• Business

    Γ. Χατζηπατέρας: Οι τσιμπημένες τιμές των VLGCs χαλάνε τα σχέδια της Dorian LPG

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Το ενδιαφέρον της ναυτιλιακής εταιρείας Dorian LPG (συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα) για επέκταση του στόλου της είναι δεδομένο, όμως οι υψηλές τιμές που καταγράφονται αυτήν την περίοδο στην αγορά των VLGCs καθιστούν δύσκολη τη μετουσίωση του ενδιαφέροντος αυτού σε εξαγορές πλοίων.

    Αυτό ανέφεραν ανώτατα στελέχη της εταιρείας που επικαλείται σε έκθεσή του ο αναλυτής της JP Morgan, Noah Parquette, σε συνέδριο που διοργάνωσε η JP Morgan, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της εταιρείας για την αγορά.

    Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, η Dorian LPG ενδιαφέρεται για επέκταση των δραστηριοτήτων της, είτε με την απόκτηση νέων πλοίων είτε με την εξαγορά άλλων εταιρειών (αλλά όχι με παραγγελίες νεότευκτων πλοίων). Ωστόσο, τα ίδια στελέχη σχολίασαν ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχουν υπάρξει σχεδόν καθόλου αγοραπωλησίες πλοίων στον κλάδο, λόγω της μεγάλης απόστασης ανάμεσα στις τιμές της αγοράς και τις τιμές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

    Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με το VesselsValue, ένα πλοίο VLGC πενταετίας ή νεότερο μπορεί να αξίζει σήμερα ως και 66 εκατομμύρια δολάρια.

    Παράλληλα, η Dorian εκτιμά ότι φέτος θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές LPG σε Κίνα και Ινδία, της τάξεως του 20% και 25% αντίστοιχα, λόγω της αυξημένης χρήσης του στη λιανική.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα οι αναλυτές της νορβηγικής επενδυτικής τράπεζας Pareto Securities αναβάθμισαν τη σύστασή τους για τη μετοχή της Dorian LPG, βασιζόμενοι κυρίως στο γεγονός ότι η εταιρεία είναι στρατηγικά τοποθετημένη να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη της αγοράς, όταν αυτή προκύψει.

    Ειδικότερα, οι αναλυτές Eirik Haavaldsen και Oystein Dalby προχώρησαν σε αναβάθμιση της μετοχής της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Dorian LPG από “sell” σε “hold” την Τετάρτη (1η Μαρτίου), σημειώνοντας ότι ο μοντέρνος στόλος της έχει συμβάλλει σημαντικά στην τοποθέτησή της σε τέτοιο σημείο στην αγορά ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψή της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Λιβανός: Στηρίζει την εταιρεία του με αγορά ομολόγων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Προκοπίου: Με νεότευκτα πλοία η είσοδος της Dynagas στην αγορά των FSRU

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΝΕΚ: Προχωράει σε έκδοση ομολογιακού δανείου 22 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ