• Business

    Γιατί το δολάριο οδηγείται σε νέο ράλι. Ανησυχία για τα ομόλογα

    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Το δολάριο ενισχύεται σε υψηλά 11 μηνών έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, επιστρέφοντας στην οδό της ανόδου, μετά και την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ το οποίο παρασύρει σε νέο sell-off και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, λόγω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό από την νίκη του Trump. To γουάν της Κίνας υποχωρεί 0,3% υποχωρώντας στο πιο αδύναμο επίπεδο από ρο 2010, ενώ το γεν και το ευρώ βυθίζοντας σκατά σχεδόν 1% σε χαμηλά πολλών μηνών.

    Παρά τον στοπ που σημείωσε την Παρασκευτή το sell-off στα αμερικάνικα ομόλογα, σήμερα το μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων επέστρεψε δυναμικά, στέλνοντας τα yields στα 10ετή treasuries 11 μονάδες βάσης υψηλότερα. Παράλληλα, και η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων οδηγείται σήμερα σε νέο sell-off με τους επενδυτές να “ξεφορτώνονται” τους τίτλους λόγω της νίκης Trump.

    “Νομίζω ότι οι επενδυτές έκαναν απλά μία στάση για… ανάσες και σήμερα επιστρέφουν και πάλι στην πλευρά των πωλητών”, όπως σημειώνει η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια της Rabobank.

    “Η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επενδυτές είχαν μειώσει τις θέσεις του στο δολάριο στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του έτους, οδηγεί σε νεό ράλι το αμερικάνικο νόμισμα”.

    Το ευρώ υποχωρεί στο 1,0752 έναντι του δολαρίου, το χαμηλότερα, ενώ ο δείκτης του δολαρίου αυξάνεται 0,9% στο 99,873 το υψηλότερο επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2015.

    Οι προσδοκίες ότι ο Trump θα ενισχύσει τις δαπάνες και να θέσει περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, οδηγούν στις εκτιμήσεις ότι θα μπει τέλος στο χαμηλό πληθωρισμό που κυριαρχεί εδώ και μία δεκαετία.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου αγγίζει υψηλά 10 μηνών ενώ ισχυρή είναι η άνοδος των αποδόσεων και στην Ευρώπη. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων έχουν επανέλθει στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν το καλοκαίρι, ενώ και οι αποδόσεις των ισπανικών, πορτογαλικών και ιταλικών τίτλων διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα.

    Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,35%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου. Η απόδοση των ισπανικών 10ετών σημειώνει άνοδο 6 μονάδων βάσης στο 1,55% και των πορτογαλικών 3 μονάδων βάσης στο 3,53%.

    Όπως τονίζει η Goldman Sachs στους FT, oι προοπτικές δημοσιονομικής στήριξης από την προεδρία Trump την οδηγούν στην εκτίμηση ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα φθάσει στο 2,5% το 2017, γρηγορότερα από ό,τι εκτιμούσε. Όπως προσθέτει, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί είτε η αμερικανική προεδρία προχωρήσει σε αύξηση των δημοσίων δαπανών είτε σε προστατευτισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ