• Business

    GOLDMAN SACHS: Βλέπει χάος στις μετοχές


    Φαίνεται πως η διάθεση στις αγορές έχει αλλάξει δραματικά. Οι μετοχές ξεκίνησαν φέτος στις χαμηλότερες δυνατές τιμές και οι επενδυτές ανησυχούσαν για πιθανή ύφεση. Τώρα οι μετοχές έχουν εκτοξευθεί. Σύμφωνα με τον Peter Oppenheimer, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής κεφαλαίων στην Goldman Sachs, αυτές οι ραγδαίες μεταβολές είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας των επενδυτών απέναντι στο “τρίτο κύμα” της οικονομικής κρίσης που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

    2674-ocean-wave-hits-the-shoreΣτην εσωτερική μετάδοση της εκπομπής “Exchanges at Goldman Sachs”, ο Oppenheimer υπογράμμισε πως αυτό επηρεάζει τις αγορές λέγοντας “αυτό που φαίνεται ενδιαφέρον, νομίζω, είναι ότι τα δύο αποτελέσματα, οι δύο τροχιές, υπονοούν σχεδόν διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές.” Κατά την άποψη του Oppenheimer, αυτό το “τρίτο κύμα” μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικό αποπληθωρισμό και πολιτικές ανταπόκρισης, όπου σε αυτήν την περίπτωση οι επενδυτές θα ήθελαν να στραφούν σε λιγότερο επικίνδυνες επενδύσεις όπως τα ομόλογα. Ή, θα μπορούσαμε να δούμε τις αναδυόμενες οικονομίες να ισορροπούν δημιουργώντας μία σταθερή, παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

    Η δεύτερη έκβαση αποτελεί το βασικό σενάριο της Goldman και του Oppenheimer, και αν αυτή επιβληθεί οι επενδυτές θα θελήσουν περισσότερο επικίνδυνες επενδύσεις όπως οι μετοχές.

    Το πρόβλημα τώρα, υποστηρίζει ο Oppenheimer, είναι ότι οι αγορές δεν γνωρίζουν ποιό από τα δύο αποτελέσματα θα υπερισχύσει. Η αντίδραση της αγοράς αποτυπώνεται σε βίαιες ταλαντώσεις ανάμεσα σε θετικές και αρνητικές τοποθετήσεις.

    “Πιστεύω ότι ο κίνδυνος μετάβασης από το ένα (αποτέλεσμα) στο άλλο είναι μια εξήγηση αυτών των βίαιων αναταράξεων που βιώνουμε, τόσο στο σύνολο των αγορών όσο και στις συχνές περιστροφές που συμβαίνουν.” είπε ο Oppenheimer.

    Και όσο οι επενδυτές δεν γνωρίζουν το αποτέλεσμα, κατέληξε, η μεταβλητότητα και οι μαζικές διακυμάνσεις θα συνεχίσουν.



    ΣΧΟΛΙΑ