• Business

    Βασίλης Φουρλής (Fourlis): Τα επόμενα σχέδια και τα πλάνα για την Τουρκία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Βασίλης Φουρλής Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής Ομίλου Fourlis


    Tα σχέδια της Fourlis για το επόμενο διάστημα παρουσίασε η διοίκηση του Ομίλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για το εννεάμηνο του 2021.

    Ο πρόεδρος του Ομίλου, Βασίλης Φουρλής, σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για την είσοδο της Fourlis σε νέα κατηγορία λιανικής, η οποία, όπως έχει επισημανθεί, θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες κατηγορίες στις οποίες αναπτύσσεται, δηλαδή των αθλητικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού. Η νέα κατηγορία θα αφορά, όπως εξήγησε, όλη την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η Όμιλος και θα αναπτυχθεί τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και Οnline.

    Αναφέρθηκε επίσης στο νέο ΙΚΕΑ το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του τον Δεκέμβριο στη Αττική και συγκεκριμένα στο The Mall Αthens ενώ τον Μάιο του 2022 πρόκειται να λειτουργήσει και το νέο logistic center που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Intersport.

    Σε Λάρισα και Ιωάννινα όπου ο Όμιλος προχωρά στη μείωση της έκτασης των καταστημάτων ΙΚΕΑ, σε 10.000 τ.μ. από 20.000 τ.μ., οι ανακατασκευές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

    Για την Trade Estates, τον βραχίονα του real estate του Ομίλου σημείωσε ότι στόχος είναι να μπει στο Χρηματιστήριο εντός του 2022, ενώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων φτάνει σχεδόν τα 200 εκατ. ευρώ  με πρόγραμμα ανάπτυξης για 250 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα ο Όμιλος προχωρά στην ίδρυση τμήματος New Technologies Business Development με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά.

    «Δεν αποτελεί plan A η ”έξοδος” από την Τουρκία»

    Έναν χρόνο πριν, ο Όμιλος διέθετε  23 καταστήματα Intersport στην Τουρκία, ενώ σήμερα διαθέτει 12 καθώς προχώρησε σε εξορθολογισμό του δικτύου του. Σημειώνεται πως η Fourlis είχε αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο «εξόδου» από τη γειτονική χώρα εφόσον η δραστηριότητά της παρέμενε ζημιογόνα.

    «Αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί plan Α η έξοδος από την Τουρκία. Είναι για εμάς το plan B» σημείωσε ο κ. Φουρλής προσθέτοντας ότι ακόμη και γι΄ αυτό το σενάριο έχουν προχωρήσει σε απαραίτητες οικονομικές προβλέψεις.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τα οποία ήταν ζημιογόνα στη γειτονική χώρα, το τρέχον έτος λειτουργούν μόνο καταστήματα με κερδοφορία.

    Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

    Ως προς τις επιπτώσεις από τη διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, όσον αφορά στα ΙΚΕΑ όπως επεσήμανε η διοίκηση του Ομίλου, αυτές είναι περιορισμένες, καθώς η μητρική εταιρεία παρέχει «προστασία» και «δίνει λύσεις». Εκτιμά δε ότι όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα θα μειώνονται.

    Όσον αφορά στα Intersport, το μεγαλύτερο ζήτημα σχετίζεται με τα προϊόντα της ΝΙΚΕ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μεταφορές και την παραγωγή σε εργοστάσια που βρίσκονται κυρίως σε χώρες, όπως Βιετνάμ και Μπαγκλαντές. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε. Εκτιμάμε ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί για τα προϊόντα της σεζόν Φθινοπώρου -χειμώνα 2020» σημείωσε ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος της Fourlis.

    Οι πωλήσεις το γ΄ τρίμηνο και οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα

    Το τρίτο τρίμηνο θεωρείται κατά κανόνα σημαντικό για τον Όμιλο και η συγκεκριμένη περίοδος του 2021 εξελίχθηκε θετικά. Συγκρίνεται ουσιαστικά με το αντίστοιχο του 2019 που ήταν ένα «κανονικό» τρίμηνο, προ πανδημίας δηλαδή. O Οκτώβριος ήταν επίσης ένας καλός μήνας για τον Όμιλο, με τις πωλήσεις να εμφανίζονται κατά 5% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019.

    Τον Νοέμβριο όπου τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 επέστρεψαν σε αρκετές χώρες και στην Ελλάδα  εφαρμόζονται έλεγχοι κατά την είσοδο των καταναλωτών, οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 10-12% σε σχέση με το 2019, ενώ το 2020 τον αντίστοιχο μήνα, τα καταστήματα ήταν κλειστά. Για τον Δεκέμβριο οι εκτιμήσεις βάσει όσων έχει δηλώσει η κυβέρνηση σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς, είναι πως θα κυμανθεί αντίστοιχα με τον Νοέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα νέα σχέδια του Βασίλη Φουρλή για το ΙΚΕΑ στο Τhe Μall Athens

     



    ΣΧΟΛΙΑ