ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η παγκόσμια δυναμικότητα των data centers αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος της δεκαετίας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα, λόγω της εκρηκτικής ζήτησης για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, η προσφορά εκτιμάται ότι θα παραμείνει περιορισμένη, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί και οι αναδυόμενοι πάροχοι υπηρεσιών cloud ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση υπολογιστικής ισχύος.
Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια δυναμικότητα των data centers, εκτιμώντας ότι θα φτάσει τα 217 GW έως το 2030, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 168 GW. Πρόκειται για υπερδιπλάσια ισχύ σε σύγκριση με τα 101 GW που αναμένονται το 2025.
Η προσθήκη 116 GW νέας δυναμικότητας θα απαιτήσει κεφαλαιακές δαπάνες περίπου 6 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το ύψος αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια των hyperscalers, δηλαδή των μεγαλύτερων παρόχων υποδομών και υπηρεσιών cloud.
Η Goldman Sachs ξεχωρίζει τις εταιρείες κοινής ωφέλειας FirstEnergy, Xcel Energy, Duke Energy και Sempra, καθώς και τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας Talen Energy, Vistra και NRG Energy. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες θα επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση των συμβάσεων προμήθειας που συνδέονται με data centers.
Μεταξύ των διαχειριστών data centers, η Goldman διατήρησε τη σύσταση «Buy» για την Digital Realty, υποστηρίζοντας ότι η επίμονη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, θα στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.
Η τράπεζα ανέδειξε σειρά εταιρειών ενέργειας και υποδομών ως βασικούς ωφελημένους από την επιτάχυνση της κατασκευής data centers, επισημαίνοντας την έκθεσή τους σε περιοχές όπου αναμένεται η ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της 451 Research, η δραστηριότητα στην ανάπτυξη νέων έργων αποδεικνύεται ισχυρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, με τις προβλέψεις για την παγκόσμια δυναμικότητα την περίοδο 2026-2030 να έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά τα τελευταία τρίμηνα.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η δυναμικότητα των data centers θα αυξάνεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό 17% μεταξύ 2025 και 2030, ενώ το 60%-70% της νέας ισχύος αναμένεται να εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θετικότερη εμφανίζεται η τράπεζα και για τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των «neoclouds», των εξειδικευμένων παρόχων υπολογιστικής ισχύος για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η βελτιωμένη εκτίμηση ακολουθεί την ανακοίνωση σειράς μεγάλων συμφωνιών μίσθωσης και παροχής GPU-as-a-Service κατά τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με την Goldman, οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 166 δολάρια ανά kW τον μήνα, για συμβάσεις διάρκειας 15 έως 20 ετών, αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη έλλειψη υπολογιστικής δυναμικότητας μεγάλης κλίμακας.
Παρά τις αυξημένες προβλέψεις για την προσφορά, οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν εξαιρετικά περιοριστικές, καθώς τα ποσοστά κενής δυναμικότητας συνεχίζουν να υποχωρούν και η τιμολογιακή ισχύς των διαχειριστών ενισχύεται. Ορισμένες εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι οι τιμές ανά kW θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα 250 δολάρια αργότερα μέσα στο έτος, έναντι περίπου 70 δολαρίων το 2021.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Goldman προβλέπει ότι η δυναμικότητα των data centers θα φτάσει περίπου τα 125 GW έως το 2030, ενώ η ετήσια ζήτηση εκτιμάται σε περίπου 108 GW.
Η ανάπτυξη του κλάδου αναμένεται να αυξήσει τον συνολικό σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανόδου της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ στο 3,5% έως το 2030. Παράλληλα, θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για εταιρείες κοινής ωφέλειας και ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στις μεγαλύτερες αγορές data centers.
Η τράπεζα αναβάθμισε, επίσης, τις εκτιμήσεις της για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 170% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2025, καθώς επιταχύνεται η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Goldman εκτιμά ότι η αξιοποίηση αυτόνομων πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις και η εξάπλωση άλλων εφαρμογών agentic AI θα διατηρήσουν ισχυρή τη ζήτηση, παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στην αποδοτικότητα των υπολογιστικών συστημάτων.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ισχύος, οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εξοπλισμού, καθώς και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε νέες εγκαταστάσεις, αποτελούν βασικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.
Διαβάστε επίσης
BlackRock: Έκδοση ομολόγων 12,3 δισ. δολαρίων για χρηματοδότηση data center της Meta
Fitch: Αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε «BB» – Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ και 15 GW ΑΠΕ έως το 2028
Allianz: Deal $2,1 δισ. για την εξαγορά της ασφαλιστικής μονάδας της HSBC στη Σιγκαπούρη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.