• Business

    Γεωργιάδης: Ενισχύουμε και στηρίζουμε την Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας

    Άδωνις Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση εξετάζει στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων

    Άδωνις Γεωργιάδης-Υπουργός Ανάπτυξης


    “Ενισχύουμε και στηρίζουμε την Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, την Ελλάδα της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της ποιότητας σε υπηρεσίες και προϊόντα, την Ελλάδα των έργων και της ανάπτυξης “, δήλωσε από το Ρέθυμνο ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε διάφορα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικά.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, «…οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι πως η κυβέρνηση δίνει αγώνα για το μέλλον της χώρας, ενώ οι υπουργοί δείχνουν προσωπικό ενδιαφέρον για την πορεία έργων τόσο δημόσιου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα». Ο υπουργός και το κλιμάκιο που τον συνόδευε είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με πολύ κόσμο, επισκεφτήκαν την παραγωγική μονάδα της Creta Farm, ενός εργοστασίου που όπως είπε ο υπουργός: «…αν δεν είχα πάρει αποφασιστικές αποφάσεις με τη συνεργασία του κυρίου Κεφαλογιάννη, δεν θα λειτουργούσε σήμερα». Επισκέφτηκε, επίσης, το αλιευτικό καταφύγιο το οποίο εντάσσεται για να γίνει όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης: «…ένα σπουδαίο έργο στην περιοχή της Σκαλέτας, με υποδομές και μόλο 118 μέτρων για τον λιμενισμό σκαφών και για να υπάρξει στήριξη της αλιευτικής δραστηριότητας της περιοχής και να τονωθεί η τοπική οικονομία».

    Βρέθηκε επίσης, στο 16ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια περίπου, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου το οποίο έχει ενταχθεί, από το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Υποδομών σε διάφορα έργα με στόχο τη συνολική αναβάθμιση του, και επισκέφθηκε, επίσης, τον νέο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, ο οποίος όπως δήλωσε ο υπουργός: «…είμαι πεπεισμένος ότι θα έχει μία καλή θητεία».

    Ο κ. Γεωργιάδης στην περιοδεία του, συνοδευόταν από κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον βουλευτή Φωκίδας και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπουγά, τον πρώην υπουργό τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Κόνσολα, τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη.

    Ο υπουργός πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο του νομού, με στόχο να εξετάσουν θέματα που απασχολούν την τοπική οικονομία. Όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης «…η συμβολή του υπουργού ανάπτυξης σε θέματα που απασχολούν το Ρέθυμνο είναι καθοριστική και αναγνωρισμένη από τους εμπλεκόμενους με την οικονομική ζωή, όπως επίσης η συμβολή του σε μία σειρά χρηματοδοτήσεων που αφορούν σε επιχειρήσεις του νομού για τη στήριξη τους».

    Όπως δήλωσε ο υπουργός όλα τα θέματα για τα οποία ενημερώθηκε «…θα τα μεταφέρουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα και στον πρωθυπουργό, την εικόνα των πραγμάτων, ως έχει σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις». Μιλώντας για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που απασχολούν έντονα το σύνολο των επιχειρήσεων, ο υπουργός δήλωσε: «Μέχρι 35 kwa καταναλώσεις, όπως έχει ψηφίσει η κυβέρνηση σχεδόν στο 90% των αυξήσεων τις πληρώνει το κράτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει για το ρεύμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ σε ότι αφορά στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τις παραγωγικές μονάδες, με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου, θα έχουμε συγκεκριμένα προγράμματα, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ, όσο και από το ταμείο ανάκαμψης για την άμεση χρηματοδότηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο με πάνελ σε όλη τη μέση και μεγάλη βιομηχανία».

    Το μέλλον της παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «…έτσι ώστε να δοθεί το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα που θέλουμε να είναι το πλεονέκτημα μας. Για αυτό και θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Η νομοθετική δουλειά έχει γίνει και πιστεύω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα ανταποκριθεί. Υπάρχουν δυσκολίες, δεν τα παρουσιάζουμε ανώδυνα, κυρίως σε ότι αφορά το απαρχαιωμένο δίκτυο που δεν σηκώνει εύκολα όλες αυτές τις επενδύσεις. Πιστεύω, όμως, ότι αν λειτουργήσουμε συντονισμένα σε λίγο διάστημα θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Θα επιδοτήσουμε επιχειρήσεις για να βάλουν ηλιακά πάνελ και να έχουν οι ίδιες παραγόμενη ενέργεια».

    Σχετικά με όσα ακούγονται για εταιρείες εισπρακτικές, είτε παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, είτε της ΔΕΗ που απευθύνονται στους καταναλωτές και ζητούν άμεση αποπληρωμή των λογαριασμών με αποτέλεσμα αυτό να επιδεινώνει και να προβληματίζει την καθημερινότητα των πολιτών, ο υπουργός ανέφερε ότι: «…ο τρόπος που γίνεται η ενόχληση των πολιτών διέπεται από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Αν κάποιες εταιρείες έχουν ξεπεράσει αυτό το πλαίσιο οι πολίτες μπορούν να κάνουν καταγγελίες στο υπουργείο ανάπτυξης και εμείς θα στείλουμε αμέσως έλεγχο και πρόστιμο. Δεν μπορούν να ενοχλούν οι εταιρίες αυτές όσο θέλουν και όποτε θέλουν και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και αυστηρό για τη λειτουργία των εταιρειών αυτών. Από την άλλη ας μη γελιόμαστε και αυτές οι εταιρείες είναι ένα κομμάτι της αγοράς», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Σχετικά με τον προβληματισμό που υπάρχει, λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι: «Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πού θα καταλήξει η τιμή στα καύσιμα αφού εξαρτάται η τιμή από εξωγενείς παράγοντες που είναι εκτός του δικού μας ελέγχου και που τώρα κανείς δεν τους ξέρει. Για παράδειγμα, σήμερα το πρωί η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών ζήτησε συγγνώμη από τον Αμερικανικό λαό για το πόσο έξω έπεσε στην εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες».

    “Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι να καταλάβουμε”, ανέφερε ο ‘Αδωνης Γεωργιάδης, ότι: «Η τιμή των καυσίμων δεν καθορίζεται από μας, αλλά καθορίζεται από τις αγορές που είναι έξω από εμάς. Στο μέτρο που το υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου μπορεί να παρέμβει αυτό συμβαίνει. Έχουμε θεσπίσει ανώτατο πλαφόν στο περιθώριο του κέρδους, έχουμε πάρα πολλούς ελέγχους τους περισσότερους από ότι έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ, και δυστυχώς, έχουν δοθεί πάρα πολλά πρόστιμα για παράβαση του πλαφόν περιθωρίου κέρδους. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος εκτεταμένος έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων. Να γνωρίζουν επίσης όλοι, ότι στο μέτρο που μπορούμε ως υπουργείο, ως κυβέρνηση, να περιορίσουμε την αισχροκέρδεια αυτό γίνεται όσο βέβαια είναι ανθρωπίνως δυνατό». Ο υπουργός εξήγησε, σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων, πως: «Οι έλεγχοι, είναι κάτι που αφορά ένα ελάχιστο κλάσμα στην τιμή του καυσίμου. Το πραγματικό κλάσμα έγκειται στην τιμή του αργού πετρελαίου, δευτερευόντως στην τιμή της βενζίνης, αυτής κάθε αυτής, που στη Μεσόγειο έχει επηρεαστεί υπέρμετρα αρνητικά μιας και πολύ μεγάλη ποσότητα βενζίνης έρχεται από τη Ρωσία και αυτή τη στιγμή λείπει από την αγορά. Και βέβαια από τους φόρους. Όλες αυτές είναι ανελαστικές παράμετροι για την τιμή του καυσίμου, που δεν αφορούν όπως αντιλαμβάνεται κάποιος στο θέμα των ελέγχων, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες».

    Για το αν θα υπάρξει απόφαση σχετικά με το φόρο και την περίπτωση οριζόντιας μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως είπε: «Αυτό θα είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, μεγάλη επίπτωση στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Η επιδότηση όπως το κάναμε με εισοδηματικά κριτήρια σε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι το ενδεδειγμένο μέτρο. Το πως αυτό θα συνεχιστεί αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών και θα εξεταστεί κατά την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που τυχόν υπάρχει. Να είναι όλοι βέβαιοι πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν αυτό το θέμα».

    Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης. «Σε όλα τα πάνελ σε όλα τα fora κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι η επισιτιστική κρίση. Αυτό είναι μία συνέπεια, επίσης, του πολέμου που κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν στο Δυτικό Κόσμο, κάποιος δηλαδή έχει μπλοκάρει τη διανομή των τροφίμων. Σε αυτό έχει προστεθεί ότι η Ινδία σταμάτησε τις εξαγωγές σίτου λόγω ξηρασίας, η Μαλαισία σταμάτησε τις εξαγωγές ζάχαρης γιατί έχει πλημμύρες και όλα αυτά πράγματι έχουν δημιουργήσει ένα φόβο στον κόσμο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Είχαμε την πρόνοια με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, φτιάξαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα που όλοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα αποθέματά τους, σε κάθε είδους τρόφιμο και έχουμε πλήρη εικόνα των αποθεμάτων που υπάρχουν στη χώρα από κάθε τρόφιμο. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα κίνδυνο έλλειψης τροφίμων. Αυτό βέβαια αφορά στην επάρκεια και όχι τις τιμές». Διότι, όπως εξήγησε, οι τιμές καθορίζονται χρηματιστηριακά σε παγκόσμιο επίπεδο. «Εργαλεία φορολογικού τύπου ή άλλα, προφανώς εξετάζονται από την κυβέρνηση στο μέτρο που μπορεί ο προϋπολογισμός μας να τα αντέξει. Τα περιθώρια όμως του Κράτους δεν είναι άπειρα».

    Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για πρόωρες εθνικές εκλογές ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι θέμα που αφορά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και σε κανέναν άλλον. «Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές και δεν χρειάζονται σχόλια από άλλους… Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε είναι πως μετά από μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, πανδημίας και σήμερα των ζητημάτων που έχουν προκύψει λόγω του πολέμου, οι αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα μας είναι μεγάλες». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Αναγνωρίζω ότι οι επενδύσεις για τον κόσμο, ειδικά την περίοδο που διανύουμε είναι ψιλά γράμματα, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Τα τρία χρόνια που βρίσκομαι στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχω την ευτυχία να έχουμε καταγράψει τα υψηλότερα ρεκόρ σε επενδύσεις στην Ελλάδα για την τελευταία δεκαετία. Το 2021 είχαμε το υψηλότερο ρεκόρ επενδύσεων εδώ και 18 χρόνια, το 2022 προβλέπεται να ξεπεράσουμε ρεκόρ 25ετίας και στην πρόθεση που ανακοίνωσε η Κομισιόν πριν από λίγες εβδομάδες για το πώς θα πάει η ελληνική οικονομία, η Ελλάδα και το ’22 και το ’23 είναι η χώρα που προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δήλωσε, μάλιστα, ευτυχής που αυτό συμβαίνει και συνεχίζει να συμβαίνει παρά τον πόλεμο. «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν έχουν σταματήσει καθόλου λόγω του πολέμου, προχωράμε κανονικά και όλα τα ταξίδια τα οποία πραγματοποιούμε στο εξωτερικό, έχουν στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επικοινώνησε την θέση του για την προκλητικότητα της Τουρκίας τονίζοντας ότι δεν δίνει καμία βάση διότι όπως υποστήριξε: «…η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα σήμερα πια. Η Τουρκία δεν θα τολμήσει να κάνει τίποτα πέραν των ορίων των λεκτικών, διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει ένα πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη χώρα και ένοπλες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί τόσο που δεν είναι καθόλου πλέον εύκολο για την Τουρκία, να κάνει την οποιαδήποτε προβοκάτσια στην Ελλάδα». “Ο κύριος ο Ερντογάν”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός: «…θα φωνάζει, έχει επίσης εκλογές στην Τουρκία, έχει τα δικά του τα προβλήματα, εμείς όμως κάνουμε τη δουλειά μας, δεν παρασυρόμαστε από τις προκλήσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον από την ένταση. Επιθυμούμε τη σταθερότητα και την πρόοδο και ευχόμαστε να λογικευτεί η Τουρκική ηγεσία. Η Τουρκία θα είναι γείτονας μας, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Εάν κάποιοι νομίζουν στην απέναντι πλευρά, ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν κάποιον βολικό γείτονα που θα υποχωρούσε στις δικές τους αξιώσεις ή ότι εμείς θα πρέπει να αναγνωρίσουμε κάποιο περιφερειακό ρόλο ηγεμονικής δύναμης της Τουρκίας, σε αυτό κάνουνε όλοι λάθος. Εμείς θέλουμε να είμαστε φίλοι με την Τουρκία, όπως και με όλους τους γείτονές μας. Η φιλία εδράζεται στην ισότητα και στην καλή συνεννόηση. Είμαστε πολύ δυνατοί και πολύ αποφασισμένοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο υπουργός επισκέφθηκε και το νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου ενημερώθηκε από τη διοίκηση και το επιστημονικό νοσηλευτικό προσωπικό για τα ζητήματα του νοσηλευτικού Ιδρύματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μιλώντας για την επίσκεψη και τις επαφές του, ανέφερε: «Ως υπουργός Ανάπτυξης τα τελευταία τρία χρόνια, έχω εγκρίνει οποιουδήποτε είδους αίτημα έχει έρθει και αφορά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Και χρήματα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να γίνει νέα πτέρυγα και χρήματα από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση και οποιοδήποτε άλλο αίτημα έχει έρθει. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ο νομός έχει μόνο αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα και είναι ένας νομός με μεγάλο τουρισμό και κόσμο που δεν μπορεί να μην έχει σε κοντινή απόσταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Δεν χρειάζεται κάποιος να φωνάξει για να κάνουμε εμείς το καθήκον μας». Μιλώντας ο κ. Γεωργιάδης με το διοικητή του νοσοκομείου και την διοικήτρια της έβδομης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, για τα προβλήματα και τα θέματα που τους απασχολούν, ανέφερε πως διαπίστωσε ότι όλοι: «… γνώριζαν πάρα πολύ καλά τι έχει συμβεί στο νοσοκομείο τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα η επικοινωνία μου μαζί τους να είναι εποικοδομητική. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα προβλήματα δεν λύνονται εύκολα, αλλά έχουμε μπει σε μία σειρά και υλοποιούμε αποφάσεις για την αναβάθμιση του νοσοκομείου».

    Διαβάστε επίσης

    Creta Farms: Επίσκεψη Γεωργιάδη στην παραγωγική μονάδα του Ρεθύμνου

    Γεωργιάδης: Με το επίδομα ρεύματος εξαντλήσαμε τα περιθώριά μας – Ήταν η μεγαλύτερη παρέμβαση στην Ευρώπη

     



    ΣΧΟΛΙΑ