• Business

    Πλοίο της Efploia πωλήθηκε σε δημοπρασία για 15 εκατ. δολ.

    efploia

    Το φορτηγό πλοίο “Maverick Guardian” της ναυτιλιακής Efploia Shipping είναι χωρητικότητας 83.000-dwt και κατασκευής του έτους 2012


    Νέες εξελίξεις έλαβαν χώρα στην υπόθεση της Efploia Shipping, καθώς στη Ναμίμπια της Αφρικής πωλήθηκε μέσω δημοπρασίας το φορτηγό πλοίο Maverick Guardian που ανήκε στο στόλο της ελληνικής ναυτιλιακής.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ariella Kuper – η οποία ήταν υπεύθυνη της όλης διαδικασίας ενώ αποτελεί συνιδρύτρια και γενική διευθύντρια του οίκου Clear Asset Ltd. που παρέχει ανεξάρτητες υπηρεσίες για δημοπρασίες – πωλήθηκε στη σχετική δημοπρασία για λογαριασμό της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse στη Ναμίμπια για το ποσό των 14,95 εκατ. δολαρίων.

    Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε από την Kuper, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του TradeWinds, ο αγοραστής είναι κατά πάσα πιθανότητα ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων.

    Όπως δήλωσε η ίδια η Kuper σχετικά με τη δημοπρασία, “Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, το σφυρί ‘χτύπησε’ στο ποσό των 14,95 εκατ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένων και bunkers ύψους 239.994 δολαρίων. Η τιμή αυτή αποτελεί ένδειξη μεγάλης αγοραστικής αξίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που θεωρείται γεμάτη από οικονομικές προκλήσεις και ειδικά για τα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, πόσο μάλλον για τη βιομηχανία στο σύνολό της”.

    Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Kuper, για το πλοίο υπήρξαν ενδιαφερόμενοι που έφτασαν στη Ναμίμπια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πριγκιπάτο του Μονακό, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Σιγκαπούρη αλλά και το Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, τελικά η εταιρεία από τη χώρα μας φέρεται πως κατοχύρωσε το πλοίο.

    Σημειώνεται ότι το πλοίο εξακολουθεί να μένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Walvis Bay, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβασή του από την Efploia Shipping στους νέους πλοιοκτήτες.

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι η ελβετική τράπεζα Credit Suisse είχε προχωρήσει στη σύλληψη του φορτηγού πλοίου Maverick Guardian (χωρητικότητας 83.000-dwt και κατασκευής 2012) εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους της ελληνικής ναυτιλιακής.

    Έτσι, η Credit Suisse είχε βάλει σκοπό να πουλήσει με όποιο κόστος το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου που ανήκε στο στόλο της Efploia του κ. Λαιμού.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ναμίμπια είχε ανακοινώσει σε σχετικό έγγραφο ότι ζητούσε από τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το αν θα έπρεπε να διατεθεί προς πώληση το πλοίο ή όχι. Η χρονική διορία που παρείχε το δικαστήριο για να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους ήταν να πράξουν αναλόγως μέχρι τις 7 Οκτωβρίου του 2016.

    Τελικά η πώληση του πλοίου προχώρησε και, ενώ θα λάμβανε τη μορφή ιδιωτικής συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε δημοπρασία, με ελληνική εταιρεία να το κατοχυρώνει για λογαριασμό της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Γεωργιόπουλος: Ζημίες στο τρίτο τρίμηνο και παραλαβή νέων πλοίων για τη Gener8

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγ. Φράγκου: Η χρεοκοπία της Hanjin έπληξε τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Navios

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε επίπεδα-ρεκόρ ο δείκτης Baltic Dry – Τι μήνυμα στέλνει η εκλογή Trump



    ΣΧΟΛΙΑ