• Business

    Γιατί ο μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς λέει ότι αυτή είναι η πιο καταστροφική περίοδος για τα hedge funds


    Υπάρχει ο αστικός μύθος ότι οι managers των hedge funds είναι οι “κυρίαρχοι του σύμπαντος”. Αυτοί οι επενδυτές παίρνουν μεγάλα ρίσκα στις αγορές και η ανταμοιβή αυτών των ρίσκων ήταν πάντα πολύ γενναιόδωρη. Ας μην ξεχνάμε και το ότι κάποιοι hedge funds managers έβγαλαν πάνω από 1 δις. δολάρια το 2015. Όμως, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, η βασιλεία τους φτάνει στο τέλος της. Όπου και αν κοιτάξουμε, βλέπουμε ότι το σκοτάδι περικυκλώνει τις αγορές. Από τους αναλυτές μέχρι και τους ίδιους τους hedge funds managers, όλοι συμπεραίνουν το εξής: αυτά τα κεφάλαια διανύουν μια καταστροφική περίοδο.

    Τέλειωσαν όλα

    Ας δούμε το προφανές: οι αποδόσεις των hedge funds έχουν πιάσει πάτο. Τα funds αποδίδουν ελάχιστα και οι επενδυτές χάνουν χρήματα. Και για μια αγορά που στηρίχτηκε στην ιδέα ότι μπορεί να παράγει τις καλύτερες αποδόσεις που μπορούν να υπάρξουν, ακόμα και το γεγονός ότι κινούνται στα επίπεδα της αγοράς είναι απογοητευτικό.

    Τα hedge funds παραδοσιακά χρεώνουν υψηλές προμήθειες προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα στους επενδυτές. Και όταν δεν αποδίδουν, η προσοχή στρέφεται σε αυτές τις προμήθειες. Και αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό με την ύπαρξη επενδυτικών προϊόντων με χαμηλότερες προμήθειες που προσφέρουν αποδόσεις επιπέδου hedge fund με πολύ χαμηλότερο κόστος.

    Και έτσι τα προβλήματα αυξάνονται. Ο Tony James, ο πρόεδρος του επενδυτικού κολοσσού Blackstone, δήλωσε στο Bloomberg ότι αναμένει το ένα τέταρτο όσων κεφαλαίων επενδύονται σε hedge funds να εξατμιστούν τον επόμενο χρόνο.

    “Εδώ έχουμε να κάνουμε με την Ημέρα της Κρίσης”, δήλωσε ο James στο Bloomberg TV. “Η αγορά θα συρρικνωθεί και αυτό θα είναι επώδυνο. Θα είναι πολύ επώδυνο σε όλα τα επίπεδα”.

    Μια πτώση της τάξεως του 25% στα κεφάλαια ακούγεται αρκετά δραματική, αλλά υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως υπάρχουν και χειρότερα. Ο KC Nelson στην επενδυτική Driehaus Capital Management δηλώνει ότι αναμένει μια γενναία συρρίκνωση των funds στα επόμενα χρόνια.

    “Πιστεύω ότι θα υπάρξει σφαγή στα hedge funds, σφαγή που δεν έχουμε βιώσει στο παρελθόν”, ανακοίνωσε ο Nelson σε μια επιστολή του στους επενδυτές. “Αναμένω ότι ο αριθμός των funds θα μειωθεί στα μισά μέσα στα επόμενα χρόνια”.

    Ακόμα και ο Dan Loeb, ο manager του hedge fund ‘Third Point’ και μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος είναι “καταστροφική για τις αποδόσεις των hedge funds” και ότι πολλά από αυτά δε θα επιβιώσουν.

    “Δε χωράει αμφιβολία το ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός μεγάλου ξεκαθαρίσματος στα hedge funds και σε συγκεκριμένες στρατηγικές”, δήλωσε σε μια επιστολή του.

    Ο Dan Loeb, manager του hedge fund ‘Third Point’ και μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς
    Ο Dan Loeb, manager του hedge fund ‘Third Point’ και μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς

    Αυτή τη στιγμή ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο των hedge funds τίθεται υπό αμφισβήτηση. Σύμφωνα με τον Brian Balter, CEO της Balter Capital Management, το μοντέλο αυτό έχει καταρρεύσει και δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση.

    “Ο μηχανισμός που βοηθάει ένα hedge fund να αυξηθεί έχει καταρρεύσει. Ο μηχανισμός αύξησης κεφαλαίου των hedge funds έσπασε”, δήλωσε σχετικά ο Balter.

    Ο Balter, ακόμα δήλωσε ότι “Ήρθε το τέλος των hedge funds. Θα υπάρξουν hedge funds με διαφορετική δομή, κάτι που χτίζεται σιγά σιγά εδώ και πολύ καιρό”.

    Θα περάσει κι αυτό

    Για κάποιους άλλους στην αγορά όμως δεν έχουν χαθεί όλα. Πολλοί managers υποστηρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα κυκλικό γεγονός και ότι δίδεται υπερβολικά πολλή προσοχή στις αποδόσεις των hedge funds.

    “Οι σημερινές αναφορές για τις εξαγορές των hedge funds που άγγιξαν τα 15 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2016, μπορεί να μοιάζει με σπουδαία ώθηση για τις αγορές, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό αποτελεί μόνο το μισό από το 1% των συνολικών επενδύσεων”, τόνισε ο Jack Inglis, CEO του επενδυτικού hedge fund group Alternative Investment Management Association.

    “Οι εκροές των μεικτών funds μετοχών και ομολόγων την ίδια περίοδο ήταν πολύ περισσότερες”.

    Ο Inglis επίσης σημειώνει ότι τα hedge funds έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις περισσότερες επενδυτικές στρατηγικές τα τελευταία 25 χρόνια, οπότε το να βλέπουμε τα πράγματα βραχυπρόθεσμα δεν αποτελεί σοφή επιλογή.

    Μπορεί να είναι και για καλό

    Το θέμα είναι ότι ο επίλογος για τα περισσότερα hedge funds μπορεί να είναι θετικός για τους managers μακροπρόθεσμα. Όχι για όλους βέβαια αλλά για όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα.

    Για την ώρα, υπάρχει μεγάλος αριθμός hedge funds. Τον Ιούνιο του 2015, μια αναφορά έδειξε ότι υπάρχουν 10.149 hedge funds, αριθμός-ρεκόρ. Αυτός ο ιλιγγιώδης αριθμός έχει επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις τους, δήλωσε ο Balter, καθώς όλες οι μεγάλες εταιρείες κυνηγούν τις ίδιες ιδέες.

    Ο Steve Cohen της Point72 Asset Management έχει κατηγορήσει ότι αυτό το πλήθος hedge funds καθιστά αδύνατο στον οποιονδήποτε να έχει αποδόσεις.

    Οπότε, είτε το αποκαλέσουμε “σφαγή” είτε “ξεκαθάρισμα”, η μείωση του αριθμού των hedge funds μπορεί να λειτουργήσει θετικά για όσους επιβιώσουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/kamil-ziegler-kerdi-528-ek-evro-gia-ton-opap/49566

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-kivos-errifthi-gia-tis-adilotes-katathesis/49452

     



    ΣΧΟΛΙΑ