• Business

    Γ. Στουρνάρας: Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας


     

    Στη συμβολή των επενδύσεων, της έρευνας και της καινοτομίας του φαρμακευτικού κλάδου στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

    Όπως ανέφερε, ο κ. Στουρνάρας, ο κλάδος των φαρμάκων στην Ελλάδα αποτέλεσε τη δεκαετία του 2000 έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της εγχώριας μεταποίησης και παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση ανέκοψε τη δυναμική πορεία του, οι απώλειες ήταν περιορισμένες, σε σχέση με το σύνολο της μεταποίησης.

    Την τελευταία δεκαετία, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και σε συστήματα ελέγχου της ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα την ανταγωνιστική παρουσία τους, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

    Σε ότι αφορά τα θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι παρά τις υστερήσεις που παρουσιάζει η χώρα στα εν λόγω πεδία, ο τομέας του φαρμάκου αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης στον χώρο αυτό.

    Ωστόσο, τόνισε ότι η ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του άρθρου 22 του αναπτυξιακού νόμου 4146/2013, αναφορικά με την ενίσχυση συνεργασιών δικτύωσης, πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο. 

    Βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας με το κράτος, για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον κλάδο, με στόχο η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών και σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού.

    Επίσης, η συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας, του κράτους και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας είναι απαραίτητη για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της ψηφιακής υγείας.

    Τέλος, η θεσμοθέτηση ενός απλούστερου και λειτουργικότερου πλαισίου διασύνδεσης της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την από κοινού με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα διεκδίκηση ερευνητικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου

    «Η φαρμακευτική βιομηχανία θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, που στοχεύει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων.

    Ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές τις δραστηριότητες, εάν οριστεί ένα επαρκές και λειτουργικό πλαίσιο διασύνδεσης και συνεργασίας των παραγωγικών φορέων, με στόχο την εκατέρωθεν βελτιστοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν ως εξαγώγιμο προϊόν», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ι. Καραφύλλης: Οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. για τα ιατροτεχνολογικά και πώς θα επηρεάσουν την αγορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Delphi Economic Forum: Η υγεία μοχλός της ανάπτυξης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ι. Δέμου: Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να φτάσει το brand της DEMO σε 96 χώρες



    ΣΧΟΛΙΑ