ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ρωτούν αρκετοί “πώς γίνεται να έχουμε πτώση της τάξης του 7% στις εισπράξεις του τουρισμού, με άνοδο των διανυκτερεύσεων [κατά περίπου 2%];” .
Οι λόγοι είναι οι εξής, με σειρά σημασίας/βαρύτητας:
1. Η πτώση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης γενικώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις Μεσογειακές χώρες. Η πτώση της ΜΚΚΔ είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: της μείωσης της μέσης διάρκειας ταξιδιού (αποδίδεται βασικά στην αύξηση του City Break) και της πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ευρώπη για παραθερισμό (διεθνής τάση).
2. Η μεγάλη έκπτωση που έδωσε στις τιμές η Ελλάδα πέρσι με τα καταστροφικά capital controls, η οποία χαμήλωσε τη βάση διαπραγμάτευσης.
3. Η καθυστέρηση που προκάλεσε το δημοψήφισμα και οι εκλογές στην κλείσιμο των συμβολαίων, και η ανάγκη απορρόφησης του ΦΠΑ σε όσα συμβόλαια υπογράφηκαν.
4. Η περαιτέρω καθυστέρηση που προκλήθηκε από το μεταναστευτικό/προσφυγικό κατά τους πρώτους μήνες του 2016, κι οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τιμές.
5. Το καθεστώς υπερφορολόγησης, που οδηγεί πολύ κόσμο σε “γκρι” και “μαύρη” οικονομία [edit: AirBnB κλπ]. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Αθήνας, όπου η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων δε μεταφράζεται σε καταγεγραμμένες διανυκτερεύσεις.
Δυστυχώς, όσο διαρκεί το καθεστώς υπερφορολόγησης, χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα αυξηθεί η γκρι και μαύρη οικονομία. Με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να δούμε και “φόρο διανυκτερεύσεων” το 2017, ένα ακόμη πλήγμα στη μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο το μεγάλο παρασκήνιο με τους ισχυρούς στο Βερολίνο. Δίνουν χρέος για να πάρουν 4ο μνημόνιο;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μνημόνιο 2016: Αυτά είναι τα μέτρα που “τελειώνουν” συνταξιούχους και εργαζόμενους- Δείτε τη λίστα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρόμος από την εφορία: φτιάχνουν νέο λογισμικό που θα δίνει εντολές για κατάσχεση μετρητών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Viohalco: Με ποια προϊόντα δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία
- Protergia: Οι πιο φωτεινές στιγμές της ζωής δεν μετριούνται με χρόνια
- ΔΥΠΑ: Μεγάλη ανταπόκριση στο νέο αναβαθμισμένο JOBmatch 2.0
- Μπιλ Γκέιτς: Δεσμεύθηκε να δωρίσει σχεδόν όλη την περιουσία του έως το 2045 – 200 δισ. δολ. για τους φτωχότερους του κόσμου
