Ένα σαγηνευτικό ταξίδι στην Κρήτη, στην ελληνική μυθολογία, στον τρόπο με τον οποίο ενέπνευσε τον μεγαλύτερο, κατά πολλούς, καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, τον Πάμπλο Πικάσο, αλλά και υπόδειγμα του «συνεχούς» και «αέναου» που διαπνέει την Τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί η έκθεση «Pablo Picasso: Η χαρά της ζωής» στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας.
Διαχρονική πηγή έμπνευσης του Πάμπλο Πικάσο, ο Μινώταυρος, αλλά και οι ταύροι, ο Πάνας, οι Φαύνοι, όλα όντα της ελληνικής μυθολογίας, «συνδιαλέγονται» με αρχαιότητες του μουσείου, με στόχο, μέσα από αυτόν τον διάλογο, να καταδειχθούν η έμπνευση και το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την ελληνική αρχαιότητα.
Πέρα, όμως, από μια θεματική παρουσίαση και από ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, η έκθεση «Pablo Picasso: η Χαρά της Ζωής» είναι ένας προσωπικός, καλλιτεχνικός και συναισθηματικός φόρος τιμής εξαιρετικών ανθρώπων, της Παλόμα Πικάσο και του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, σε ένα ξεχωριστό τόπο: την Αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο. Είναι σπάνιο να βλέπει κανείς από τόσο κοντά τη ρίζα της ψυχής και την απαρχή της έμπνευσης ενός θρύλου: 62 επιλεγμένα έργα του Πάμπλο Πικάσο, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά από την προσωπική συλλογή της κόρης του, Παλόμα, συναντούν και συνδιαλέγονται με 24 μοναδικές αρχαιότητες από τη συλλογή του Μουσείου.
Η Παλόμα Πικάσο, ωθούμενη από τη λατρεία που έτρεφε για την Ελλάδα ο αδελφός της, Κλοντ, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή, συνεργάστηκε στενά με τον φίλο της, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ανασκαφέα της Ελεύθερνας και εμπνευστή του Μουσείου της, και πραγματοποίησαν μαζί το μεγάλο του όραμα: να φωτιστεί το έργο και η έμπνευση του Πάμπλο Πικάσο, συνυπάρχοντας με τα αρχαία αριστουργήματα, καλλιεργώντας έναν διάλογο με την ελληνική ταυτότητα και ιστορία στον πυρήνα του. Το όραμα αυτό πίστεψαν και αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή ο Νίκος και η Μάρι Δασκαλαντωνάκη, όπως και η ευρύτερη οικογένεια της Grecotel, στηρίζοντάς το έμπρακτα με κάθε μέσο και τρόπο.
Η Grecotel έχει δώσει, άλλωστε, εδώ και 40 χρόνια, με γενναιοδωρία το δικό της έμπρακτο «παρών» στις ανασκαφές της Αρχαίας Ελεύθερνας και στη δημιουργία του Μουσείου της.
Ήταν, λοιπόν, επόμενο να συμμετέχει σε κάθε πτυχή της διοργάνωσης «Pablo Picasso: η Χαρά της Ζωής», φιλοξενώντας στα ξενοδοχεία της στο Ρέθυμνο, γενέθλιο τόπο της Grecotel, την Παλόμα Πικάσο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ανάμεσα σε άλλους εξαιρετικούς προσκεκλημένους απ’ όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας τη ζεστή, αληθινή, προσωπική φιλοξενία και το δημιουργικό πνεύμα της Grecotel που αναγνωρίζεται διεθνώς.
Η σύνδεση, όμως, της Grecotel με την έκθεση «Pablo Picasso: the Joy of Life» συμπυκνώνει κι ένα ξεχωριστό δέσιμο σε βάθος χρόνου. Το εστιατόριο Minotaur στο Amirandes, όπου εκτίθενται αυθεντικά κεραμικά του Picasso από το 2013, έχει εμπνευστεί επίσης από την αισθαντική γοητεία που ασκούσε στον καλλιτέχνη ο Μινώταυρος και η ελληνική μυθολογία.
H Παλόμα Πικάσο, αυτόνομη δημιουργική δύναμη και η ίδια, επέλεξε από την πλευρά της το THE DOLLI στην Αθήνα, όπου ένας πίνακας του πατέρα της συνυπάρχει με κεραμικά του Jean Cocteau, τιμώντας τη φιλία τους. Γεύθηκε την περηφάνια της Κρήτης στη φάρμα Agreco, απόλαυσε τη γαστρονομία του Minotaur, βίωσε την εγκάρδια φιλοξενία του Amirandes και μοιράστηκε την αυθεντική «Χαρά της Ζωής».
Η έκθεση στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας είναι, λοιπόν, πάνω από όλα μία πρόσκληση προς όλους να βιώσουν τη «Χαρά της ζωής», σε έναν τόπο διαχρονική πηγή έμπνευσης, σε ένα μουσείο, όπου η ιερή ιστορία της Κρήτης συναντά τη συγκλονιστική τέχνη του Πάμπλο Πικάσο. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.