• Business

    Γκρέγκο: Τα πρόστιμα στη Folli Follie είναι μόνο η αρχή – Ακολουθούν σημαντικές εξελίξεις

    • NewsRoom

    Gabriel Grego, QCM


    Την κορυφή του παγόβουνου αποτελούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Folli Follie, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του fund QCM Γκάμπριελ Γκρέγκο.

    Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, το πιο σημαντικό είναι ότι η υπόθεση οδηγείται στη δικαιοσύνη.

    Υπενθυμίζεται ότι το fund QCM προκάλεσε σάλο στην αγορά με την έκθεσή του για την εταιρεία Folli Follie Group.

    «Σέβομαι την απόφαση της ελληνικής εποπτικής αρχής και είναι ξεκάθαρο ότι έχει πολύ περισσότερη πληροφόρηση και πολύ περισσότερα στοιχεία έναντι της Folli Follie από ό,τι έχει το QCM», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του fund.

    Και συνεχίζει: «Έτσι, εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι ακόμα και μετά τρεις ολόκληρους μήνες υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της ελληνικής εισηγμένης, καθώς αυτό που είναι σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό περιβάλλον αποτροπής της εγκληματικής συμπεριφοράς, η οποία οδηγεί σε δεκάδες εκατομμύρια ζημιών για τους μετόχους εταιρειών».

    «Αν και τα πρόστιμα των 4 εκατ. ευρώ φαίνονται χαμηλά εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της ζημίας και των χρημάτων που η οικογένεια Κουτσολιούτσου φέρεται να έχει πάρει από την εταιρεία, θα ακολουθήσουν ωστόσο μηνύσεις και κατηγορίες για ποινικά αδικήματα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό» σημειώνει σε άλλο σημείο ο επικεφαλής του fund.

    Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» εκφράζει την ικανοποίησή του για την διευθέτηση της υπόθεσης «για το πόσα χρήματα λείπουν, εδώ και πόσο καιρό συμβαίνει αυτό και κυρίως ποιος γνώριζε και ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την απάτη στην εταιρεία».

    Τα πρόστιμα

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που εξεδόθη προ δύο ημερών το ΔΣ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους € 4.020.000 στην εταιρεία FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και σε εννέα φυσικά πρόσωπα για παραβάσεις (α) της απαγόρευσης χειραγώγησης της Αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 12, παράγραφος 1(γ) του ιδίου, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017 και (β) για παραβάσεις των σχετικών με την παροχή ζητούμενων στοιχείων διατάξεων των νόμων 1969/1991, 3556/2007 και 4443/2016.

    Συγκεκριμένα για την απαγόρευση χειραγώγησης της Αγοράς επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα ύψους:

    • €1.200.000 στον κ. Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
    • € 1.200.000 στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας
    • € 600.000 στην εταιρεία
    • € 300.000 στον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνος, πρώην Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας (πεθερό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου)
    • € 160.000 στoν κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη του Αριστείδη, Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας
    • € 100.000 στην κα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, Αντιπροέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
    • € 80.000 στον κ. Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου, Διευθυντή Λογιστηρίου της εταιρείας
    • € 70.000 στον κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
    • € 70.000 στην κα Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, Μέλος

    Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα ανωτέρω πρόσωπα προέβησαν σε χειραγώγηση της Αγοράς καθώς δεν προσκόμισαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ περίπου που περιλαμβάνεται στα ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρεία για τη χρήση 2017 και, επομένως, μέσω των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, τα πρόσωπα αυτά παρείχαν πληροφορίες που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας.

    Για την παράβαση των σχετικών με την παροχή ζητούμενων στοιχείων διατάξεων των νόμων 1969/1991, 3556/2007 και 4443/2016 επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα ύψους:

    – € 100.000 στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου (Group CFO APAC) της εταιρίας FF GROUP SOURCING LTD
    – € 40.000 στον κ. Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
    – € 40.000 στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας
    – € 40.000 στον κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη, Οικονομικό Διευθυντή της Εταιρίας
    – € 20.000 στην εταιρεία.

    Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα θα συνταχθεί και η μηνυτήρια αναφορά για κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις, η οποία και θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που έχει αναλάβει να διαλευκάνει όλες τις πτυχές της αμαρτωλής αυτής υπόθεσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βίκτωρ Ρέστης: Απολογία για την υπόθεση Folli Follie -Seanergy. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ