• Business

    Φώτης Κοκοτός : Γιατί έπεσαν τα έσοδα από τον τουρισμό

    • NewsRoom
    Φώτης Κοκοτός. Επιχειρηματίας Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Elounda Real Estate Development

    Φώτης Κοκοτός, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Elounda Real Estate Development


    Με ρωτούν αρκετοί “πώς γίνεται να έχουμε πτώση της τάξης του 7% στις εισπράξεις του τουρισμού, με άνοδο των διανυκτερεύσεων [κατά περίπου 2%];” .

    Οι λόγοι είναι οι εξής, με σειρά σημασίας/βαρύτητας:

    1. Η πτώση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης γενικώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις Μεσογειακές χώρες. Η πτώση της ΜΚΚΔ είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: της μείωσης της μέσης διάρκειας ταξιδιού (αποδίδεται βασικά στην αύξηση του City Break) και της πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ευρώπη για παραθερισμό (διεθνής τάση).

    2. Η μεγάλη έκπτωση που έδωσε στις τιμές η Ελλάδα πέρσι με τα καταστροφικά capital controls, η οποία χαμήλωσε τη βάση διαπραγμάτευσης.

    3. Η καθυστέρηση που προκάλεσε το δημοψήφισμα και οι εκλογές στην κλείσιμο των συμβολαίων, και η ανάγκη απορρόφησης του ΦΠΑ σε όσα συμβόλαια υπογράφηκαν.

    4. Η περαιτέρω καθυστέρηση που προκλήθηκε από το μεταναστευτικό/προσφυγικό κατά τους πρώτους μήνες του 2016, κι οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τιμές.

    5. Το καθεστώς υπερφορολόγησης, που οδηγεί πολύ κόσμο σε “γκρι” και “μαύρη” οικονομία [edit: AirBnB κλπ]. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Αθήνας, όπου η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων δε μεταφράζεται σε καταγεγραμμένες διανυκτερεύσεις.

    Δυστυχώς, όσο διαρκεί το καθεστώς υπερφορολόγησης, χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα αυξηθεί η γκρι και μαύρη οικονομία. Με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να δούμε και “φόρο διανυκτερεύσεων” το 2017, ένα ακόμη πλήγμα στη μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο το μεγάλο παρασκήνιο με τους ισχυρούς στο Βερολίνο. Δίνουν χρέος για να πάρουν 4ο μνημόνιο;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μνημόνιο 2016: Αυτά είναι τα μέτρα που “τελειώνουν” συνταξιούχους και εργαζόμενους- Δείτε τη λίστα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρόμος από την εφορία: φτιάχνουν νέο λογισμικό που θα δίνει εντολές για κατάσχεση μετρητών



    ΣΧΟΛΙΑ