• Business

    "Φρένο" στην ξέφρενη πορεία του clawback


    Σημαντική μείωση στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης καταγράφηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατά το μήνα Απρίλιο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες του έτους, φρενάροντας σχετικά με τις αρχικές προβλέψεις, την επικίνδυνη για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις πορεία του clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών).

    Η χρονιά ξεκίνησε δυσοίωνα, με την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης να αυξάνεται κατά 43% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος,  φτάνοντας τα 150 εκ. ευρώ, έναντι 104,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017.

    Βάσει των στοιχείων του πρώτου τριμήνου η ετήσια πρόβλεψη για το ύψος της υπέρβασης προσέγγισε τα 600 εκατ. ευρώ, έναντι 478 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με τα στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για μια επιπλέον αύξηση του clawback κατά 26%, αντί της κατά 30% μείωσης που υπαγορεύουν οι αρχικές μνημονιακές δεσμεύσεις της Πολιτείας.

    Εντούτοις, διαφορετικά ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τον ΕΟΠΥΥ να καταγράφει μειωμένη υπέρβαση τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες και ιδίως τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, η οποία επιβραδύνει την πορεία του clawback συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις.

    Συγκεκριμένα, η υπέρβαση που καταγράφηκε τον Απρίλιο υπολογίζεται περί τα 31,4 εκ. ευρώ, από 47,3 εκ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο, 33,2 εκ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο και 65,96 εκ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο.

    Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την μείωση αυτή στη μείωση των συνταγών λόγω Πάσχα.

    Σημειώνεται, ότι φτάνοντας τα 965 εκ. ευρώ, ήδη από το πρώτο τετράμηνο, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη σχεδόν άγγιξε την μισή προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη για ολόκληρο το έτος (1,945 δισ. ευρώ).

    Δεδομένου ότι η συνολική προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη επιμεριζόμενη ανά μήνα υπολογίζεται σε 157,25 εκ. ευρώ και με τελική μηνιαία δαπάνη της τάξης των 204,59 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο, 190,5 εκ. τον Φεβρουάριο, 223,22 εκ. ευρώ τον Μάρτιο και 188,7 εκ. ευρώ   τον Απρίλιο, η συνολική υπέρβαση για το πρώτο τετράμηνο ανέρχεται στα 178,028 εκ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η δημόσια κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας είναι 181 ευρώ, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι 242 ευρώ και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι 292 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις πραγματικές ανάγκες, με την υπέρβασή της να θέτει ζήτημα βιωσιμότητας αρκετών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να την καλύψουν μέσω του clawback.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Clawback: 5+1 Προτάσεις και λύσεις για τα 6 χρόνια επιδείνωσης και ανεπάρκειας

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nicola Zancan: Αποδοτική και γεμάτη προκλήσεις η 1η χρονιά της Sobi στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για την Διακομματική Επιτροπή Φαρμάκου



    ΣΧΟΛΙΑ