• Business

    Γ.Πιτσιλής: Γιατί ανθεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα-Ποιοι τομείς της οικονομίας ελέγχονται

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Γιώργος Πιτσιλής: Η φοροδιαφυγή, ένα από τα γνωστά “καρκινώματα” του ελληνικού φορολογικού συστήματος μπλοκάρεται από τις “γνωριμίες” που αναπτύσσονται μεταξύ ανθρώπων που κατέχουν ένα αξίωμα και των επιχειρηματιών. Είναι λοιπόν απορίας άξιο, πως είναι δυνατόν ένα επιτελικό στέλεχος της Κυβέρνησης παραδέχεται δημοσίως ότι οι “γνωριμίες” καθιστούν και τους φορολογικούς ελέγχους αδύνατους χωρίς να λαμβάνει δραστικά μέτρα!

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων κ.Γιώργο Πιτσιλή αφού είναι “δύσκολο σε ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα σε καταστήματα του τομέα τους (της περιοχής τους) λόγω σχέσεων γνωριμίας που διατηρούν, καθώς πίνουν τον καφέ τους εκεί” η Κυβέρνηση λοιπόν βρήκε άλλο τρόπο να ξεπεράσει τον “σκόπελο” αυτό και να υλοποιηθούν κανονικά οι έλεγχοι. Έτσι οι ελεγκτές θα πραγματοποιούν ελέγχους σε άλλες πόλεις, από αυτές που προέρχονται. Απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί η “κουλτούρα του φόρου”.

    Παράλληλα, πραγματοποιούνται έλεγχοι σε περισσότερα από 1.500 ξενοδοχεία ως προς την απόδοση ΦΠΑ, αλλά και για πληρότητα και φυσικά για τις τιμές διανυκτέρευσης!

    Γιώργος Πιτσιλής
    Γιώργος Πιτσιλής. Ετών 40. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

    Αποτέλεσμα είναι το δημόσιο να χάνει σημαντικά ποσά από την ανυπαρξία ελέγχων κυρίως κατά τις τουριστικές περιόδους και σε τουριστικά μέρη, όπου βρίσκονται ξενοδοχεία, εστιατόρια, εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.α.

    “Ζητήστε απόδειξη” είναι το μήνυμα που απευθύνει στους τουρίστες μέσω της ελβετικής εφημερίδας “Le Temps” ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, επισημαίνοντας ότι το μέτρο του προσωρινού κλεισίματος επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν δεν έχει στόχο να κλείσει όλα τα καταστήματα στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά επικεντρώνεται στις σοβαρότερες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

    Το “πλάνο” όμως της Κυβέρνησης δεν σταματά στους ελέγχους του καλοκαιριού αλλά θα επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον 30.000 έλεγχοι έχουν προβλεφθεί να γίνουν μέχρι το τέλος της σεζόν από περίπου 2.100 ελεγκτές.
    Στα ξενοδοχεία

    Αμέσως μετά τα πρώτα στοιχεία που θα αποκομίσουν, θα προχωρήσουν σε πρόχειρους υπολογισμούς ως προς τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Στην περίπτωση που υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των υπολογισμών του υπουργείου Οικονομικών και του δηλούμενου ΦΠΑ από την επιχείρηση, θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο και θα ελέγχονται τα βιβλία.

    Ηδη, οι έλεγχοι, όπως τονίζουν από τη ΓΓΔΕ, έχουν ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου.

    Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, η φορολογική αρχή ζήτησε τον προηγούμενο μήνα, απο το υπουργείο Τουρισμού αναλυτική κατάσταση 10.114 ξενοδοχείων που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Συγκεκριμένα, εάν πληρώνεται ο ΦΠΑ καθώς και εάν τα δηλούμενα κέρδη συσχετίζονται με τις κρατήσεις και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

    Οι έλεγχοι με βάση τη μεθοδολογία της ανάλυσης κινδύνου θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, τον κατασκευαστικό, τα νοσοκομεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. Σε όλες τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα κάθε κλάδου από μελέτες που έχουν γίνει τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και ιδιωτικές εταιρείες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-stournaras-prostazi-xekiniste-tous-plistiriasmous/67483



    ΣΧΟΛΙΑ