• Business

    Gautam Adani: Ποιος είναι ο μεγιστάνας που συναγωνίζεται σε πλούτο τους Jeff Bezos και Elon Musk 

    • Bloomberg
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Πρώτα ο Gautam Adani έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία. Τότε η αξία της περιουσίας του ξεπέρασε αυτή του Warren Buffett και του Bill Gates. Τώρα ο πλούτος του συναγωνίζεται πλέον την περιουσία του Jeff Bezos και του Elon Musk.

    Η άνοδος του Ινδού μεγιστάνα ήταν αξιοσημείωτη. Κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς στην οποία πολλές περιουσίες σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει, η δική του περιουσία σχεδόν διπλασιάστηκε, και αυξήθηκε από τα 64,8 δισεκατομμύρια δολάρια στα 141,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Η εκτίναξη της περιουσίας του έχει οδηγήσει σε νέο έλεγχο των αποτιμήσεων των εταιρειών του, στη μόχλευση που έχει ενσωματωθεί σε όλη την επιχειρηματική του αυτοκρατορία και στους δεσμούς του με την κυβέρνηση της Ινδίας.

    Η Adani Green Energy και η Adani Total Gas διαπραγματεύονται με πάνω από 750 φορές τα κέρδη τους, ενώ η Adani Enterprises και η Adani Transmission έχουν αποτιμήσεις πάνω από 400 φορές. Συγκριτικά, η Tesla του Musk και η Amazon.com του Bezos έχουν αναλογίες τιμής προς κέρδη περίπου 100, ενώ η Reliance Industries του άλλου Ινδού δισεκατομμυριούχου, Mukesh Ambani, διαπραγματεύεται 28 φορές.

    Ορισμένες εταιρείες του Adani διαπραγματεύονται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά εταιρειών άλλων δισεκατομμυριούχων

    Υπερβολικός πλούτος

    Ο Adani, 60 ετών, έχει μετατοπίσει τον στόχο του ομίλου του σύμφωνα με αυτό που ο πρωθυπουργός Narendra Modi θεωρεί κρίσιμο για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων της Ινδίας. Αυτό το έπραξε σε μεγάλο βαθμό μέσω μίας επέκτασης που χρηματοδοτήθηκε από δάνεια, τα οποία οδήγησαν τη μονάδα του ομίλου Fitch, CreditSights, να επισημάνει σε μια έκθεση τον περασμένο μήνα, ότι η αυτοκρατορία του έχει «βαθιά υπερμόχλευση».

    «Ο Adani έχει δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία μέσω ενός συνδυασμού επιθετικής ανάληψης κινδύνων, ταχείας συσσώρευσης χρέους και έξυπνων πολιτικών διασυνδέσεων», δήλωσε ο James Crabtree, συγγραφέας του «The Billionaire Raj», ενός βιβλίου για τους πλούσιους και την ανισότητα της Ινδίας. «Η ταχεία άνοδός του, σε μόλις μια δεκαετία, στην κορυφή της τάξης των μεγιστάνων της Ινδίας και της Ασίας αντιπροσωπεύει τις δυνατότητες και την αχαλίνωτη ανισότητα της νέας εποχής της μεγάλης οικονομικής άνθισης της Ινδίας».

    Η τρομοκρατική επίθεση και τα διαμάντια

    Ο μεγιστάνας, είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στο κολέγιο, απήχθη και κρατούνταν για λύτρα και επέζησε από μία τρομοκρατική επίθεση, ενώ τελικά δοκίμασε την τύχη του στη βιομηχανία διαμαντιών της Βομβάης στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πριν στραφεί στον άνθρακα και τα λιμάνια.

    Συνέχισε χτίζοντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που καλύπτει τα πάντα, από αεροδρόμια μέχρι κέντρα δεδομένων, μέσα ενημέρωσης και τσιμέντα. Πέρυσι, υποσχέθηκε να επενδύσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο.

    Κρίνοντας από το χρηματιστήριο, οι κινήσεις του Adani ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες. Οι μετοχές σε ορισμένες από τις εταιρείες του έχουν ανέβει περισσότερο από 1.000% από το 2020. Αυτό συγκρίνεται με την άνοδο κατά 44% του δείκτη αναφοράς S&P BSE Sensex της χώρας.

    Τα απότομα κέρδη, ιδιαίτερα την ώρα που οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές αμφιταλαντεύονται ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων, έχουν εντείνει τις υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με τις αδιαφανείς δομές των μετόχων και την έλλειψη κάλυψης από αναλυτές. Αντίθετα, τα ομόλογα σε δολάρια για πολλές από τις εταιρείες του ομίλου έχουν υποχωρήσει.

    Η ανησυχία των αναλυτών

    Οι αναλυτές της CreditSights που προειδοποίησαν για τα υπερβολικά επίπεδα χρέους των εταιρειών της Adani είπαν ότι οι ιδρυτές, πρέπει να εισφέρουν περισσότερο μετοχικό κεφάλαιο στις εταιρείες για να μειώσουν τη μόχλευση στους ισολογισμούς τους. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι η είσοδος σε νέες, διαφορετικές επιχειρήσεις που χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια, εγείρουν ακόμη περισσότερους κινδύνους.

    Ο Όμιλος Adani απάντησε λέγοντας ότι βελτίωσε τις μετρήσεις του χρέους του την τελευταία δεκαετία, με τους δείκτες μόχλευσης των εταιρειών του χαρτοφυλακίου του να είναι πλέον «υγιείς» και να συμβαδίζουν με τους αντίστοιχους των εταιρειών των κλάδων τους. Το καθαρό χρέος μειώθηκε σε 3,2 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από 7,6 φορές το 2013, επισήμανε ο όμιλος.

    Ταυτόχρονα, τα μερίδια που δεσμεύτηκαν για δάνεια έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του 2020, όταν μια βουτιά των μετοχών λόγω Covid ώθησε τον Adani και την οικογένειά του να αυξήσουν τις εξασφαλίσεις.

    Παρά τον σκεπτικισμό, η CreditSights έκανε λόγο για «άνεση» λόγω των ισχυρών σχέσεων του ομίλου με τις τράπεζες καθώς και τη διοίκηση του Modi, ο οποίος κέρδισε και πάλι τις εκλογές το 2019 με σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων.

    Η Sharon Chen, αναλύτρια του Bloomberg Intelligence που καλύπτει τα λιμάνια και τις μονάδες κοινής ωφελείας του Adani, είπε ότι δεν ανησυχεί για το επίπεδο μόχλευσης και δεν αναμένει να υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Gautam Adani: Ο άγνωστος δισεκατομμυριούχος που αναδείχθηκε στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου



    ΣΧΟΛΙΑ