• Business

    Γ. Ρέτσος: Έκκληση να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης του τουρισμού, προειδοποιεί ότι «θα αλλάξουν χέρια επιχειρήσεις»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Ρέτσος, Γενικός Διευθυντής Electra Palace Hotel


    Για αγώνα επιβίωσης του τουριστικού κλάδου μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης Τύπου.

    Το αν θα έρθει η ανάκαμψη του τουρισμού το 2ο εξάμηνο του 2021 θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι «χαμένο».

    Αναφορά έκανε και στα έσοδα από τον τουρισμό, καθώς ο πήχης πλέον έχει χαμηλώσει στα 3 με 3,1 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ που ήταν οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ τον περασμένο Ιούνιο και τις ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού για έσοδα στα επίπεδα των 8 με 10 δισ. ευρώ (από 18,5 δισ. ευρώ έσοδα το 2019).

    Ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης του κλάδου -ειδικά στο κομμάτι της εργασίας- και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Ακόμα, προτείνει κοινούς κανόνες και πρωτόκολλα για όλες τις χώρες σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των συνόρων και την ασφάλεια των ταξιδιών, ώστε να αποφευχθεί το «μπάχαλο» που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με τις χώρες να ανοιγοκλείνουν τα σύνορα τους και να εφαρμόζουν διαφορετικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά στα τεστ.

    Στο κρίσιμο, δε, ερώτημα αν έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο ξενοδοχειακές μονάδες να αλλάξουν χέρια, απάντησε πως είναι προφανές πως κάποιες επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια και μάλιστα σημείωσε πως στην Ρώμη 260 ξενοδοχεία έχουν πτωχεύσει, ενώ στη Γερμανία αναμένεται μέσα στο χειμώνα να πτωχεύσει το 1/3 των επιχειρήσεων τουρισμού.

    Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται να είναι και οι σχέσεις του υπουργείου Τουρισμού με τους φορείς του τουριστικού κλάδου, καθώς, όπως λέχθηκε στη συνέντευξη, το περασμένο καλοκαίρι ο ΕΟΤ «πούσαρε» στη διεθνή αγορά την Ελλάδα, εστιάζοντας στα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ασφάλεια, όταν ήδη κάποιες χώρες είχαν αρχίσει να κλείνουν τα σύνορα τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τουρισμός: Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών και για το 2021

    Γερμανία: Ψηφιακά για δεύτερη χρονιά η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ITB) του Βερολίνου

    Alpha Bank: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ταχύτητα ανάκαμψης του τουρισμού

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ