Business

Γεωργιάδης: Έτοιμες μέχρι το άλλο Σάββατο οι ΚΥΑ για το Ελληνικό

  • NewsRoom
Άδωνις Γεωργιάδης. Αντιπρόεδρος ΝΔ

Άδωνις Γεωργιάδης


Συνεδριάζει σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΔΣ) της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό.

Πριν από την σημερινή συνεδρίαση υπήρξε εντατική συνεργασία επτά συναρμόδιων υπουργείων, συν του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να εγκριθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ώστε στη συνέχεια να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως είπε νωρίτερα μιλώντας στο Open, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος είναι ως το άλλο Σάββατο να έχουν δημοσιευτεί όλες οι ΚΥΑ, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το καζίνο, ο οποίος θα γίνει 30 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς τις ΚΥΑ δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων.

Για τις επενδύσεις σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι «η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας θα ξεκινήσει φέτος. Οι επενδυτές μας έφεραν έναν πίνακα με 15 προβλήματα που είχαν αποτέλεσμα να ‘κολλήσει’ η επένδυση, και σήμερα που μιλάμε έχουν ‘ξεκολλήσει’ και τα 15».

Το ίδιο, πρόσθεσε, θα γίνει με την Αφάντου της Ρόδου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει, επίσης, μια άλλη τεράστια επένδυση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ στην Ελούντα της Κρήτης, για την οποία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επένδυση αυτή θα ‘περάσει’ από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης στην επόμενη συνεδρίασή του» πρόσθεσε.

Για τη Μαρίνα της Χίου σημείωσε ότι «ξεκόλλησε» πάρα πολύ γρήγορα και την περασμένη Πέμπτη υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης. Τη Μαρίνα της Χίου θα την αναπτύξει ένας Χιώτης, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. 

Για το διϋπουργικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε: «Ως κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά ασχολούμαστε με όλες τις επενδύσεις κι έχω ‘ξεκολλήσει’ και αρκετές μικρότερου μεγέθους, γιατί θέλω να βοηθήσω και τον τελευταίο που θέλει να κάνει επένδυση στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή ετοιμάζουμε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τις 15 Αυγούστου, ώστε, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, να κάνουμε εύκολη τη ζωή των επιχειρηματιών».

Μιλώντας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνησης, απέναντι στις επενδύσεις, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε πως «υπήρχε μία εγγενής εσωτερική αντίφαση. Υπήρχαν κάποιοι υπουργοί, όπως ο κ. Πιτσιόρλας, ενδεχομένως ο κ. Φλαμπουράρης υπό μία έννοια, που είχαν και πολιτικό συμφέρον να ξεκολλήσουν τις επενδύσεις, αλλά είχαν από κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, τον κ. Σκουρλέτη, τον κ. Σταθάκη και όλους τους άλλους, οι οποίοι για  λόγους ιδεοληπτικούς δεν ήθελαν να γίνει τίποτα».

Αναφερόμενος στη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ανέφερε: «Σ’ αυτήν την εταιρεία, από την οποία εξαρτάται η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το φυσικό αέριο, ώστε να επεκταθεί σε πόλεις της περιφέρειας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στο Διοικητικό Συμβούλιο μισούς από τους ’53’ και μισούς από τους πιο δεξιούς του κόμματος, με αποτέλεσμα να έρχονται σε αντιπαράθεση και όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει γίνει μισό έργο».

Όσον αφορά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι«όπως προκύπτει από την επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χαν, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα κινδυνεύει να μην απορροφήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Ο μνημονιακός στόχος, δηλαδή ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019, ήταν να απορροφήσουμε 2,8 δις ευρώ. Σήμερα έχουμε απορροφήσει λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ. Άρα, κινδυνεύει η χώρα μας και να χάσει χρήματα και να μην επιτύχει το μνημονιακό στόχο. Συμπερασματικά, άφησαν το ΕΣΠΑ χάλια παρ’ όλο που διαφήμιζαν πόσο σπουδαίοι ήταν. Συνεπώς, όταν είσαι τόσο μακριά από το στόχο που ο ίδιος έχει θέσει, καλόν είναι να είσαι σεμνός στις ανακοινώσεις σου».

Τέλος για την διαχείριση των απορριμμάτων είπε: «Στη διαχείριση των απορριμμάτων μιλάμε για Βατερλώ ανυπέρβλητου μεγέθους. Όταν εξελέγη η κα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, ακύρωσε τον περιφερειακό σχεδιασμό του προηγούμενου περιφερειάρχη κ. Σγουρού, καθώς είπε τότε ότι «οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν τα σκουπίδια διαφορετικά από τους μνημονιακούς». Δεν έφτιαξε, όμως, κάτι διαφορετικό και σήμερα είμαστε «κολλημένοι» πάλι με τη Φυλή. 

Όσες Περιφέρειες ακύρωσαν το σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά, σήμερα έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από το Αίγιο μεταφέρουν τα σκουπίδια στην Κοζάνη.

Δύο Περιφέρειες μόνο -και σ’ αυτές αναφέρεται ο Επίτροπος κ. Χαν στην επιστολή του-, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, αποφάσισαν να μην πειθαρχήσουν στην τότε εντολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να μην ακυρώσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτές οι δύο είναι οι μόνες που σήμερα έχουν σύγχρονους σταθμούς επεξεργασίας απορριμμάτων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται, παρενθετικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακουφίσουν Περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά, όπου ο προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος αποφάσισε να μην κάνει απολύτως τίποτα. Οι Περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων έκαναν μια τρύπα στο νερό. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ».