• Business

    Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Στα 9 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα φέτος

    ΣΕΤΕ: Αίτημα για παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων

    Ο Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ


    Φέτος είναι μια υβριδική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Προβλέπουμε ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν ανάμεσα στα 7,5 με 9 δις ευρώ, στο 40% με 50% δηλαδή των εσόδων του 2019 δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο φέτος η χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιούλιο, με επέκταση της σεζόν ενδεχομένως και τον Νοέμβριο, ενώ θα δουλέψουν και τα αστικά κέντρα,και υπογραμμίζει: το 2022 ξεκινά η προσπάθεια να ανακτήσουμε τα έσοδα του 2019, τα 18,5 δις ευρώ, που μαζί με τον εσωτερικό τουρισμό και τις επενδύσεις τα έσοδα ήταν της τάξης των 25 δις ευρώ.

    Οπως είπε το 2020 ήταν μία χρονιά καταστροφής, με τεράστια πτώση (-80% στα έσοδα) που συνεχίζεται, η ανάκαμψη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, φαίνεται να καθυστερεί καθώς συνδέεται με την πορεία της πανδημίας και εμβολιασμών.

    Ετσι η ανάκαμψη του τουρισμού μετατίθεται από τον Ιούλιο καθώς θα χτίζεται το τείχος ανοσίας. Το 2021 θα είναι μία υβριδική χρονιά. Από το 2022 θα προσφέρουμε τουριστικό προϊόν μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, δήλωσε και σημείωσε πως: είναι άδικη η συνεχής σύγκριση με το 2019, που ήταν η χρονιά με το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού..

    «Το τέλος της πανδημίας σηματοδοτεί την αρχή της επόμενης μέρας με ποιοτική αλλαγή και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», ανέφερε ο κ. Ρέτσος και υπογράμμισε πως η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές.

    «Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρουν δραματική βελτίωση σε θέματα υποδομών και κατ΄ επέκταση επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

    Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε πως το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, είναι όπως είπε, το διάστημα της αποσωλήνωσης, το διάστημα προσαρμογής. Το υπόλοιπο 2021 είναι απαραίτητο να στηριχθεί η οικονομία, όχι με μέτρα επιδότησης της ανεργίας, αλλά με μέτρα στήριξης της εργασίας, έστω και με μειωμένες ώρες απασχόλησης για να επανέλθουμε σταδιακά.

    Η επόμενη μέρα θα είναι καλή για τον τουρισμό και αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να συνεχίσει τις πολιτικές προς την ανάκαμψη και εμείς ως τομέας θα προσφέρουμε, προτάσεις, ιδέες και εργαλεία για να προχωρήσουμε τον μετασχηματισμό του τουρισμού.

    Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν επεκτείνει τα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους και προσφέρουν προϊόντα για την επανεκκίνηση ειδικά του ξενοδοχειακού κλάδου.

    Την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς λάνσαρε νέο χρηματοδοτικό προϊόν για κεφάλαιο κίνησης, το Πειραιώς Tourism Sunrise, με στόχο να διευκολύνει την έναρξη όσο και την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι ανάλογο με τον αριθμό δωματίων (ως 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο) και με ανώτατο όριο το 20% των προβλεπόμενων ετήσιων πωλήσεων. Ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα προεξόφλησης των απαιτήσεων των ξενοδοχειακών μονάδων προς τους tour operators.

    Σύμφωνα με τον Επικεφαλής Οικονομολόγο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλία Λεκκό, οι ζημίες του 2020 δύναται να αντιστραφούν το 2021, και ο κλάδος να επανέλθει στην πρότερη κερδοφορία του, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα ανακτήσουν το 60% του κύκλου εργασιών που χάθηκε πέρυσι.

    Διαβάστε επίσης

    Γ. Ρέτσος: Έκκληση να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης του τουρισμού, προειδοποιεί ότι «θα αλλάξουν χέρια επιχειρήσεις»



    ΣΧΟΛΙΑ