• Business

    Γαλλία: Συνελήφθη στο Κουρσεβέλ ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Kostyantin Zhevago

    • NewsRoom
    Kostyantin Zhevago

    Kostyantin Zhevago


    Ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχους Kostyantin Zhevago, ιδιοκτήτης της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής σιδήρου Ferrexpo Plc, συνελήφθη στη Γαλλία ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση κεφαλαίων που συνδέονται με την τραπεζική του επιχείρηση, ανέφερε το Κίεβο.

    Σύμφωνα με η Ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Ερευνών, ο Zhevago κρατήθηκε σε ξενοδοχείο στο πολυτελές γαλλικό χιονοδρομικό θέρετρο Courchevel την Τρίτη από τη γαλλική αστυνομία, ανέφερε την Τετάρτη.

    Το «απαραίτητο πακέτο εγγράφων για την έκδοσή του από τη Γαλλία στην Ουκρανία ετοιμάζεται», ανέφερε το γραφείο.

    Η Ουκρανία είχε θέσει τον Zhevago στη λίστα των διεθνών καταζητούμενων το 2019.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, εφετείο στο Chambery θα αποφανθεί για το αίτημα έκδοσης, όπως ανέφερε ένας δικαστής, ο οποίος πρόσθεσε πως ο Zhevago ήταν καθ’ οδόν για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

    Η Finance & Credit JSC, ένας δανειστής που ανήκει στον Zhevago, κηρύχθηκε αφερέγγυος από την κεντρική τράπεζα το 2015, ενώ μια έρευνα διαπίστωσε ότι 113 εκατομμύρια δολάρια είχαν αφαιρεθεί και μεταφερθεί σε ξένες εταιρείες που του ανήκαν.

    Ο Zhevago προκάλεσε «ζημία στο κράτος και στα συμφέροντα των καταθετών της τράπεζας», ανέφερε το Ουκρανικό υπηρεσία ερευνών. Δύο στελέχη της Finance & Credit έχουν κατηγορηθεί.

    Ο Zhevago αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία. Το Γραφείο Τύπου του δεν ήταν αμέσως σε θέση να σχολιάσει σε αίτημα του Bloomberg.

    Ο Zhevago κατέχει το 50,3% της Ferrexpo που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι μετοχές της Ferrexpo που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο υποχώρησαν κατά 3%.



    ΣΧΟΛΙΑ