• Business

    Γ. Χρυσικός: Αυτό το ακίνητο δίνει απόδοση 7% στην Grivalia

    Grivalia Χρυσικός

    Γιώργος Χρυσικός. Grivalia Management


    Στην «κρυμμένη αξία» της Grivalia, η οποία δε φαίνεται λόγω των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Χρυσικός στην ενημέρωση αναλυτών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, υπογραμμίζοντας τα σημεία υπεροχής της Grivalia, που είναι η ισχυρή μερισματική απόδοση, το καλά τοποθετημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, οι φερέγγυοι μισθωτές και η υψηλή ρευστότητα.

    Όπως επεσήμανε, στην Grivalia έχουν μπει ως μέτοχοι πολλά δημόσια ταμεία του εξωτερικού, όμως απουσιάζουν ελληνικά ή δημόσια ταμεία, τα οποία όπως σχολίασε «εάν είχαν επενδύσει δεν θα είχαν υποστεί ζημιές του πρόσφατου παρελθόντος».

    Η Grivalia, σημείωσε, που ξεκίνησε με 10 άτομα προσωπικό, διαθέτει σήμερα παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ διαθέτει (σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου) συνολικά 86 ακίνητα συνολικής αξίας 826 εκατ. ευρώ, με την επιφάνεια των οικοπέδων να ανέρχεται περίπου σε 1,2 εκατομμύρια τ.μ. – δηλαδή, το κόστος της δομημένης επιφάνειας τοποθετείται στα 1.100 ευρώ / τ.μ.

    Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Grivalia έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ, που δημιούργησαν αξία 41,4 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το χαρτοφυλάκιο τεσσάρων εμπορικών καταστημάτων του ομίλου Praktiker, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 65.100 τ.μ., που αποφέρει ετήσιο μισθωτικό έσοδο 6,45 εκατ. ευρώ και αποκτήθηκε το 2013 έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ, καθώς και το χαρτοφυλάκιο εννέα καταστημάτων Mart Cash & Carry (πρώην Makro) σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα, που αποκτήθηκε το 2015 προς 60 εκατ. ευρώ.

    Το τελευταίο απόκτημα της Grivalia, έναντι 11,2 εκατ. ευρώ, είναι το κτίριο που στέγαζε την εταιρεία Πρόνοια Εμπορική συμφερόντων Π. Ψωμιάδη, επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Το ακίνητο, σύμφωνα με τον Γ. Χρυσικό, αποτελεί ένα από τα καλύτερα κτίρια γραφείων, όντας μισθωμένο κατά 80% σε σημαντικούς παίκτες της αγοράς, όπως η Blackrock, η Bank of America και το κατάστημα Βενέτη που είναι το πιο κερδοφόρο της αλυσίδας. Σήμερα διαθέτει απόδοση 7%, η οποία θα αυξηθεί στο 8% όταν μισθωθεί πλήρως – και να σκεφτεί κανείς ότι το τίμημα των 11,2 εκατ. ευρώ ήταν κατά 400 εκατομμύρια μεγαλύτερο σε σχέση  με την τιμή εκκίνησης.

    Όσο για τις επόμενες κινήσεις της Grivalia, εξετάζονται επιλεκτικές αγορές, καθώς εκτιμάται ότι η αγορά επενδυτικών ακινήτων βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του κύκλου. Ωστόσο, προαπαιτούμενο για τη σταδιακή πορεία προς τα πάνω, που θα χρειαστεί χρόνια, είναι να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και τα ελληνικά ομόλογα να αποκλιμακωθούν.

    Όσο για τις συζητήσεις με τη Lamda Development, ο Γ. Χρυσικός ανέφερε ότι στόχος ήταν η ύπαρξη οφέλους για τους μετόχους και των δύο εταιρειών, αλλά εν τέλει οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν, χωρίς να αποκλείεται κάποια συνεργασία στο μέλλον.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Aυτός είναι ο επιχειρηματίας που επιβλέπει 50 εστιατόρια και καταναλώνει 4.000 θερμίδες ημερησίως



    ΣΧΟΛΙΑ