• Business

    Γιάννης Στουρνάρας – Μιχάλης Σάλλας: Η μυστική συνάντηση και το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα;

    Πολλοί λένε ότι μια συνάντηση, ειδικά εάν έχει προετοιμαστεί πολλές ημέρες πριν, είναι αρκετή για να μετριαστούν οι εντάσεις του παρελθόντος. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Φυσικά συμβαίνει συχνά, άλλα όχι πάντα. 

    Και όπως όλα δείχνουν, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους, η ένταση στις σχέσεις των δύο ανδρών ανήκει στο παρελθόν.

    Την εβδομάδα που μας πέρασε καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει στο mononews.gr ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση, διάρκειας μίας και πλέον ώρας,  στο γραφείο του Διοικητή της ΤτΕ, μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του Μιχάλη Σάλλα. 

    Εκεί «κεκλεισμένων των θηρών» οι δύο τους είχαν να πουν πολλά … Και να ξεπαγώσουν τις σχέσεις τους…

    Αν και το αντικείμενο της συνάντησης δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό, πηγές με γνώση του θέματος σημειώνουν πώς,  ενδεχομένως η Praxia  Bank και το μέλλον της να έφερε πιο κοντά τους δύο άνδρες.

    Απορρόφηση; 

    Ενδεχομένως η Praxia και το μέλλον της να έφερε πιο κοντά τους δύο άνδρες.

    Διότι όπως έχει γράψει το mononews.gr –σε ρεπορτάζ της Ευγενίας Τζώρτζη-,  μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η απορρόφηση της Παγκρήτιας τράπεζας από την Praxia Bank, με ανταλλαγή μετοχών και με κεφάλαια που θα βάλει και ο αποκλειστικός μέτοχος της Praxia, Μπομπ Ντάιμοντ.

    Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το σενάριο συνένωσης Παγκρήτιας τράπεζας και Praxia Bank εξετάστηκε, ενώ κύκλοι της Συνεταιριστικής τράπεζας αναφέρουν ότι απορρίφθηκε.

    Ωστόσο, άλλες πηγές επιμένουν ότι η πρόταση παραμένει στο τραπέζι και δεν έχει απορριφθεί οριστικά, καθώς είναι ένα από τα ενδεχόμενα, μεταξύ και άλλων εναλλακτικών επιλογών, που διερευνώνται για την Praxia Bank καθώς είναι πλέον σίγουρο οτι η VIVA δεν ενδιαφέρεται για την Praxia. 

    Και μάλιστα υπογραμμίζουν ότι, στην περίπτωση που ευοδωθεί αυτή η λύση, τότε η Παγκρήτια θα είναι μία εμπορική τράπεζα και όχι συνεταιριστική.

    Ενδεχομένως λοιπόν, ο Διοικητής να ήθελε να συζητήσει επ’ αυτού με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος  είναι στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας με ποσοστό 21,5%.

    Όμως το ραντεβού –αναφέρουν οι πληροφορίες- το ζήτησε ο κ. Σάλλας. Και στην περίπτωση αυτή, κύκλοι με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι αντικείμενο της συνάντησης πέρα από την Praxia Bank ήταν η δικαστική περιπέτεια του κ. Μιχάλη Σάλλα, για υποθέσεις που αφορούσαν την περίοδο που ηγείτο της Τράπεζας Πειραιώς και για τις οποίες η ΤτΕ έχει προχωρήσει στην έκδοση πορίσματος.

    To επικριτικό άρθρο

    Μάλιστα, πριν από ένα χρόνο –στα τέλη Οκτωβρίου 2018- ο κ. Σάλλας με άρθρο του είχε κάνει λόγο για τις αστοχίες της Τράπεζας Ελλάδος και του Διοικητή που οδήγησαν στην συρρίκνωση των τραπεζών.

    Αυτό το άρθρο ήταν ιδιαίτερα επικριτικό, καθώς ο κ. Σάλλας μεταξύ των άλλων ανέφερε πως: «Αναπτύχθηκε (για τις ελληνικές τράπεζες ιδρύματα) μία λανθασμένη και τιμωρητική αντίληψη, που όπως φάνηκε εκ των υστέρων, δεν την είχαν μόνον οι ξένοι αλλά και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όχι απλώς την ανέχθηκε αλλά και την υποστήριξε. Αν από τότε είχαν γίνει οι σωστοί χειρισμοί αλλά και αργότερα, αν η ΤτΕ είχε στηρίξει λύσεις αποτελεσματικές,  το τοπίο σίγουρα θα ήταν σήμερα διαφορετικό»….

    Ο κ. Σάλλας αναφερόταν στους τρόπους και τις λύσεις που πρότειναν οι Ελληνες τραπεζίτες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημείωνε πως:  «Προς το παρόν όμως,  οι τράπεζες περιορίζονται στην εφαρμογή μίας, χωρίς έμπνευση,  αμυντικής  πολιτικής υπαγορευμένης από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. 

    Όλες οι πιέσεις των εποπτικών αρχών, εντός και εκτός της χώρας, εξαντλούνται στην πώληση κόκκινων δανείων και στην πώληση των όποιων “non core business” ή θυγατρικών διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, χωρίς να περιλαμβάνουν στοιχεία ανάπτυξης».

    Και ακόμα σημείωνε πως: Mε αυτές τις πολιτικές οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα. Και, βέβαια, η μονότονη επίρριψη ευθυνών στις παλαιές διοικήσεις των τραπεζών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αποχωρήσει χρόνια τώρα, αδυνατεί να σκεπάσει  την αστοχία  χειρισμών των ρυθμιστικών αρχών.

    Το τι λοιπόν πραγματικά αφορούσε η συνάντηση των δύο ανδρών θα φανεί σύντομα. Αν δηλαδή η Praxia  περάσει στην Παγκρήτια…

    Μιχάλης Σάλλας τράπεζα
    Μιχάλης Σάλλας. Τραπεζίτης



    ΣΧΟΛΙΑ