• Business

    Γιατί κανείς δεν σας λέει ότι ο Mr Facebook δεν έκανε καμία δωρεά

    • NewsRoom


    Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι ο δημιουργός του Facebook και CEO του ομίλου, Mark Zuckerberg μαζί με τη σύζυγό του Priscilla Chan ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν σχεδόν ολόκληρη την περιουσία τους – η οποία υπολογίζεται – στα 45 δισ. δολάρια ως δωρεά με αφορμή την γέννηση της πρώτης του κόρης, Μάξιμα. Στην πραγματικότητα όμως ο Mark προσφέρει το 99% της περιουσίας του για να ενισχύσει ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα του κόσμου για τα επόμενα 45 χρόνια.Το δικό του.

    Πρόκειται για το φιλανθρωπικό ίδρυμα  Chan Zuckerberg Initiative LLC, ένα οικογενειακό, φιλανθρωπικό ίδρυμα στα πρότυπα του Bill και της Melinda Gates το οποίο θα αναλάβει τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο του  Facebook για το άμεσο μέλλον.

    Ο Zuckerberg θα μεταφέρει στο οικογενειακό του ίδρυμα την ιδιοκτησία του Facebook χωρίς να πληρώσει ούτε ένα δολάριο σε φόρους κεφαλαίου.Θα επωφεληθεί επίσης από την πιθανότητα ότι το ίδρυμα του θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από αυτόν για τους απογόνους του , χωρίς επίσης να χρειαστεί να πληρώσουν κανέναν φόρο.

    Η αλήθεια είναι ότι ο Mr Facebook  έχει επενδύσει- και επικοινωνιακά – με γεναιόδωρες προσφορές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωταρχικός σκοπός του απέχει από το συμφέρον του : την ιδιωτική επένδυση

    Aυτό άλλωστε αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας : O κύριος Zuckerberg θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, καθιστώντας τις, ιδιωτικές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία θετικών επιπτώσεων σε περιοχές με μεγάλη ανάγκη. Τυχόν κέρδη από επενδύσεις σε εταιρείες που θα χρησιμοποιηθούν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση συμπληρωματικών εργασιών με σκοπό να ολοκληρωθεί η  αποστολή.”

    Άλλη μία παρανόηση σχετικά με τη δέσμευση του είναι ότι ο ιδρυτής του Facebook δεν  θα δώσει το 99% των μετοχών του Facebook αμέσως αλλά κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του.

    Ο Mark θα αφαιρεί την εύλογη αξία του δώρου του για την ίδρυσή του από το φορολογητέο εισόδημά του κατά το έτος που κάνει τη δωρεά. Ένας δότης, όπως ο Mark θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα φορολογικό όφελος ίσο με περίπου το ένα τρίτο της αξίας του δώρου του. Στην περίπτωση αυτή, ο ίδιος πρόκειται να επωφεληθεί  με  333 εκατ. δολάρια.

    Αντί να δώσει στους υπάρχοντες μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ο Mr Facebook κάνει ό, τι άλλοι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν κάνει πρόσφατα. Όλο και περισσότεροι μεταγγίζουν λεφτά στους δικούς  τους οργανισμούς και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

    Ο Alexander Kaufman  του  The Huffington Post εξηγεί: Η επιθυμία για έλεγχο αφήνει στην τεράστια δεξαμενή των χρημάτων που προορίζονται για φιλανθρωπικά ιδρύματα – περίπου $ 358 δισεκατομμυρία στις ΗΠΑ το περασμένο έτος –  μεταξύ των περίπου 1,5 εκατομμύριο για  μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς . Η δημιουργία ενός νέου οργανισμού κάθε φορά από μια εταιρεία, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, κάνει πιο  πλούσιο το άτομο που  θέλει να προωθήσει την αλλαγή και  συρρικνώνει μόνο τα διαθέσιμα κομμάτια της πίτας.



    ΣΧΟΛΙΑ