• Business

    H εκκαθάριση 16 πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων στα χέρια μιας εταιρείας


    Μία εταιρεια αναλαμβανει εφεξής ειδική εκκαθάριση 16 πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων με στόχο να είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση της περιουσίας τους ύψους 9 δις ευρώ και η επίτευξη υψηλότερων επιχειρησιακών στόχων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

    Πρόκειται για την ανώνυμη εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions, Qualco και Hoist Kredit Aktiebolag.Η εταιρια αντικαθιστά τους υφιστάμενους ειδικούς εκκαθαριστές, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.

    Ο ειδικός εκκαθαριστής θα διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, που ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η λειτουργική ενοποίηση των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων και συγχρόνως διατηρείται η νομική αυτοτέλειά τους και η έννομη θέση των πιστωτών εκάστου.

    Η λειτουργική ενοποίηση των δραστηριοτήτων της ειδικής εκκαθάρισης συνίσταται στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων και της περιουσίας, ενιαία συστήματα πληροφορικής και λογισμικού και τη συνολική αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων, με παράλληλη διατήρηση της νομικής αυτοτέλειας κάθε ιδρύματος υπό ειδική εκκαθάριση και χωρίς να επηρεάζεται η έννομη θέση των πιστωτών αυτού.

    Οι εργασίες του ειδικού εκκαθαριστή θα γίνονται με επιχειρηματικό σχέδιο και με ετήσιους επιχειρηματικούς στόχους. Η ειδική εκκαθάριση αφορά 14 τράπεζες που βρέθηκαν σε αυτό το στάδιο τα τελευταία χρόνια, εμπορικές και συνεταιριστικές, την Ate Leasing, αλλά και την Παλαιά Τράπεζα Κρήτης.

    Ο ειδικός εκκαθαριστής υποχρεούται να υποβάλει προς έγκριση στην ΤτΕ μέσα σε 40 ημέρες οικονομικούς στόχους για το έτος 2016 και το αργότερο σε 70 ημέρες πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο επί των επόμενων ενεργειών του για το έτος 2016.

    Σύμφωνα με στοιχεία, που είχε δώσει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα στη Βουλή, οι υπό εκκαθάριση τράπεζες έχουν προς το παρόν εισπράξει μέσω ρυθμίσεων και πωλήσεων εξασφαλίσεων και περιουσιακών στοιχείων περίπου 800 εκατ. ευρώ, το 8,5% του χαρτοφυλακίου τους, κάτι που κάνει εύλογο τον στόχο της εισπραξιμότητας τουλάχιστον του 10% για τις συστημικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι υπό εκκαθάριση τράπεζες έχουν χαρτοφυλάκια δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε ποσοστό 96%.



    ΣΧΟΛΙΑ