• Business

    Goldman Sachs: Περίπου 300 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορεί να επηρεαστούν λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης

    ChatGPT


    Τα συστήματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «σημαντική αναστάτωση» στην αγορά εργασίας και να επηρεάσουν περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως, αναφέρει σε έρευνα της η Goldman Sachs.

    Η Generative AI , ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανός να δημιουργεί κείμενο ή άλλο περιεχόμενο ανταποκρινόμενο στις προτροπές των χρηστών, εκτινάχθηκε σε δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες μετά την κυκλοφορία στο κοινό του ChatGPT του OpenAI. Το chatbot του OpenAI έγινε γρήγορα δημοφιλές και φάνηκε να ωθεί πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας να λανσάρουν τα δικά τους συστήματα AI.

    Oι ερευνητές της Goldman Sachs  υπολόγισαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εκθέσει 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης σε όλο τον κόσμο στον αυτοματισμό, εάν ανταποκριθεί στις υποσχεθείσες ικανότητές της. Η έκθεση, που συντάχθηκε από τους Joseph Briggs και Devesh Kodnani, ανέφερε ότι περίπου τα δύο τρίτα των τρεχουσών θέσεων εργασίας εκτίθενται σε κάποιο βαθμό αυτοματισμού τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Generative AI θα μπορούσε να υποκαταστήσει έως και το ένα τέταρτο της τρέχουσας εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας «λευκού κολλάρου» είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Η έκθεση της Goldman Sachs τονίζει επίσης ότι οι εργαζόμενοι στα νομικά  αλλά και το διοικητικό προσωπικό των ΗΠΑ «κινδυνεύουν» ιδιαίτερα από τη νέα τεχνολογία. Μια προηγούμενη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υπολόγιζε επίσης ότι οι νομικές υπηρεσίες είναι ο κλάδος που είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από τεχνολογία όπως το ChatGPT.

    Η έκθεση της Goldman Sachs πρότεινε ότι εάν εφαρμοστεί ευρέως η Generative AI, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους εργασίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η τρέχουσα εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη δημιουργήσει νέους ρόλους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών άμεσης εξυπηρέτησης, μια δουλειά που περιλαμβάνει τη σύνταξη κειμένου αντί για κώδικα για τη δοκιμή chatbots AI.

    Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγικότητα της εργασίας, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%.



    ΣΧΟΛΙΑ