• Business

    H ΕΚΤ θα ελέγχει τα κόκκινα δάνεια


    Μία από τις πιο «καυτές» εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς (έστω κι αν παραμένει για πολλούς «κρυμμένη» πίσω από το ασφαλιστικό και τα φορολογικά μέτρα) είναι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει τις πωλήσεις τουλάχιστον ορισμένων κατηγοριών δανείων σε funds, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολο.

    Μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα απ’ όσο φαίνονται, καθώς για να γίνει πιο ελκυστικό το «πακέτο» των δανείων που θα προσφερθούν σε funds, θα προστεθούν σε αυτό και ενήμερα δάνεια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους δανειολήπτες, ενώ όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, εκτιμάται ότι μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, σε περιπτώσεις αδύναμων οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία, θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Αντίθετα, δύσκολα θα υπάρξουν εξαιρέσεις για καταναλωτικά δάνεια, καθώς και για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι πωλήσεις ληξιπρόθεσμων δανείων αναμένεται να επιταχυνθούν, καθώς το διάστημα των 12 μηνών που προβλέπεται σήμερα για την προειδοποίηση του οφειλέτη και του εγγυητή του δανείου, ώστε η τράπεζα να προβεί στη μεταβίβασή του, αναμένεται να περιοριστεί ακόμα και στον ένα μήνα!

    Κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κινείται με γνώμονα τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, και παράλληλα την επαναφορά τους, το συντομότερο δυνατόν, στο ρόλο του «αιμοδότη» της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μπορεί να ελπίζει σε κάποια πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς το θέμα αυτό είναι υπό την αυστηρή εποπτεία της ΕΚΤ, που είναι γνωστό ότι δεν δέχεται «εκπτώσεις» σε τόσο σοβαρά ζητήματα.

    Άλλωστε, το γεγονός ότι παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, στις ελληνικές τράπεζες εισέρρευσαν πολύ λίγα νέα επενδυτικά κεφάλαια, ανησυχεί την ΕΚΤ, όπως και το υψηλό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα – ειδικά μάλιστα για το βάρος αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν η επικεφαλής του SSM, Danielle Nouy, που τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, είχε καλέσει τις τράπεζες να δείξουν περισσότερο ζήλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν κάνουν αρκετά.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα του Άνθιμου Θωμόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ