• Business

    Handelsblatt: Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις αποσυνδέονται από την Κίνα και προτιμούν πλέον να επενδύουν στην Ασία και την Ινδία

    • NewsRoom


    Τάση “αποσύνδεσης” από την Κίνα και στροφής στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία από πλευράς των μεγάλων επιχειρήσεων βλέπει η Handelsblatt.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το Βιετνάμ στηρίζει την ταχεία οικονομική του άνοδο με πολύχρωμα δομικά στοιχεία. Για ένα δισεκατομμύριο δολάρια, η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Lego σχεδιάζει ένα νέο εργοστάσιο σε βιομηχανικό πάρκο 50 χιλιόμετρα βόρεια της οικονομικής μητρόπολης του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ.

    Η κατασκευή του έργου μεγάλης κλίμακας πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα: Ο δανικός όμιλος θέλει να χρησιμοποιήσει μια έκταση άνω των 160.000 τετραγωνικών μέτρων στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και να προσφέρει θέσεις εργασίας σε 4.000 άτομα – μια από τις πιο εκτεταμένες επενδύσεις στο Βιετνάμ φέτος.

    Με την προγραμματισμένη έναρξη της παραγωγής το 2024, η αλυσίδα εφοδιασμού της Lego θα γίνει πολύ πιο ανθεκτική στις κρίσεις. Μέχρι τώρα, η εταιρεία παρήγαγε στην Ασία μόνο στην Κίνα. Τώρα αποκτά ισχυρά δεύτερα ερείσματα στην ήπειρο.

    Η Lego είναι μία από τις πολλές δυτικές εταιρείες που δεν απομακρύνονται εντελώς από την Κίνα, αλλά εργάζονται σκληρά για εναλλακτικές λύσεις. Το Βιετνάμ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τους. Ο γίγαντας των ηλεκτρονικών ειδών Apple επεκτείνει επίσης μαζικά την παρουσία του στη χώρα: τα iPad και τα ακουστικά AirPods κατασκευάζονται ήδη εκεί – τώρα θα προστεθούν τα MacBooks και το Apple Watch.

    Οι αλλαγές στην παραγωγή αποτελούν μέρος μιας σοβαρής αλλαγής στο επενδυτικό τοπίο της Ασίας. Λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και της πολιτικής της Κίνας απέναντι στον κορονοϊό, η Λαϊκή Δημοκρατία παραγκωνίζεται όλο και περισσότερο στις επενδυτικές αποφάσεις των διεθνών εταιρειών. Αντίθετα, η Νοτιοανατολική Ασία και η Ινδία έρχονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η οικονομία εκεί ανθεί σε σύγκριση με την Κίνα.

    Οι επενδύσεις στην Κίνα μειώνονται απότομα

    Η εξέλιξη αυτή φαίνεται από τα στοιχεία για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές για το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα οποία ανέλυσαν οικονομολόγοι της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο όγκος των συναλλαγών στην Κίνα έχει μειωθεί μαζικά από την αρχή της κρίσης της Κορόνας: το πρώτο εξάμηνο του 2020, η χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, κατέγραψε ακόμα επενδύσεις άνω των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα, το ποσό ήταν μόνο περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στην κοινότητα κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας Asean – η οποία, εκτός από το Βιετνάμ, περιλαμβάνει επίσης την Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, μεταξύ άλλων – η τάση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση: η περιοχή δέχθηκε επενδύσεις με όγκο σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Δύο χρόνια νωρίτερα, ήταν μόλις πάνω από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

    Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε σε όλες τις περιοχές της ηπείρου. Ωστόσο, η ισορροπία δυνάμεων έχει σαφώς μετατοπιστεί: το μερίδιο της Κίνας στις διεθνείς εξαγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μειώθηκε από 37% σε 13% μέσα σε δύο χρόνια – η χαμηλότερη τιμή από το 2006, σύμφωνα με τη Natixis.

    Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο της Νοτιοανατολικής Ασίας αυξήθηκε από οκτώ σε 33%. Συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, η Νότια Ασία αντιπροσωπεύει ακόμη και το 56% του όγκου των συναλλαγών – δέκα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στις αρχές του 2020. Η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία-Ειρηνικό στη Natixis, λέει: “Οι εισροές έχουν αναπροσανατολιστεί, εν μέρει για να αντανακλούν την αυξανόμενη ανάγκη για διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας”.

    Κατά την ανάλυση του επενδυτικού τοπίου, οι αναλυτές της τράπεζας επικεντρώθηκαν στις εταιρικές εξαγορές, επειδή συγκρίσιμα στοιχεία γι’ αυτές είναι διαθέσιμα νωρίτερα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι άλλες μορφές άμεσων επενδύσεων προς το εξωτερικό. Η δημιουργία εντελώς νέων λειτουργικών εγκαταστάσεων – όπως στην περίπτωση της Lego – δεν καλύπτεται από την ανάλυση της Natixis.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των δύο τύπων επενδύσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, όπου αυξάνονται οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, τείνει να αυξάνεται και η κατασκευή νέων εργοστασίων.

    Ισχυρή ανάκαμψη στη Νοτιοανατολική Ασία

    Η Herrero αναφέρει το αυξανόμενο γεωπολιτικό χάσμα μεταξύ της Δύσης και της Κίνας, καθώς και την “ταχεία επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών και την προσκόλληση σε πολιτικές μηδενικού κινδύνου” στη Λαϊκή Δημοκρατία ως λόγους για τη μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα λουκέτα της Corona στην Κίνα είχαν επανειλημμένα προκαλέσει διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οικονομική παραγωγή της Κίνας θα αυξηθεί μόνο κατά 3,3% φέτος – το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων και πλέον δεκαετιών.

    Στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία, έχει αρχίσει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη με τη σχεδόν πλήρη άρση των περιορισμών της Corona. Στη Μαλαισία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,9% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Το Βιετνάμ ανέφερε επίσης ισχυρή ανάπτυξη 7,7% για την περίοδο αυτή.

    Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με ρυθμό ανάπτυξης 5,4%. Στην Ινδία, η οποία θα παρουσιάσει τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο την Τετάρτη, οι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμη και ανάπτυξη της τάξης του 15% – εν μέρει λόγω ενός σχετικά αδύναμου τριμήνου το προηγούμενο έτος και μιας ισχυρής αύξησης της κατανάλωσης.

    Διαβάστε επίσης

    Handelsblatt: Η Ευρώπη απαιτεί υγροποιημένο αέριο, ενώ κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στις αναδυόμενες οικονομίες



    ΣΧΟΛΙΑ