• Business

    Γιατί χαμογέλασαν ο Paulson, ο Watsa και ο Θ. Βασιλάκης (Aegean Air)


    Κέρδη 1,85% κατέγραψε στο σύνολο της εβδομάδας το ΧΑ, ενώ και σήμερα, για μία ακόμη συνεδρίαση ο γ.δ. δεν κατόρθωσε να διασπάσει τις 650 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν ενώ ο πενιχρός τζίρος αποτύπωσε τη απροθυμία των επενδυτών να προχωρήσουν σε νέες κινήσεις. Κατά τ’ άλλα, η αγορά αναμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις τελικές εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την πολυπόθητη δόση.

    Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,48% στις 648,63 μονάδες, ενώ κατέγραψε υψηλό στις 650,01 μονάδες και χαμηλό στις 638,97 μονάδες, όταν σημείωσε οριακή υποχώρηση κατά 0,03%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στα 47,6 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,69%, στις 179,04 μονάδες, ενώ άνοδο 1,57% σημείωσε ο Mid Cap κλείνοντας στις 770,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,70% στις 54,72 μονάδες.

    Με βάση  την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Prem Watsa της Eurobank και ο Θ. Βασιλάκης της Aegean ήταν οι κερδισμένοι της ημέρας. Αντίθετα, στους χαμένους βρέθηκαν ο Κωνσταντίνος Χαλιωρής της Πλαστικά Θράκης και ο Βασίλης Θεοχαράκης (Λάμψα).

    Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη, Υπεύθυνο Ανάλυσης της Beta Securities, ο Ιούνιος εκτός από µήνας της αξιολόγησης έχει γεγονότα αυξηµένου ενδιαφέροντος, τα οποία αφορούν το Βρετανικό δηµοψήφισµα, τις αποφάσεις της FED για τα επιτόκια αλλά και την στάση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα. Σε µίκρο επίπεδο η ειδησεογραφία αναµένεται να αναλωθεί περισσότερο στις αποφάσεις των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων που ολοκληρώνονται στο τέλος του µήνα και οι οποίες είθισται να δίνουν µια εικόνα προοπτικών για την συνέχεια της χρονιάς.

    Σε ότι αφορά τα αποτελέσµατα από τις 38 εταιρίες που δηµοσίευσαν το σύνολο ή ένα µέρος από το πρώτο τρίµηνο η σηµαντικότερη επισήµανση αφορά τα περιθώρια της κερδοφορίας. Το λειτουργικό περιθώριο έχει βελτιωθεί αισθητά καθώς παρατηρείται αύξηση 224 µονάδων βάσης στο 15,8%, ενώ αν εξαιρεθούν τα διυλιστήρια το λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας φθάνει το 18,4% έναντι 17,1% το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα. Εξαιρουµένων όσων εταιριών δεν δηµοσίευσαν καθαρή κερδοφορία το καθαρό περιθώριο διαµορφώθηκε στο 3,91% αυξηµένο κατά 50 µονάδες βάσης και αυτό αποτελεί µια µικρή νίκη διότι φέτος η εταιρική κερδοφορία έχει ήδη επιβαρυνθεί µε 300 µονάδες βάσης λόγω της αύξησης του εταιρικού φόρου στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι οι εισηγµένες έκαναν «δουλειά» και κάτω από την γραµµή των λειτουργικών κερδών µειώνοντας ενδεχοµένως και το χρηµατοοικονοµικό κόστος. Όπως και να έχει στα αποτελέσµατα του εξαµήνου όπου η εικόνα θα είναι συνολική τα συµπεράσµατα θα έχουν πολύ µεγαλύτερη βαρύτητα.

    Στη σημερινή συνεδρίαση, ξεχώρισαν οι τράπεζες. Η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 2,55%, η |Εθνική ενισχύθηκε κατά 6,25%, η Eurobank κατέγραψε κέρδη 2,50% και η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 5%.

    Μόνο τέσσερις μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με απώλειες. Ο ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 0,69%, η ΕΕΕ έχασε 0,63%, ο Μυτιληναίος τερμάτισε με πτώση 0,63% και ο ΟΛΠ υποχώρησε κατά 0,7%.

    Τι εκτιμά η τεχνική ανάλυση

    Τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης αν και έδειξε διάθεση νέας ανοδικής διαφυγής επέστρεψε στην βάση των 630 – 640 µονάδων και πλέον έχει διαµορφώσει σχηµατισµό συσσώρευσης στα υψηλά των τελευταίων έξι µηνών. Η συσσώρευση έχει εκτονώσει τις βραχυπρόθεσµες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών χωρίς να δώσει σηµαντική ευκαιρία επανεισόδου στην Αγορά σε αισθητά χαµηλότερες τιµές. Η διόρθωση θα µπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ ρηχή και δεδοµένης της αποφόρτισης των ταλαντωτών προς το µέσον της ζώνης διακύµανσης ο Γενικός ∆είκτης έχει ανακτήσει τις πιθανότητες ενός νέου ανοδικού κύµατος. Συµπερασµατικά οι αγοραστές φαίνεται να περνούν ανώδυνα την φάση της διόρθωσης, έχουν τον έλεγχο της τάσης και δείχνουν έτοιµοι να δώσουν νέα ώθηση στα επίπεδα τιµών στην επόµενη «καλή» είδηση. Οι χαµηλοί συναλλακτικοί όγκοι µετά από ένα δεκαπενθήµερο ισχυρών συναλλαγών αποτελούν ενδεχοµένως το σηµείο αναφοράς για την εκκίνηση προς το επόµενο υψηλό καθώς το «από εδώ και πάνω» απαιτεί αυξηµένες συνθήκες ρευστότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/stirizi-tin-alpha-bank-i-goldman-sachs/50766

     



    ΣΧΟΛΙΑ