• Business

    Γεωργιάδης: Δεν είναι πραγματικότητα ότι είμαστε ακριβότερη χώρα – Σύγκριση σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα με πέντε ευρωπαϊκές χώρες

    • Άννα Διανά
    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού», επισκέπτεται κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Αθήνα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού», επισκέπτεται κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Αθήνα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Δεν είναι πραγματικότητα ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας τα στοιχεία έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τη σύγκριση τιμών καλαθιού σούπερ μάρκετ με τις ίδιες κατηγορίες προϊόντων σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

    Ειδικότερα, έγινε σύγκριση τιμών σε μεγάλα σούπερ μάρκετ που αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα το 90% του τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου, με επίσης μεγάλους λιανεμπορικούς ομίλους σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία για 41 κατηγορίες προϊόντων και 5.000 διαφορετικές τιμοληψίες από 8 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου, δηλαδή από την πρώτη έως έκτη εβδομάδα λειτουργίας του καλαθιού του νοικοκυριού.

    Η έρευνα αφορούσε τα 20 τρόφιμα που εδώ και μια εικοσαετία ελέγχει το ΙΕΛΚΑ αλλά και νέα προϊόντα- επιπλέον 21 κατηγορίες- όπως πάνες, μωρόμαντήλα βρεφικό γάλα κλπ, καθώς  και προσφορές και εκπτώσεις και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα για τα 41 προϊόντα,  αν ληφθεί υπόψη η διαφορά τιμών συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, η Ισπανία είναι φθηνότερη κατά 1% από την Ελλάδα, η Πορτογαλία κατά 1% ακριβότερη, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 8% ακριβότερο, η Γαλλία κατά 15% ακριβότερη και η Ιταλία κατά 5% ακριβότερη.

    Αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ η Ισπανία εμφανίζεται ακριβότερη κατά 6%, η Πορτογαλία κατά 4%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17% , η Γαλλία κατά 23% και η Ιταλία κατά 13%.

    Η επιλογή των χωρών έγινε με βάση την προσβασιμότητα στα στοιχεία ενώ η αλλαγή συσκευασίας και γραμμαρίων δυσκολεύει το βαθμό σύγκρισης. Επιπλέον η επίδραση την αγοραστικής δύναμης και η επίδραση μισθών στον αγοραστικό κόστος αποτελεί μια τελείως διαφορετική ανάλυση είπε ο υπουργός και σημείωσε πως στόχος της έρευνας ήταν να φανεί πως στην χώρα μας δεν αντιμετωπίζουμε οργανωμένη αισχροκέρδεια.

    Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρη Κιοσέ παρουσία και του γενικού γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ τόνισε ότι ένας τέτοιος φόρος πολύ δύσκολα μειώνεται δημοσιονομικά και στην φάση που είμαστε, όπως είπε, ενθαρρύνονται τα στοχευμένα μέτρα. Οπότε, πρόσθεσε  «η κάρτα αγορών έρχεται να απαντήσει σε αυτό το αίτημα, δηλαδή των στοχευμένων μέτρων, αλλά για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

    Ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή η έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από το ΙΕΛΚΑ θα συνεχιστεί στο πλαίσιο χάραξης πολιτικής στην μάχη για το καλάθι του νοικοκυριού «και η κάρτα που ψηφίζουμε σήμερα στη Βουλή είναι για να ενισχυθεί το καλάθι και να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα αντιμετωπίσει η ακρίβεια. Η κάρτα αγορών θα αξιοποιηθεί για ακόμη καλύτερες τιμές στο καλάθι».

    Γενικότερα σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις ο υπουργός σημείωσε ότι «γενικά θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών, θα υπάρξουν. Από τη στιγμή που ο πληθωρισμός υφίσταται οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Σας θυμίζω ότι ανέρχεται στο 10% στην Ευρωζώνη και στο 8% στην Ελλάδα».

    Αναφέρθηκε ωστόσο στη νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους, διάταξη που παραμένει ενεργή και δεν μπορεί να το υπερβεί κάποιος.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Intralot: Υπογραφή 5ετούς συμβολαίου με τη λοταρία του Οχάιο



    ΣΧΟΛΙΑ