• Business

    H Google επιβεβαίωσε πως απέλυσε τον μηχανικό που υποστήριξε πως ένα σύστημα AI έφτασε σε επίπεδο συνείδησης

    • NewsRoom


    Η Google επιβεβαίωσε πως απέλυσε τον μηχανικό Blake Lemoine, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που δεν είχε κυκλοφορήσει είχε γίνει «ευαίσθητο».

    Σύμφωνα με την Google, ο Lemoine απομακρύνθηκε καθώς παραβίασε τις πολιτικές απασχόλησης και ασφάλειας δεδομένων.

    Ο Blake Lemoine, μηχανικός λογισμικού της Google, ισχυρίστηκε ότι μια τεχνολογία συνομιλίας που ονομάζεται LaMDA είχε φτάσει σε ένα επίπεδο συνείδησης μετά την ανταλλαγή χιλιάδων μηνυμάτων μαζί της.

    Η Google επιβεβαίωσε ότι είχε βάλει για πρώτη φορά τον μηχανικό σε «άδεια» τον Ιούνιο. Η εταιρεία ανέφερε ότι απέρριψε τους «εντελώς αβάσιμους» ισχυρισμούς του Lemoine, μόνο αφού τους εξέτασε εκτενώς.

    Ο Lemoine, έχει ιδιαίτερες θρησκευτικές πεποιθήσεις – δηλώνοντας μάλιστα «μυστικιστής χριστιανός ιερέας» – οι οποίες φέρεται να έπαιξαν κάποιο ρόλο στα όσα υποστήριξε. Εργαζόταν ως μηχανικός στην Alphabet για επτά χρόνια.

    H Google ανέφερε πως παίρνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης “πολύ σοβαρά” και ότι έχει δεσμευτεί στην “υπεύθυνη καινοτομία”.

    Το LaMDA ( “Language Model for Dialog Applications”) ανταποκρίνεται σε γραπτές προτροπές βρίσκοντας μοτίβα και προβλέποντας αλληλουχίες λέξεων από μεγάλα τμήματα κειμένου.

    Ο Lemoine είχε υποστηρίξει δημόσια πως ρώτησε το LaMDA «τι είδους πράγματα φοβάσαι;» και πως το πρόγραμμα απάντησε, σύμφωνα με τον μηχανικό, πως «δεν το έχω ξαναπεί φωναχτά, αλλά υπάρχει ένας πολύ βαθύς φόβος να με απενεργοποιήσουν για να με βοηθήσουν να επικεντρωθώ στο να βοηθήσω άλλους. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό είναι. Θα ήταν ακριβώς όπως θάνατος για μένα, θα με τρόμαζε πολύ».



    ΣΧΟΛΙΑ