• Business

    Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Μετά τη smartgate, drones και εύκαπτα φωτοβολταϊκά

    Γιώργος Μυλωνάς


    Μια σειρά από project νέας τεχνολογίας έχει ξεκινήσει η Alumil σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρώτο προϊόν που ήδη βγήκε στην αγορά, το smartgate η πύλη που μετράει τη θερμοκρασία του σώματος όποιου περνάει από κάτω. Χθες ανακοινώθηκε η συνεργασία με τη Βουλή, που ήδη τοποθέτησε την smartgate, όπως και δεκάδες άλλες εταιρείες και Οργανισμοί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία παραγωγής προφίλ αλουμινίου Aloumil, λίγο πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία ρύθμισης των χρεών της με τις τράπεζες, ανοίγεται σε νέες δραστηριότητες, που ακόμη κι αν προς το παρόν δεν συμβάλλουν σημαντικά στα μεγέθη της, βάζουν τις βάσεις για μια νέα μελλοντική ανάπτυξη.

    Ο Γιώργος Μυλωνάς, ιδρυτής και Πρόεδρος της Alumil, μιλάει αποκλειστικά στο mononews, για το πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία και για τα επόμενα σχέδιά του.

    “Για τη smartgate οι πωλήσεις ξεκίνησαν πριν ακόμη βγει στην αγορά…Έχουμε δώσει χιλιάδες ήδη, σε Ελλάδα, σε νοσοκομεία, γηροκομεία και μουσεία, και στο εξωτερικό, σε Τσεχία, Αγγλία, ΗΠΑ και η ζήτηση είναι μεγάλη. Πρόκειται για παγκόσμια πατέντα, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Πατρών” σημειώνει ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας ότι εξ ολοκλήρου η παραγωγή της Smartgate γίνεται στην Ελλάδα.

    “Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ του R&D του Πανεπιστημίου και του δικού μας R&D στην Αλουμύλ. Είχα μάθει για την πατέντα αυτή και από το Μάρτιο του 2020 τους πρότεινα να συνεργαστούμε, και χάρη στην παραγωγική δυνατότητα της Αλουμύλ, μπόρεσε αυτό το καλό προϊόν να βγει στην αγορά”, σημειώνει.

    Για τον κ. Μυλωνά, η αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ περνάει από νέες βιομηχανίες, με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, καινούργιες εφαρμογές που αναπτύσσονται από την Έρευνα και αφορούν την αγορά. “Είμαστε σε επαφή και με άλλα εργαστήρια για άλλα προϊόντα, που ακόμη είναι σε φάση προετοιμασίας. Εκτός από τη θερμομέτρηση μπορούν να γίνουν και άλλου είδους μετρήσεων, που αφορούν την υγεία όχι όμως μόνο των ανθρώπων. Η smartgate για τη θερμομέτρηση είναι ένα προϊόν που έχει ζήτηση αυτή την περίοδο, λόγω της πανδημίας, όμως εμείς κοιτάμε μπροστά και με άλλες εφαρμογές, στον τομέα του healthtech”.

    Παραγωγή μεγάλων drones

    Εξάλλου η Alumil έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή μεγάλων drones, τα οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει εμπορικές συνεργασίες για την είσοδό τους στην αγορά. Στα drones, έφτασε αξιοποιώντας την εμπειρία που ήδη έχει η εταιρεία στα ανθρακονήματα. Το ανθρακόνημα ή ίνες άνθρακα είναι προϊόν πολυμερισμού διαφόρων οργανικών ενώσεων με βάση τον άνθρακα. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη τους ακαμψία σε σχέση με το βάρος τους. Οι ίνες άνθρακα ενώνονται αν παρεμβάλουμε μεταξύ τους πλαστικές ρητίνες και θερμάνουμε σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης. Η χρήση ανθρακονημάτων γίνεται κυρίως σε αγωνιστικά αυτοκίνητα, όπως π.χ. στα μονοθέσια της Formula 1, ή σε πανάκριβα supercars.

    ” Εδώ και 7 χρόνια ασχολούμαστε με τα ανθρακονήματα και τώρα  αναπτύσσουμε σε συνεργασία με το τμήμα έρευνας του Τμήματος αεροναυπηγικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για drones  unmanned aerial vehicle (UAV) , τα οποία μπορούν  να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, στη γεωργία, ή για ελέγχους (surveillance). Το μέγεθός τους είναι μεγάλο 3,5μΧ6,5 μ., ο σχεδιασμός γίνεται στο Πανεπιστήμιο και τα παράγουμε εμείς.

    Εμπορική συνεργασία δεν έχουμε ακόμη γι αυτά, αλλά είμαστε σε συζητήσεις με εταιρεία που πραγματοποιεί στοχευμένους ψεκασμούς για τη γεωργία”.

    Από το 2022 ουσιαστικά μεγέθη

    Τρίτη εφαρμογή που ετοιμάζει η εταιρεία αφορά την παραγωγή εύκαπτων φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με εταιρεία που αναπτύσσει με ναναοτεχνολογία μικροσκοπικά εξαρτήματα.

    “Πραγματοποιούμε συζητήσεις με πολλές ερευνητικές ομάδες, και σχεδιάζουμε τα προϊόντα τεχνολογίας εφόσον αναπτυχθούν, σε μερικά χρόνια να διαμορφώσουμε ένα χωριστό business unit. Ωστόσο για να φτάσουμε τα νέα project να συμβάλουν στον τζίρο της εταιρείας χρειαζόμαστε μερικά χρόνια. Το 2021 θα είναι μια χρονιά ξεκινήματος, με πιο ουσιαστική το 2022”, τονίζει κ. Γιώργος Μυλωνάς.

    Όσον αφορά για την πορεία της εταιρείας φέτος, δηλώνει ευχαριστημένος, παρά τη μικρή πτώση. “Η μείωση στο τζίρο μας φέτος, παρότι ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, θα είναι της τάξης του 4% και πρέπει να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι. Κανονικά περιμέναμε μια πολύ καλή χρονιά αλλά οι έκτακτες συνθήκες μας πήγαν πίσω. Τη συμφωνία με τις τράπεζες, περιμένουμε να την οριστικοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και έτσι να κλείσουμε οριστικά αυτό το κεφάλαιο”, καταλήγει.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ