Business

Γιώργος Περιστέρης: Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ μοχλός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

  • NewsRoom
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


Ο τομέας της καθαρής ενέργειας, όπου η εταιρεία πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, αποτελεί  παγκόσμια προτεραιότητα, αλλά και μια σοφή επιχειρηματική, αλλά κι επενδυτική επιλογή και στις συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε, καθώς είναι μια μακροπρόθεσμη επενδυτική επιλογή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Περιστέρης ΤΕΝΕΡΓ -0,81% 12,28 τόνισε ότι σήμερα, ακόμη περισσότερο από ποτέ, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την χώρα μας να συνεχίσει με ένταση την στροφή της προς ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, αλλά και για λόγους καθαρά οικονομικούς.

Οι επενδύσεις ΑΠΕ, όπως εξήγησε, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καθώς στην ελληνική αγορά συνολικά 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5-9 δισ. ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) και αφορούν συνολική  ισχύ  περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ).

Επιπλέον, στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 – 2 δις ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.

Με αυτές τις επενδύσεις είναι συνδεδεμένο και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 – 2,5 δις ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.

Μάλιστα τα ως άνω έργα ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τα αντλησοταμιευτικά, έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία: της τάξης του 50% τα αιολικά, του 70% τα υδροηλεκτρικά και του 75% τα αποθηκευτικά – αντλησοταμίευσης.

Υψηλός ο πολλαπλασιαστής των ΑΠΕ στην οικονομία

Τα έργα ΑΠΕ έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και απασχόληση. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA που μόλις κυκλοφόρησε (“Global Renewables Outlook 2020»), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία €3-8 (ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες) για κάθε 1€ που επενδύεται σε αυτές, ενώ μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό απασχολούμενων στον τομέα, σε ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι αρκετά από τα ως άνω έργα ΑΠΕ έχουν και σημαντικά πρόσθετα οφέλη, είτε περιβαλλοντικά/οικονομικά, όπως τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας/βιοαερίου, είτε τουριστικής αναβάθμισης/σταθεροποίησης του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και αποθηκευτικά έργα.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλο και την ελληνική οικονομία»

Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, «παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος».

»Τη στιγμή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια, μπροστάρηδες σε αυτό οφείλουν να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά μας, μπορούμε περήφανα να ισχυριστούμε ότι και σε αυτή τη συγκυρία βάζουμε πλάτη! Είμαστε και πάλι σε θέση να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και κατά την διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και στην καθαρή ενέργεια, προς όφελος της χώρας μας, όλων εσάς των μετόχων μας και των εργαζομένων μας, αλλά και να διατηρούμε συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων του Ομίλου μας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο 2019, σημείωσε ότι ήταν μια θετική χρονιά, καθώς η διεθνοποιημένη παρουσία του Ομίλου Τέρνα Ενεργειακή και η συνέχιση του επενδυτικού της προγράμματος επέτρεψε την αύξηση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου και της εγκατεστημένης του ισχύος.

Στη σημερινή διπλή κρίση – δημόσιας υγείας και οικονομική –, αν και η διάρκεια και οι επιπτώσεις της είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, τα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου   τα ποιοτικά οικονομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η διεθνής του παρουσία και τα θεμελιώδη του μεγέθη  επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

Εξάλλου ο όμιλος ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση του επενδυτικού του προγράμματος στις ΑΠΕ στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχει σχεδιάσει και δρομολογεί στην καθαρή ενέργεια στη χώρα  υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. «Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν την πίστη μας στις δυνατότητες και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην καθαρή ενέργεια και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και όλων των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε λειτουργία ή υπό κατασκευή ανέρχεται πλέον στα 1938 MW, εξέλιξη που καθιστά εφικτό τον στόχο των 2.000 MW  συνολικά, νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαμε ανακοινώσει.

Και επενδύσεις πέραν της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ- Μελετά και νέες επενδύσεις

Παράλληλα,  συνεχίζονται οι επενδύσεις  και στους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας πέραν της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και της αποθήκευσης, με νέες επενδύσεις σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ταυτόχρονα η εταιρεία  μελετά νέες επενδυτικές προτάσεις κι επιλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διερευνώντας καθημερινά τις τεχνολογικές εξελίξεις για να διατηρηθεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην πρωτοπορία της καθαρής ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας.


ΣΧΟΛΙΑ