζει να ανατάξει το τραπεζικό σύστημα και περιέγραψε τις παρεμβάσεις που δρομολογεί για να κάνει την χώρα φιλικότερη στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. 

    «Ήταν στο στοιχείο του», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που ήταν παρόντες στις επαφές αυτές οι οποίοι αξιολογούν τα αποτελέσματα αυτών των επαφών ως ενθαρρυντικά για την Ελλάδα και την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων.

    O Μητσοτάκης με τον Jamie Dimon

    Οι επαφές ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας με την κατ’ ιδία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Jamie Dimon, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας. Ελληνικής καταγωγής ο ίδιος αλλά και δισεκατομμυριούχος ως ιδιώτης όχι μόνον έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία. 

    O επικεφαλής της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, με ενεργητικό 2,27 τρισεκατομμύρια δολάρια εξήγησε πως το νέο διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μια σημαντική επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του Brexit. 

    Στο σημείο αυτό που συζητήθηκε και η μετεγκατάσταση πλήθους χρηματοοικονομικών και πολυεθνικών ομίλων εκτός Λονδίνου και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

    Πρόκειται για θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, που όπως εξήγησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δρομολογεί τώρα νέο πλαίσιο για την εγκατάσταση εδώ αλλοδαπών στελεχών (non dom και expats). 

    Ο Jamie Dimon κατέθεσε στον πρωθυπουργό την πρόθεση του να ξανασυναντηθούν με την πρώτη ευκαιρία αλλά και να οργανώσει συναντήσεις του με αμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες

    Την επόμενη μέρα ήταν η σειρά της Goldman Sachs, της εμβληματικής επενδυτικής τράπεζας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, να παραθέσει στον πρωθυπουργό ένα γεύμα με επενδυτές και επιχειρηματίες. 

    Το ραντεβού κλείστηκε στο εστιατόριο Capital Grille στο Rockefeller Center. 

    Εκεί στην prive αίθουσα, με φόντο τους βαρύς τόνους του κόκκινου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μεγάλα αφεντικά και ιδρυτές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και ομίλων όπως ο David M. Solomon της Goldman, τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει και στα Χανιά το καλοκαίρι οπότε και συμφωνήθηκε αυτό το τραπέζι, ο Jamie Dinan της York Capital, ο Jeff Hawkins της Bain Capital, ο Frank Bruno της Cerberus και ο ιδρυτής και επικεφαλής της Avenue Capital Michael Laskey’s. 

    Στη συνάντηση ήταν και κορυφαία στελέχη επενδυτικών και επιχειρηματικών οργανισμών όπως η Invesco, που διαχειρίζεται 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και της Eldorado Gold και της Biogen και άλλοι.

    H συζήτηση ήταν μακρά, πυκνή και πολύ ουσιαστική, λένε πηγές από την πλευρά των αμερικανών επενδυτών, που συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις. 

    Κουβεντιάστηκαν τα σχέδια για την στήριξη των τραπεζών , το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, η προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΕ, το σύνολο των προγραμματισμένων και νέες αποκρατικοποιήσεις, η δημοσιονομική εικόνα και οι μεταρρυθμίσεις που εισαγάγει η κυβέρνηση και όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομικής πολιτικής. 

    Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά με αυτούς τους ανθρώπους εξηγούν με νόημα οι γνωρίζοντες. 

    Όσοι από αυτούς παρέμειναν στην ιδιαίτερη αίθουσα του Capital Grille αφού αποχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμειναν με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις για τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

    Τα σχόλια για τον Μητσοτάκη 

    Σχόλια όπως «εμπνέει εμπιστοσύνη», «ξέρει ακριβώς τι λέει», «έχει σχέδιο» διατυπώθηκαν από τους υψηλότατου επιπέδου συνδαιτυμόνες του.

    Τα μηνύματα που έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρα και τα επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία, σε όλους όσους συνάντησε στην Νέα Υόρκη : «έχουμε μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων της οποίας έχουμε την ισχυρή ιδιοκτησία η οποία θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, πιο καινοτόμα». 

    «Είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και είναι αναμενόμενο πως θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας επιπλέον δημοσιονομικό χώρο». 

    «Φέρνουμε μια νέα εποχή για τη χώρα, στην πολιτική και την οικονομία και ξέρουμε ακριβώς που θέλουμε να βρισκόμαστε σε κάθε χρονική στιγμή μεσοπρόθεσμα». 

    Τις θέσεις του και τους ισχυρισμούς του αυτούς ο πρωθυπουργός της υποστήριζε και με το πολυσυζητημένο «ντοσιέ» που διανέμει σε επιλεγμένους συνομιλητές του και το οποίο σκιαγραφεί λεπτομερώς την πολιτική του.

    Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να προσελκύσει όσες περισσότερες άμεσες επενδύσεις αλλά και επενδύσεις χαρτοφυλακίου μπορεί και το συντομότερο δυνατό για να πετύχει το αναπτυξιακό σοκ που επιδιώκει και παράλληλα να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις που θα ανατάξει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο. 

    Αυτό είναι το success story που θέλει να γράψει ο Κ. Μητσοτάκης τα επόμενα λίγα χρόνια και αυτό είναι το success story επί του οποίου δουλεύει μεθοδικά ακόμα και πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του με επενδυτές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    Ένας υποστηρικτής του σε αυτή την προσπάθεια μοιάζει να έχει γίνει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος. Αποδέκτης και αυτός του «ντοσιέ» ήδη από την επίσκεψη του στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και είχε δηλώσει «εντυπωσιασμένος» από τον Κυριάκο, έκανε αυτό που του υποσχέθηκε: οργάνωσε και παρέθεσε γεύμα στον Έλληνα πρωθυπουργό με την παρουσία ενός σημαντικού αριθμού αμερικανών επιχειρηματιών με σκοπό να τονωθεί το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα .

    Το γεύμα έλαβε χώρα στα μέσα της εβδομάδας στο upscale εστιατόριο Limani στο Rockefeller Plaza. Εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη και τον οικοδεσπότη Γουίλμπορ Ρος, στη λίστα των συνδαιτυμόνων τους ξεχωρίζουν ο Nathaniel Rothschild της γνωστής οικογενείας, ο γνώριμος στην Ελλάδα John Paulson της Paulson & Co, ο Jay Collins της Citigroup, ο Mark T. Gallogly της Centerbridge Partners, ο Howard W. Lutnick της Cantor Fitzgerald, ο Paul Fribourg της Continental Grain Company, ο Tim Main της Barclays, ο John Wollen της Waterwheel Capital, ο Charles Phillips της Infor, ο Peter Selfridge της SAP, ο Tad Smith της Sotheby’s και ο Στέλιος Ζαββός της Zeus Capital Management. 

    Παρόντες ήταν ακόμα ο Mario Kontomerkos, της Mohegan Gaming & Entertainment και ο Θεόδωρος Κυριακού του ομίλου ΑΝΤ1 αλλά και ένας σημαντικός αριθμός ιδρυτών και εταίρων μεγάλων αμερικανικών δικηγορικών εταιρειών ενώ από την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό συνόδευαν και ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και άλλοι.

    Έγιναν όμως και άλλες επαφές μεταξύ των οποίων και η συνάντηση με τον Michael Bloomberg στο γραφείο του η οποία έγινε σε πολύ θερμό κλίμα ενώ συμμετείχε και στο Global Business Forum του Bloomberg που έγινε στη Νέα Υόρκη. 

    Ένα τέτοιο ραντεβού κλείστηκε και με τον ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Blackstone, Stephen A. Schwarzman. 

    Ο Schwarzman προΐσταται ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά private equity fund, με συνολικά κεφάλαια υπο διαχείριση 545 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα και την πρόθεση του να επενδύσει περαιτέρω.

    Πηγή: Καθημερινή-Ηλίας Μπέλλος



    ΣΧΟΛΙΑ