• Business

    H κατάρρευση του υποκριτικού οικοδομήματος του Zero Hedge


    Επί επτά χρόνια η ιστοσελίδα Zero Hedge, που ξεκίνησε από ένα απλό μπλογκ και εξελίχθηκε σε μεγάλο site οικονομικής ανάλυσης και ειδήσεων, διάσημο σε όλο τον πλανήτη για τις αντικαπιταλιστικές του θέσεις, είχε καταφέρει να κρατήσει καλά τα μυστικά του.

    Κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν από πίσω και ως μόνος συντάκτης εμφανιζόταν ο Tyler Durden: ο αναρχικός, αντικομφορμιστής πρωταγωνιστής της ταινίας «Fight Club» που είχε υποδυθεί ο Brad Pitt.

    Η επιλογή αυτού του ψευδώνυμου δεν ήταν τυχαία. Το Zero Hedge υποτίθεται ότι τα έβαζε με όλους και όλα και ξεσκέπαζε τις παγκόσμιες οικονομικές, και όχι μόνο, συνωμοσίες. Ολα αυτά με άκρα μυστικοπάθεια και πάντα υπό ψευδώνυμο υποστηρίζοντας στο έπακρο τον κανόνα της cult ταινίας: «Δεν μιλάς ποτέ για το Fight Club». Πριν από λίγες ημέρες, όμως, κάποιος από το Zero Ηedge αποφάσισε να σπάσει αυτόν τον κανόνα και όσα αποκάλυψε για την -υποτίθεται- αντισυμβατική θέση της ιστοσελίδας έκαναν τους εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες να μείνουν άναυδοι με το ρεσιτάλ υποκρισίας.


    Ο Brad Pitt, πρωταγωνιστής της ταινίας «Fight Club». Ο κανόνας της cult ταινίας «Δεν μιλάς ποτέ για το Fight Club» ακολουθήθηκε με ευλάβεια και στο Zero Hedge

    Ο άνθρωπος που τόλμησε να τραβήξει τη μάσκα ονομάζεται Κόλιν Λόκεϊ, είναι 32 ετών και έγραφε για το Zero Hedge μόλις έναν χρόνο. Οπως αποκάλυψε το «βαθύ λαρύγγι», συνολικά ήταν τρεις οι Tyler Durden, αν και πάνω του έπεφτε το μεγαλύτερο βάρος της εξοντωτικής, όπως την περιέγραψε, συντακτικής δουλειάς.

    Ο «πατέρας» του πρότζεκτ Zero Hegde ήταν ο 37χρονος Daniel Ivandjiiski, ένας Βούλγαρος πρώην αναλυτής της Wall Street, ενώ μαζί του είχε και τον 45χρονο συνάδελφό του Tim Backshall, τον οποίο μάλιστα καλούσαν συχνά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το Bloomberg για τις γνώσεις του επί των οικονομικών.


    Η μορφή του Βrad Pitt στο logo του Zero Hedge

    Ο Lokey στις 2 Απριλίου, οπότε αποφάσισε να παραιτηθεί παρά τα 6.000 δολάρια μηνιαίο μισθό και τα 50.000 δολάρια επιπλέον ως ετήσιο μπόνους, θέλησε να αποχωρήσει με πάταγο, αηδιασμένος από την υποκρισία των δύο συναδέλφων του που έγραφαν κατά του συστήματος μέσα από τις υπερπολυτελείς επαύλεις τους.

    Αφεντικό και υπάλληλος αντάλλαξαν βαριές κουβέντες. Ο Ivandjiiski κατηγόρησε τον συντάκτη του ως άτομο με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ο Lokey έφτασε στο σημείο να δείξει στα media τα μηνύματα που αντάλλαζε με τους άλλους δύο συνεργάτες του προκειμένου να δείξει την εμμονή τους με το κέρδος. Οι αποκαλύψεις συγκλόνισαν τους αναγνώστες του Zero Hedge που νόμιζαν ότι διάβαζαν ένα site που τα έβαζε με το καπιταλιστικό σύστημα και αποκάλυπτε κάθε συνωμοσία, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν μια ομάδα κολλημένη με τα «κλικ» που θα έγραφε οτιδήποτε προκειμένου να κερδίσει διαφημίσεις!



    Και η Μέριλιν λέει «Χρόνια Πολλά» στην ιστοσελίδα

    Το παρελθόν του Ivandjiiski δεν είναι άμεμπτο. Δούλευε σε fund αλλά κατηγορήθηκε για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και βγήκε εκτός παιχνιδιού. Τότε ήταν που είχε την ιδέα να ανοίξει ένα μπλογκ. Από την πρώτη στιγμή αφοσιώθηκε σε αυτό και όσο το έβλεπε να αναπτύσσεται τόσο εξοικειωνόταν με το παιχνίδι της αναγνωσιμότητας. Οι συνωμοσίες πουλούσαν, οι προβοκατόρικοι τίτλοι έφερναν πολλά «κλικ».

    Τόσα που το Zero Hedge έπαψε να είναι μπλογκ και έγινε talk of the town στη Wall Street και στη συνέχεια ένα από τα δημοφιλέστερα οικονομικά sites σε όλο τον κόσμο.

    Αυτό μεταφράστηκε σε μεγάλα πακέτα διαφημίσεων, δηλαδή σε πολλά χρήματα. Οι θέσεις του ήταν πάντα πεσιμιστικές: ο πλανήτης διαλύεται, η οικονομία καταρρέει, ο καπιταλισμός τα σαρώνει όλα. Το μότο του site, άλλωστε, δανεισμένο πάλι από το «Fight Club», ήταν: «Σε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το ποσοστό επιβίωσης για όλους πέφτει στο μηδέν». Οι αναγνώστες ρούφαγαν περιεχόμενο και οι άνθρωποι του Zero Hedge χρήματα.


    Η κατάρρευση του ονείρου του ευρώ, σύμφωνα με το Zero Hedge

    Ο Lokey πήγε στο site νομίζοντας ότι θα γράψει για όλα τα κακώς κείμενα του καπιταλιστικού συστήματος και τελικά ήρθε αντιμέτωπος με την απόλυτη υποκρισία: οι ιδεολογίες είναι καλές όταν φέρνουν χρήμα. «Ολα αποδείχτηκαν απάτη: δύο άνθρωποι με lifestyle που ο κόσμος μόνο μπορεί να ονειρευτεί υποτίθεται ότι μιλούν εξ ονόματός του», περιγράφει την εμπειρία του ο 32χρονος που έφτασε να καταλήξει σε νοσοκομείο με υπερκόπωση και κρίσεις πανικού πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει τη θέση του παρά τα πολλά χρήματα που έβγαζε. Πάνω του είχε πέσει το μεγαλύτερο βάρος του site και μάλιστα τον πίεζαν να γράφει επτά μέρες την εβδομάδα άρθρα χιλιάδων λέξεων που να κρατούν τη «γραμμή»: «Ηθελα να βάζω αλήθεια στα κομμάτια μου, αλλά δεν υπήρχε χώρος γι’ αυτή. Η κατεύθυνση ήταν ξεκάθαρη: η Ρωσία είναι καλή. Ο Ομπάμα είναι βλάκας. Ο Μπασάρ Αλ Ασαντ, καλοπροαίρετος ηγέτης. Ο Τζον Κέρι, ηλίθιος. Ο Πούτιν, ο μεγαλύτερος πολιτικός ηγέτης που έχει περάσει».

    Το email προς τον Ivandjiiski με το οποίο ανακοίνωνε την παραίτησή του άφηνε γυμνή την αλήθεια πίσω από το site: «Δεν μπορώ άλλο να το παίζω τσιρλίντερ της Χεζμπολάχ, της Μόσχας, της Τεχεράνης, του Πεκίνου και του Donald Tramp. Είναι λάθος. Τέλος. Αυτό που κάνεις δεν είναι επανάσταση. Είναι αστείο!».

    Ενα απλό μπλογκ εξελίχθηκε σε μεγάλο site οικονομικής ανάλυσης και ειδήσεων

    Μετά τις αποκαλύψεις, ο Ivandjiiski βγήκε να μιλήσει και να υπερασπιστεί τη θέση του: κατηγόρησε τον συντάκτη του ως ασταθή προσωπικότητα, δήλωσε ότι το Zero Hedge δεν είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και είναι θεμιτό να θέλει διαφημίσεις, ενώ υποστήριξε ότι «ουδέποτε το παίξαμε σοσιαλιστές». Σε όλα αυτά ο Lokey αντέτεινε ότι το κυνήγι του κέρδους δεν είναι απαραιτήτως κακό, είναι όμως ανήθικο όταν γίνεται «πουλώντας αντίδραση και αντικαπιταλισμό». Με αυτά τα λόγια άφησε το υποκριτικό οικοδόμημα του Zero Hedge να καταρρεύσει, όπως ακριβώς κατέρρεαν οι ουρανοξύστες στην τελευταία σκηνή του «Fight Club»…



    Ελενα Μπόναμ Κάρτερ και Εντουαρντ Νόρτον σε σκηνή της ταινίας

    Στις ημέρες που μεσολάβησαν από την αποκάλυψη μπορεί να κατέρρευσε ο μύθος του Zero Hedge, όμως η επισκεψιμότητα της αντισυμβατικής ιστοσελίδας παρέμεινε ψηλά. Η ομάδα του «διαδικτυακού Fight Club» έχτισε μια εναλλακτική ιστοσελίδα σταχυολογώντας πληροφορίες που δεν δημοσιεύονται στα mainstream μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιώντας ως συγκολλητική ουσία τον εντυπωσιασμό.

    Το Zero Hedge μπορεί να απογυμνώθηκε, όμως δεν καταστράφηκε. Αλλωστε ο λαϊκισμός, η εφήμερη ανάλυση και ο εύκολος εντυπωσιασμός είναι φαινόμενα της σύγχρονης εποχής που προσελκύουν όλο και περισσότερους οι οποίοι αναζητούν κάτι το διαφορετικό στην ενημέρωση ή στην πολιτική…

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ean-o-tsipras-ta-psifise-ola-ke-menoume-sto-evro-tote-giati-ton-katigori-omitsotakis/43501

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/neo-mnimonio-apo-tin-112017-telos-plirotitas-sta-xenodochia-ke-enoikiazomena-domatia/43473



    ΣΧΟΛΙΑ