• Business

    Google και Amazon: “Παγώνουν” τα σχέδιά τους στο Λονδίνο εν αναμονή του δημοψηφίσματος 

    Η Amazon θα μετακομίσει τα νέα της γραφεία κοντά στην Liverpool Street 


    Οι κολοσσοί Amazon και Google ενδέχεται να περιορίσουν τις επιχειρήσεις τους στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της τεχνολογίας εάν τελικά ψηφιστεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Ενώ οι δύο πολυεθνικές εταιρίες σχεδίαζαν μεγάλες επενδύσεις σε νέα γραφεία στην Αγγλία δημιουργώντας έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν την στρατηγική τους εάν γίνει το Brexit.

    Μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, ενδεχομένως να επωφεληθούν σε αυτή την περίπτωση καθώς θα προσελκύσουν την Amazon και την Google οι οποίες θα αναζητήσουν άλλους πυρήνες στην Ευρώπη. Αυτή η απώλεια επενδύσεων πιθανώς να κοστίσει αρκετά στη Βρετανική οικονομία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tech City UK, Gerard Grech, ισχυρίζεται πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των πολυεθνικών γιγάντων εάν συμβεί η έξοδος. Την αστάθεια που θα δημιουργηθεί υπογραμμίζει η Eileen Burbidge, συνέταιρος στην Passion Capital και πρόεδρος στην Tech City UK, δηλώνοντας πως “το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό κέντρο της Ευρώπης και προσελκύει όλα τα λαμπρά μυαλά και ταλέντα. Επικρατεί τρομερή αναταραχή ανάμεσα σε ιδρυτές και επενδυτές για το αβέβαιο μέλλον της πρωτεύουσας καθώς αναρωτιούνται αν θα μετακινηθούν οι έδρες των πολυεθνικών.”

    Η Silicon Valley θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως μία ‘πύλη’ για τους κανονισμούς της ΕΕ. Αλλά αυτή η ‘πύλη’ ενδέχεται να σφραγιστεί εφόσον αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ η οποία παρέχει πρόσβαση και επιρροή σε 500 εκατομμύρια ανθρώπους της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς.

    Παρόλες τις φήμες, η Google και η Amazon δεν έχουν δηλώσει ακόμη τα επόμενα τους βήματα σε αντίθεση με άλλες πολυεθνικές. Πολλές εταιρίες έχουν ανακοινώσει πως θα μετακινήσουν πολλές θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες σε περίπτωση που γίνει το Brexit, όπως η HSBC η οποία ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει τουλάχιστον 1,000 θέσεις στη Γαλλία.

    Matt Brittin, Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έδρας της Google
    Matt Brittin, Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έδρας της Google

    Η Google καθυστερεί εδώ και καιρό την κατασκευή των νέων της γραφείων στην περιοχή King’s Cross του Λονδίνου καθώς αναμένει την απόφαση του δημοψηφίσματος. Το 2013 η Google ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τα γραφεία του Λονδίνου, τα οποία θα δημιουργούσαν περίπου 5,000 θέσεις εργασίας, με προοπτικές να ολοκληρωθούν το 2016. Τα σχέδια όμως απορρίφθηκαν και οι εργασίες δεν θα ξεκινήσουν σύντομα. Εν το μεταξύ έχει ενοικιάσει άλλο ένα κτίριο στην περιοχή χωρίς όμως να έχει κάνει σημαντικά βήματα.

    Η Amazon σχεδιάζει να ανοίξει το γραφείο της στην περιοχή Shoreditch δημιουργώντας θέσεις για 5,000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Παραμένει αβέβαιο εάν θα μεταφερθούν όλοι οι υπάλληλοι της εταιρίας σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η έξοδος.

    Η Google έχει ενοικιάσει αυτό το κτίριο στην περιοχή King’s Cross όσο καθυστερεί την κατασκευή της έδρας της.
    Η Google έχει ενοικιάσει αυτό το κτίριο στην περιοχή King’s Cross όσο καθυστερεί την κατασκευή της έδρας της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/perni-kefali-to-remain-pou-omos-apilite-apo-tis-plimmires/55826



    ΣΧΟΛΙΑ