• Business

    Γιατί οι αναλυτές της Moody’s και της Standard & Poor’s ήρθαν στην Αθήνα

    Moody's

    Moody’s


    “Παρέλαση” στην Αθήνα και στα γραφεία διοίκησης των ελληνικών τραπεζών κάνουν όλη την εβδομάδα στελέχη της Moody΄s και της Standard & Poor΄s ενώ την επόμενη εβδομάδα καταφθάνει το κλιμάκιο του SSM που θα εξετάσει εξονυχιστικά τον κλάδο ενόψει και των στόχων μείωσης των NPLs που συμφωνήθηκαν.

    Από τους οίκους αξιολόγησης πάντως, οι τραπεζίτες δεν αναμένουν πολλά όσο δεν «προχωρά» το δημόσιο. Εάν δεν βελτιωθεί η αξιολόγηση του sovereign, τα ratings των τραπεζών θα παραμείνουν ως έχουν, επισημαίνει στο mononews τραπεζίτης.

    Οι ομάδες της Moody´s και της Standard & Poor´s πραγματοποιούν τα λεγόμενα annual reviews και τα αποτελέσματα τουλάχιστον από την Moody΄s που έχει ορίσει ημερολόγιο αξιολόγησης, θα ανακοινωθούν στις 14 Οκτωβρίου. Τα στελέχη των οίκων έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης καθώς η εξέλιξη στα δημοσιονομικά θα κρίνει εν τέλει και τις αξιολόγησης.

    Πολύ πιο «επίπονες» θα είναι οι συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας που θα έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες με το κλιμάκιο του SSM αφού θα καλυφθούν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο, με έμφαση σαφώς στα κόκκινα δάνεια και με βάση τους στόχους που έχουν θέσει από κοινού οι διοικήσεις, ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η πρώτη αποτίμηση των επιδόσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου. Πρόκειται για μια αξιολόγηση – πιλότο που θα επιτρέψει την διόρθωση των σημείων που θα κριθούν ότι δεν λειτουργούν σε μια διαδικασία ελέγχου των που θα διαρκέσει περί τα τρεισήμισι χρόνια, με το βάρος να πέφτει στην διετία 2018-2019.

    Οι επόπτες έδωσαν τον τελικό στόχο της μείωσης κατά 40% ως το τέλος του 2019 ενώ το μείγμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν με έμφαση στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, προέκυψε από το μέσο όρο του σχεδιασμού των συστημικών τραπεζών και όχι από απαίτηση της ΤτΕ. Οι τράπεζες στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων θα συνοδεύεται από διαγραφές δανείων ενώ σε μικρότερη κλίμακα επιδιώκεται να γίνουν ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και πωλήσεις δανείων.

    Ο SSM δεν παρεμβαίνει επί του παρόντος στο προτεινόμενο μείγμα ενώ εύλογο θεωρείται να πέφτει το βάρος στην τελευταία διετία αφού για το 2016-2017, η κατάσταση θα είναι πιο ρευστή και χρειάζεται χρόνος, τουλάχιστον 12μηνο, κριθεί η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων.

    Όσο αφορά την αυστηρότητα του SSM, θεωρείται δεδομένη αφού τα κόκκινα δάνεια είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα του κλάδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει αυτόματο ποινολόγιο αλλά θα προσμετράται η συνολική πορεία, τι πάει στραβά, για πόσο και για ποιο λόγο και το κακό track record θα έχει επίπτωση σε κεφάλαια, ακόμη και σε διοικήσεις αφού και η αξιολόγηση του μάνατζμεντ θα είναι διαρκής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόλεμος ΝΝ – Σοφίας Ρατσιάτου. Η απόλυσή της, της θυροκολλήθηκε. Όλο το παρασκήνιο και ο ρόλος Πολιτοπούλου

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόλεμος Βερολίνου – ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος. Όλες οι δραματικές εξελίξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/giati-interamerican-allaxe-afentiko-olo-paraskinio-apo-tin-apochorisi-kotsalou/80340



    ΣΧΟΛΙΑ