Business

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ποιοι είναι οι… «άσσοι στο μανίκι» για το 2019

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


Τα εξαιρετικά επικερδή έργα παραχώρησης που έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τα τελευταία χρόνια, και η  δυναμικά αναπτυσσόμενη σε Ελλάδα και εξωτερικό  θυγατρική του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποτελούν τους άσσους στο μανίκι του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κάνουν το 2019 να εξελίσσεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Εξάλλου με το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων του, πέτυχε το στρατηγικό του στόχο να ξεφύγει από την κυκλικότητα του κλάδου των κατασκευών, μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης παρουσίας σε έργα παραχώρησης που προσφέρουν σταθερές ταμειακές ροές (π.χ. Ιονία Οδός, Ε65, μερίδιο στην Ολυμπία Οδό και εσχάτως και με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης), αλλά και της σημαντικής παρουσίας στον ενεργειακό κλάδο.

Τα έργα αυτά δημιουργούν όχι μόνο προϋποθέσεις ανάπτυξης του κύκλου εργασιών αλλά και σημαντικής βελτίωσης των λειτουργικών κερδών.

Με τα ενεργειακά πλάνα της  θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής να υλοποιούνται με επιτυχία, η δυναμική της Τερνα Ενεργειακής δίνει άλλη αξία στον όμιλο. Ταυτόχρονα με τη συστηματική ανάπτυξη των ΑΠΕ, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση των μεγεθών του Ομίλου και από τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ήδη ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, και αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής στο αντίστοιχο έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, έχοντας εδραιώσει την παρουσία του σε 16 χώρες σε 4 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, ΗΠΑ) όπου και απασχολεί συνολικά 5.000 εργαζομένους. Η έμφαση που τοποθετείται στον διεθνή προσανατολισμό, επιβεβαιώνεται διαρκώς από την σταθερά αυξανόμενη πορεία των εργασιών του Ομίλου εκτός των Ελληνικών συνόρων.

Για την εξέλιξη των εργασιών του, ο Όμιλος εστιάζει στην εκτέλεση των επενδυτικών του προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια και εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και ύφεσης που έπληξε την Ελληνική οικονομία και αγορά, υλοποιήθηκαν επενδύσεις εκτεταμένου εύρους, που ανήλθαν συνολικά στο επίπεδο των 2,0 δις ευρώ, αναδεικνύοντας τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε έναν από τους πλέον σημαντικούς επενδυτικούς φορείς σε εγχώριο επίπεδο.

 Κατασκευές

Στον τομέα των κατασκευών, με ανεκτέλεστο άνω των 2,2 δις ευρώ,  τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει ο Όμιλος αφορούν την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης, την έναρξη εργασιών στο νότιο κλάδο του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τη συμμετοχή στην ανακατασκευή του αεροδρομίου Tesla στο Βελιγράδι (Σερβία) και στην ανάπτυξη του Καζίνο Κύπρου στη Λεμεσό, καθώς και σειρά άλλων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε πέρυσι στα 948,3 εκατ. ευρώ, έναντι 899,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, δεδομένης πλέον της ενσωμάτωσης του τομέα σχεδόν στο σύνολό του με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη  19,9 εκατ. ευρώ, έναντι 8,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας στον τομέα των Παραχωρήσεων έρχεται ως αποτέλεσμα των νέων επενδύσεων του Ομίλου, καθώς ήδη από την 11η Δεκεμβρίου του 2018  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 100% των μετοχών στις Παραχωρήσεις Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, ενώ επίσης διατηρεί συμμετοχή 17% στην Ολυμπία Οδό. Ο τομέα των Παραχωρήσεων ενισχύεται σημαντικά μετά την ανάληψη του έργου κατασκευής και διαχείρισης του νέου διεθνούς αερολιμένα Κρήτης.

Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA)1 για τον Όμιλο αυξήθηκε στα 158,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 129,8 εκατ. ευρώ το  2017.  Ο Όμιλος συνέχισε να επενδύει στον τομέα της καθαρής ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε λειτουργία ή υπό κατασκευή να υπερβαίνει πλέον τα 1500 MW. Παράλληλα, η εταιρεία ΗΡΩΝ, η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στην Ελλάδα, διατηρεί ηγετική θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Real Estate

Στον τομέα του real estate, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε ζημία 1,3 εκατ. σε επίπεδο κερδών προ φόρων και τόκων (λειτουργικό αποτέλεσμα προ χρηματοοικονομικών – ΕΒΙΤ)1.

 Η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 1,4 δις. ευρώ, η ενίσχυση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου σε επίπεδα άνω των 2,2 δις. ευρώ με νέα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η περαιτέρω αύξηση της συμβολής των τομέων των παραχωρήσεων και της ενέργειας  που χαρακτήρισαν το 2018, δίνουν το στίγμα και για τα επόμενα έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε ιστορικό υψηλό στα 1,4 δισ. ευρώ ο τζίρος του 2018

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reggeborgh Invest: Τι φέρνει η επένδυση 90 εκατ. ευρώ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίουΣΧΟΛΙΑ