• Business

    Γιατί η IBG δίνει περιθώρια ανόδου άνω του 60% για τη μετοχή των ΕΛΠΕ


    Σημαντική αύξηση κερδών εκτιμά η IBG (Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος)  ότι θα εμφανίσει η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια στο πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ διατηρεί τιμή-στόχο για τη μετοχή της εισηγμένης στα 6,5 ευρώ, με περιθώριο ανόδου άνω του 60% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της IBG προβλέπουν ότι τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ θα ανέλθουν στα 49 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 έναντι 18 εκατ. ευρώ της αντίστοιχη περίοδο του 2015. Τα ΕΒΙTDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 151 εκατ. ευρώ.

    elpe_11

    Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2016, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑ, ενώ την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

    Ο Όμιλος της Ελληνικά Πετρέλαια είναι ο μεγαλύτερος  καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος της χώρας. Οι μετοχές του διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια των Αθηνών και του Λονδίνου με συμμετοχή τόσο μετόχων πλειοψηφίας όσο και μικρομετόχων. Ως εκ τούτου εφαρμόζεται διαφανής εταιρική διακυβέρνηση. Οι δραστηριότητες του Ομίλου εκτείνονται σε όλο το φάσμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας από έρευνα και παραγωγή πετρελαίου, στη διύλιση, και εμπορία, στα πετροχημικά αλλά και στην παραγωγή και άλλων ενεργειακών προϊόντων όπως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και ΑΠΕ.

    Τα επόμενα σχέδια του ομίλου

    Σύμφωνα με πρόσφατη ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ, Γρηγόρη Στεργιούλη, στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού του ομίλου. Ήδη δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες και εξάγει το 60% περίπου του παραγόμενου προϊόντος.

    Γρηγόρης Σεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ
    Γρηγόρης Σεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ

    Επίσης, η διοίκηση της εταιρίας θα δώσει έμφαση στην καινοτομία, είτε πρόκειται για την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος ή την ποιοτική αλλαγή ενός υπάρχοντος, είτε πρόκειται για το άνοιγμα μιας αγοράς ή μια οργανωτική αλλαγή.

    Στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ο Όμιλος υιοθετεί τις ευρωπαϊκές θέσεις μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και αναπροσανατολισμό προς τις ενεργειακές δράσεις και προϊόντα της νέας εποχής (ΑΠΕ, δίκτυα φυσικού αερίου, ηλεκτρική ενέργεια), με παράλληλη ισχυροποίηση στον πετρελαϊκό κλάδο, όπως προσδιορίζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού μετασχηματισμού.

    Στάθης Τσοτσορός. Ετών 65 Πρόεδρος ΕΛΠΕ
    Στάθης Τσοτσορός. Ετών 65 Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ δίνουν σημασία στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των εργαζόμενων, ούτως ώστε να μπορούν περαιτέρω να αναπτύσσουν δεξιότητες και ικανότητες.

    Ένας άλλος σημαντικός στόχος για τον όμιλο είναι η διατήρηση των δεικτών ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ στο 25% των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων, σύμφωνα με την κατάταξη της Solomon. Για την επίτευξη του απαιτείται η υλοποίηση δράσεων στους τομείς βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου (δεξιότητες, τεχνογνωσία).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/article-dimitris-kontominas-sto-mononewsgr-ego-kateveno-monos-mou-stin-machi-ton-tileoptikon-adion/43107

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ta-mistika-rantevou-tou-anthimou-thomopoulou-ke-me-ton-g-kousta-stis-spetses/43114



    ΣΧΟΛΙΑ