• Business

    Google: Σε ποια χώρα θα πληρώνει 74 εκατ. δολάρια ετησίως για τις ειδήσεις

    • Bloomberg
    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Η Google της Alphabet έκλεισε συμφωνία με την κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό με βάση με έναν επίμαχο νόμο που απαιτεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες να πληρώνουν για ειδήσεις.

    O τεχνολογικός κολοσσός συμφώνησε να καταβάλλει 100 εκατ. δολάρια Καναδά ετησίως (74 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), που θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τον πληθωρισμό, για ένα ευρύ φάσμα ειδησεογραφικών επιχειρήσεων στον Καναδά, ανέφερε η υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Pascale St-Onge σε δήλωσή της την Τετάρτη.

    «Πρόκειται για 100 εκατομμύρια δολάρια Καναδά που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα. Είναι νέα χρήματα, νέα έσοδα. Είναι καλό για τον τομέα των ειδήσεων», δήλωσε η St-Onge στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στην Οτάβα, προσθέτοντας ότι ο Καναδάς θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους εφόσον υπάρξει καλύτερη συμφωνία σε άλλες χώρες.

    Η συμφωνία, η οποία έκλεισε έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και έντονες αντιδράσεις τόσο από την Google όσο και από την Meta, μπορεί να αποτρέψει το μπλοκάρισμα των ειδήσεων που αναμενόταν τον επόμενο μήνα στον Καναδά στην πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο.

    Οι ειδήσεις εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμες στις πλατφόρμες Facebook και Instagram της Meta στον Καναδά.

    Η ανακοίνωση αποτελεί νίκη για τον νόμο του Τριντό για τις διαδικτυακές ειδήσεις, γνωστό και ως νομοσχέδιο C-18. Ο νόμος έχει ως στόχο να προσπαθήσει να αναγκάσει τόσο τη Meta όσο και τη Google να πληρώνουν τους τοπικούς εκδότες για την προβολή ειδησεογραφικού περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.

    Το μέτρο είναι μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση σε έναν κλάδο που έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στα διαφημιστικά έσοδα. Κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού επιδιώκουν επίσης να θεσπίσουν παρόμοια νομοθεσία για την ενίσχυση της δημοσιογραφίας, επισημαίνει το Bloomberg.

    Η Meta και η Google είχαν υποστηρίξει ότι οι ίδιοι δεν βλέπουν μεγάλο οικονομικό όφελος από τις ειδήσεις και ότι στην πραγματικότητα παρέχουν μια υπηρεσία σε μέσα ενημέρωσης, μεγάλα και μικρά, βοηθώντας τα να προσεγγίσουν αναγνώστες, δυνητικούς συνδρομητές και διαφημιστές.

    Σε απάντηση στον νόμο του Καναδά, η Meta απέκλεισε τον Αύγουστο όλους τους συνδέσμους προς το περιεχόμενο ειδήσεων στον Καναδά σε Facebook και Instagram, προκειμένου να αποφύγει τις πληρωμές.

    Η Google είχε νωρίτερα απειλήσει να αφαιρέσει τις ειδήσεις από τα αποτελέσματα αναζήτησης πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις 19 Δεκεμβρίου.

    «Αυτό δείχνει ότι αυτή η νομοθεσία λειτουργεί, ότι είναι δίκαιη», τόνισε η St-Onge.

    Διαβάστε ακόμη:

    Google: Ξεκινά τη διαγραφή παλιών λογαριασμών Gmail – Πώς θα σώσετε το αρχείο σας

    Ισπανία: Youtuber μήνυσε την Google “καταχρηστική απόλυση”

    Charlie Munger: Ο no-man που ήταν για σχεδόν 60 χρόνια το alter ego του Warren Buffett



    ΣΧΟΛΙΑ