• Business

    Fosun: Τα σχέδια των Κινέζων για την υγεία και η Εθνική Ασφαλιστική


    Το πορτογαλικό μοντέλο, που προβλέπει την εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας ως πρώτο βήμα και την επέκταση στη συνέχεια στο χώρο της υγείας, προτίθεται να αναπτύξει ο κινέζικος όμιλος Fosun στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια ο όμιλος της Fosun στην Πορτογαλία μετά την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, της Fidelidade. Η Fidelidade αποτέλεσε το όχημα για την εξαγορά του νοσοκομείου Luz Saude, αλλά και άλλων μονάδων στο χώρο της υγείας, υλοποιώντας το σχέδιο του κινεζικού ομίλου για την ανάπτυξη συνεργειών σε τομείς με συμπληρωματικό ενδιαφέρον.

    Το πλάνο για την Ελλάδα προϋποθέτει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, δηλαδή την επικράτησή του στο διαγωνισμό για την πώληση του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα έναντι της επίσης κινέζικης εταιρείας Gongbao, που συμμετέχει επίσης στη διαγωνιστική διαδικασία.

    Η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι σε πλήρη εξέλιξη και χθες Παρασκευή ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της εταιρείας στον κινεζικό όμιλο, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα με πολυάριθμη αποστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με την παρουσίαση που θα γίνει για λογαριασμό της Gongbao.

    Τα σχέδια ανάπτυξης της Fosun στο χώρο της υγείας έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος της νοσοκομείων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με ανακατατάξεις και εξαγορές, αλλά και τη διείσδυση στην ελληνική αγορά ισχυρών επενδυτών, όπως το CVC Partners.

    Το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ελλάδα για επενδύσεις στο χώρο της υγείας, αποτυπώνεται και στην υψηλή συμμετοχή που συγκεντρώνει η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, για την εξαγορά του οποίου ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 60 (!) επενδυτικά σχήματα.

    Η επέκταση της Fosun στο χώρο της υγείας συνδυασμό με την ανάπτυξης της ασφαλιστικής δραστηριότητας αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο που έχει δοκιμαστεί στην Πορτογαλία και αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με διαδοχικές εξαγορές. Ξεκίνησε το 2014 με την εξαγορά έναντι τιμήματος 1,1 δις ευρώ του 80%της μεγαλύτερης πορτογαλικής ασφαλιστικής εταιρείας, της Fidelidade, μετά την κατάρρευση της Espirito Santo.

    Έκτοτε η Fosun μέσω της Fidelidade εξαγόρασε έναντι 480 εκατ. ευρώ το νοσοκομείο Luz Saude, που έχει στην κατοχή σειρά νοσοκομειακών μονάδων, κλινικών και κέντρων για ηλικιωμένους.

    Είχε προηγηθεί η συμμετοχή με ποσοστό 25% στον τραπεζικό όμιλο BCP. Το Luz Saude αποτέλεσε το όχημα για την περαιτέρω διείσδυση στο χώρο της υγείας και την εξαγορά το 2017 του ομίλου British Hospital, ενώ στις αρχές του 2018 ανακοινώθηκε η εξαγορά του Capital Criativo Health Care Investments II (CCHC2’s), ενός επίσης ισχυρού νοσοκομειακού ομίλου στην Πορτογαλία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Attica Bank: Πέτυχε ή όχι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fosun: Παίρνει αποστάσεις από τα όσα έγιναν στο εσωτερικό της Folli

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: QCM στο mononews: «Δεν είμαστε Δούρειος Ίππος της Fosun ούτε κανενός άλλου»



    ΣΧΟΛΙΑ