• Business

    HSBC: Εκτίναξη κερδών το δ’ τρίμηνο, ειδικό μέρισμα και μείωση των bonus

    • Bloomberg
    Noel Quinn, CEO HSBC

    Noel Quinn, CEO HSBC


    Η HSBC Holdings θα εξετάσει το ενδεχόμενο διανομής ειδικού μερίσματος μετά την πώλησης της καναδικής μονάδας της.

    Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η HSBC είπε ότι ενδέχεται να καταβάλει ειδικό μέρισμα 0,21 δολάρια το επόμενο έτος μετά την ολοκλήρωση της πώλησης μονάδων, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης με τον βασικό της μέτοχο, την Ping An Insurance Group Co of China.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε την πλήρη πώληση της HSBC Canada τον Νοέμβριο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι το σχέδιό της να επικεντρωθεί εκ νέου στην Ασία είναι το καλύτερο στοίχημα.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων της HSBC αυξήθηκαν κατά 92% στα 6,83 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών που για 6,51 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η τράπεζα, όπως και άλλες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διεθνώς, έχει ωφεληθεί από την αύξηση των επιτοκίων. Το καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο – βασικό μέτρο κερδοφορίας – αυξήθηκε στο 1,74% το τρίμηνο, από 1,19% ένα χρόνο νωρίτερα.

    Η HSBC δήλωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει τριμηνιαία μερίσματα από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ανέφερε ότι θα προωθήσει το πλάνο επαναγοράς μετοχών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 και θα εξετάσει επιπλέον επαναγορές εκτός από το υφιστάμενο πρόγραμμα της.

    Η τράπεζα διατήρησε την εκτίμηση της για καθαρά έσοδα από τόκους ύψους τουλάχιστον 36 δισ. δολαρίων το 2023.

    «Υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες στον ορίζοντα, αλλά είμαστε ακόμα θετικοί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Οι πιέσεις στο κόστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα. Ο CFO, Ewen Stevenson είπε σε ένα συνέδριο τον Σεπτέμβριο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να αναγκάσει την τράπεζα να αυξήσει σημαντικά τους μισθούς και ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν «βίαιες» περικοπές για να συγκρατηθεί το κόστος.

    Το κόστος της τράπεζας αυξήθηκε κατά 2% λόγω των δαπανών τεχνολογίας και των αμοιβών που σχετίζονται με την απόδοση. Συνολικά για πέρυσι, οι μεταβλητές αμοιβές της τράπεζας συρρικνώθηκαν στα 3,36 δισεκατομμύρια δολάρια από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, καθώς πλήρωσε λιγότερα στους επενδυτικούς τραπεζίτες.

    Η HSBC βρίσκεται εν μέσω μιας γενικής αναμόρφωσης των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της, ανακοινώνοντας πρόσφατα την πώληση της καναδικής μονάδας της στη Royal Bank of Canada, προκειμένου να επικεντρωθεί εκ νέου στην Ασία. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να κλείσει αργότερα εντός του 2023 και να δημιουργήσει κέρδη προ φόρων ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η τράπεζα επιδιώκει επίσης να αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Ασίας. Η HSBC έχει επικεντρωθεί εκ νέου στην οικοδόμηση της μονάδας της στην Ινδία και σχεδιάζει να ανοίξει μια υπηρεσία private banking για τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας φέτος.

    Η διοίκηση της τράπεζας είχε «κολλήσει» πέρυσι στην προσπάθεια να αποτρέψει μια εκστρατεία του μεγαλύτερου μετόχου της, της Ping An Insurance Group Co, να την αναγκάσει να εξετάσει το ενδεχόμενο spin out και ξεχωριστής εισαγωγής των δραστηριοτήτων της στην Ασία στο χρηματιστήριο. Η HSBC υποστήριξε ότι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη αξία διατηρώντας και αναπτύσσοντας την επιχείρηση.

    Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα είναι τα πρώτα υπό τον νέο οικονομικό διευθυντή Georges Elhedery, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον Stevenson στις αρχές του έτους.

    Διαβάστε ακόμη:

    HSBC: Έντονο ενδιαφέρον στο Λονδίνο για τις τράπεζες – Οι επόμενοι καταλύτες



    ΣΧΟΛΙΑ