• Business

    Φτάνει πια! Όχι άλλοι φόροι στην κινητή τηλεφωνία!


    Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τον λογαριασμό του κινητού του τηλεφώνου θα… φρίξει συνειδητοποιώντας πόσα από τα χρήματα που πληρώνει για την επικοινωνία του δεν έχουν καμία σχέση με τα τηλέφωνα που κάνει ή με το πόσο «σερφάρει» στο Internet από το κινητό του, αλλά είναι απλώς… φόροι, φόροι, φόροι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: το ποσοστό στο οποίο ανέρχονται οι φόροι στους λογαριασμούς μας φτάνει ως και το 47,6%! Κι όμως, αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να σχεδιάζει την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία, ένα ενδεχόμενο που δικαίως προκαλεί πανικό όχι μόνο στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και σε όλους εμάς, τους πελάτες τους, που πιθανότατα θα κληθούμε να σηκώσουμε το βάρος της νέας αυτής φορολογίας – αν και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να απορροφήσουν την όποια αύξηση οι εταιρείες, ανάλογα και με το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση που θα επιβληθεί.

    Πρόκειται για μία κίνηση που, αν τελικά πραγματοποιηθεί, η αποτυχία της είναι προδιαγεγραμμένη. Μολονότι στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, οι αριθμοί δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια τα έσοδα του κράτους από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας βαίνουν μειούμενα, την ώρα που ο συντελεστής αυξάνεται διαρκώς: χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2010 τα κρατικά έσοδα από το ειδικό αυτό τέλος ανέρχονταν σε 375 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2014 ήταν μόλις 221 εκατ. ευρώ, δηλαδή συρρικνωμένα κατά 40% περίπου. Είναι φανερό ότι τέτοιες αυξήσεις δεν έχουν νόημα, και το έχουμε δει και με άλλους φόρους και τέλη όπου τα τελευταία χρόνια ο συντελεστής αυξήθηκε, αλλά τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν.

    Και βέβαια αξίζει να σημειώσουμε πως πέρα από τη μείωση των εσόδων, η αύξηση του ειδικού τέλους θα αυξήσει και τις κρατικές δαπάνες, αφού τα έξοδα του Δημοσίου για κινητή τηλεφωνία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ετησίως, και προφανώς η αύξηση του ειδικού τέλους θα αυξήσει και αυτό το ποσό.

    Όμως ακόμα πιο παράλογος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για επιβολή ενός νέου φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση,  οποία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη σε μεγάλο βαθμό και την παρακμή των ελεύθερων καναλιών λόγω των ζημιογόνων ισολογισμών τους. Ενός φόρου που θα αποτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και ενδεχομένως να προκαλέσει και πάλι μείωση των δημοσίων εσόδων, αφού πολλοί συνδρομητές (που δεν είναι ζάπλουτοι, απλώς έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κάτι παραπάνω για να βλέπουν ποιοτικά προγράμματα) θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη συνδρομητική τηλεόραση, μειώνοντας τον τζίρο της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης και συνακόλουθα μειώνοντας τις εισφορές προς το Δημόσιο. Για να μην αναφερθούμε στις παράπλευρες συνέπειες που έχουν να κάνουν με την (αναπόφευκτη, αν επιβληθεί νέος φόρος) μείωση της χρηματοδότησης από τα συνδρομητικά κανάλια για κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά και το «ψαλίδι» στα τηλεοπτικά δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων.

    Μάλιστα, είναι τόσο πρόχειρος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, που δεν έχει καν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι ένας τέτοιος φόρος θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των ξένων εταιρειών που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως είναι το Netflix και η AppleTV.

    Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει σχέδια… στου κασίδη το κεφάλι, και το τίμημα θα είναι και πάλι βαρύ τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους κλάδους που πλήττονται από τους νέους φόρους, αλλά εν τέλει και για τα έσοδα του Δημοσίου…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Ξεπουλάει την Ελλάδα ο Τσίπρας. Το πρώτο λιμάνι στο «σφυρί»



    ΣΧΟΛΙΑ