• Body

    Red alert από τον ΠΟΥ: Απαιτούνται άμεσα νέα αντιβιοτικά για 12 βακτήρια

    εκτακτο


    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου) ότι πρέπει άμεσα να παραχθούν νέα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση 12 ειδών βακτηρίων, οι οποίοι συνιστούν τεράστια απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

    Παράλληλα, ο ΠΟΥ τονίζει ότι πολλά από αυτά τα 12 είδη βακτηρίων έχουν εξελιχθεί σε θανατηφόρους οργανισμούς που έχουν τη δυνατότητα να αντιστέκονται στα περισσότερα αντιβιοτικά που ήδη κυκλοφορούν.

    Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, «Τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να βρίσκουν νέους τρόπους για να ανθίστανται στη θεραπεία. Για τον σκοπό αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων».

    Από τη μεριά της, η Μαρί-Πολ Κίνι, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τομέα των συστημάτων υγείας και της καινοτομίας, υποστήριξε ότι «Η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται και εξαντλούμε πάρα πολύ γρήγορα τις θεραπευτικές επιλογές μας. Αν βασιστούμε στις δυνάμεις της αγοράς και μόνο, τα νέα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε κατεπειγόντως δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως».

    pills-multicolour

    Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα πολυανθεκτικά βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) ή το κλωστηρίδιο το δύσκολο έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Για ορισμένα στελέχη πολυανθεκτικών βακτηρίων, όπως της φυματίωσης ή της γονόρροιας δεν υπάρχουν πλέον θεραπείες.

    Ο ΠΟΥ έχει προειδοποίησει ότι πολλά αντιβιοτικά που βρίσκονται σε κυκλοφορία μπορεί να καταστούν άχρηστα αυτόν τον αιώνα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες μολύνσεις, ενώ και το ίδιο το μέλλον της ιατρικής θα απειληθεί.

    Ο κίνδυνος θεωρείται «κρίσιμος» για τρεις οικογένειες βακτηρίων: τα ακινετοβακτήρια, τις ψευδομονάδες και τα εντεροβακτήρια που ανθίστανται ακόμη και στα πιο σύγχρονα αντιβιοτικά και στα οποία οφείλονται οι περισσότερες λοιμώξεις στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολλαπλή σκλήρυνση: Υπό έρευνα θεραπεία μείωσε την ατροφία του εγκεφάλου σε ασθενείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το γλαύκωμα «χτυπάει» και τους νέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μακροζωία: 6 τρόποι για να κερδίσετε χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ