Business

Folli Follie: Αναβλήθηκε η δίκη ένα χρόνο μετά την έναρξη της! Κατηγορώ των δικαστών σε Πολιτεία και Συλλόγους για την αποχή των δικηγόρων

Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


Απίστευτο αλλά ελληνικό: Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένα έτος από την έναρξη της, η δίκη της Folli Follie αναβλήθηκε!

Και θα αρχίσει από την αρχή τον ερχόμενο Ιούνιο! Αιτία η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων με κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση. Μία αποχή που οδήγησε σε αδιέξοδο τους δικαστές.

Με μία μακροσκελή απόφαση κι ένα σκεπτικό κόλαφο για την αδράνεια Πολιτείας και θεσμικών φορέων να επιλύσουν το μείζον πρόβλημα, το δικαστήριο ανακοίνωσε την “αναγκαστική αναβολή ” της δίκης για τις 19 Ιουνίου του 2023.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με πρόεδρο την Μαρία Ανδρεοπούλου και μέλη τον Γιώργο Γρίβα και την Αναστασία Σιώμου κατέδειξε με την απόφαση του, που ανακοινώθηκε από έδρας, την ασυνεννοησία των αρμόδιων φορέων να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο είχε καιρό τώρα προαναγγελθεί νομοθετική ρύθμιση.

Έτσι “τινάχθηκε στον αέρα” μία πολυπρόσωπη δίκη και δικαστές και δικαστικές αίθουσες παρέμειναν επί μήνες υπό ομηρεία.

“Βρισκόμασταν σε ομηρεία, δεν μπορούσαμε να δικάσουμε.άλλες υποθέσεις”, τονίζουν στην απόφαση τους οι δικαστές και επισημαίνουν τις βαρύτατες συνέπειες της αναβολής για την πολύκροτη υπόθεση: “Επιμέρους πράξεις των κατηγορουμένων οδηγούνται προς παραγραφή!”

“Για μία εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο” μίλησαν οι δικαστές και τόνισαν τις προσπάθειες τους να δοθεί άδεια στους δικηγόρους “γιατί σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις” αλλά οι αρμόδιοι δικηγορικοί σύλλογοι το αρνήθηκαν.

Από τον περασμένο Απρίλιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκαζε την οικογένεια Κουτσολιούτσου και συνολικά 13 κατηγορουμένους για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, διέκοπτε ξανά και ξανά τις συνεδριάσεις του.

Και σε αυτή τη δίκη οι δικηγόροι απείχαν από τη διαδικασία καθώς μεταξύ των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζουν ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και άλλοι βασικοί κατηγορούμενοι είναι και η εγκληματική οργάνωση.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποχή από την εκδίκαση τέτοιων πρωτόδικων υποθέσεων, διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθετική ρύθμιση που δεν προβλέπει αναστολή εκτέλεσης ποινής σε καταδίκες για εγκληματική οργάνωση.

Η δίκη είχε αρχίσει στις 10 Ιανουαρίου του 2022.

Πρώτοι στο “μεγάλο” εδώλιο με τους 13 κατηγορουμένους για την -κατά το κατηγορητήριο- κομπίνα των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών της πάλαι ποτέ πανίσχυρης εταιρείας με την παγκόσμια φήμη, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Θα δικαστούν (όταν τελικά δικαστούν) ως εμπνευστές του σχεδίου και αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης που το έφερε εις πέρας, “βυθίζοντας” στην οικονομική απόγνωση τους επενδυτές της FFG και στην κατάρρευση την ίδια την εταιρεία: πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που “μαγικά” μετέτρεπαν καταθέσεις 60 ευρώ σε… 70 εκατομμύρια, εταιρείες “οχήματα” για εικονικές πωλήσεις προϊόντων και πλασματική αύξηση των κερδών του Ομίλου, εμφάνιση των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών στο ΧΑΑ και διόγκωση της μετοχής, εξαπάτηση των επενδυτών που αγόραζαν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Παράνομη δράση 17 ετών, ζημία για Δημόσιο, εταιρείες και ιδιώτες 413 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά κατ’ εκτίμηση, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, καθώς η πραγματική “μαύρη τρύπα” ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η σύζυγος και μητέρα Καίτη Κουτσολιούτσου, η μοναδική από την οικογένεια που δεν κρίθηκε προφυλακιστέα μετά την απολογία της, είναι η τρίτη στη σειρά των κατηγορουμένων, με τη λίστα να συμπληρώνεται από 10 άλλοτε στενούς συνεργάτες των ιδρυτών της Folli Follie. Τρεις από τους κατηγορουμένους παραμένουν καταζητούμενοι.

Ή απόφαση-κατηγορώ των δικαστών

Την απόφαση αναβολής και το σκεπτικό-κατηγορώ για την Πολιτεία και τους δικηγορικούς συλλόγους που δεν εξαίρεσαν από την αποχή τους συνηγόρους της εργαζόμενης υπόθεσης, διάβασε από έδρας η πρόεδρος του δικαστηρίου:

Στις 10-1-2022, έγινε ενώπιον του παρόντος Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η έναρξη της εκδίκασης της συγκεκριμένης ιδιαιτέρως σοβαρής υποθέσεως για την εσωτερική έννομη τάξη, η οποία όμως είχε και τεράστιο διεθνή αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως αναφορικώς με τη λειτουργία των ελεγκτικών θεσμών που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο, και την εύρυθμη, σύννομη και διαφανή λειτουργία τους.

Έκτοτε, έλαβαν χώρα 22 συναπτές συνεδριάσεις (παρά τις αντιρρήσεις των συνηγόρων, ενόψει των λοιπών υποχρεώσεών τους), κατά τις οποίες αντιμετωπίσθηκαν σοβαρά νομικά θέματα όπως αίτημα παραστάσεως αλλοδαπού κατηγορουμένου για τον οποίο δεν εισήχθη η υπόθεση στο ακροατήριο, ακυρότητες κατηγορητηρίου, παραστάσεις πολιτικής αγωγής κλπ.

Εν συνεχεία, άρχισε η εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου, η πλειοψηφία των οποίων ήταν επενδυτές – φερόμενοι ως ζημιωθέντες.

Ωστόσο, από τις 6-4-2022 και έως σήμερα, το Δικαστήριο αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε διαδοχικές διακοπές της συζήτησης της υπόθεσης, και συγκεκριμένα σε 7 διακοπές, με αντίστοιχη ματαίωση 35 προσδιορισμένων συνεδριάσεων, ενόψει της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από υποθέσεις πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος (όπως στην προκειμένη υπόθεση) ή πλημ/τος, δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 187 ΠΚ, διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίησή της, δυνάμει του άρθρου 68παρ2 του Ν 4908/2022.

Μετά τις διαδοχικές παρατάσεις της στοχευμένης αποχής, (εν αναμονή μιας φημολογούμενης και ουδέποτε έως σήμερα πραγματοποιηθείσας τροποποίησης ή ανάκλησης της επίμαχης διάταξης) το ΔΣ του ΔΣΑ (με βάση την αρχική απόφαση της Ολομέλειας των ΔΣ) αποφάσισε, στις 22-9-2022, την παράταση της αποχής έως τις 31-12- 2022.

Ωστόσο, προ της λήξεως του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, με την από 14-11-2022 νεότερη απόφασή του, το ανωτέρω ΔΣ παρέτεινε την αποχή έως τις 31-3-2023.

Με αυτά τα δεδομένα, και παρά τις επανειλημμένες και μετ’επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα.

Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001 — 2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής.

Ενόψει αυτών των δεδομένων, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις της εντός ευλόγου χρόνου διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.

Και τούτο διότι αφενός λόγω της μακροχρόνιας διακοπής της ομαλής ροής της διαδικασίας και της αναπόφευκτης αποξένωσης από το αντικείμενο της δίκης, στο οποίο – αντικείμενο- το Δικαστήριο αφιέρωσε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο για την ανάγνωση και κατανόηση της ογκωδέστατης δικογραφίας όσο και για την αναζήτηση εξειδικευμένων πληροφοριών κυρίως οικονομικής / λογιστικής / χρηματιστηριακής φύσεως, που δεν παρέχονται στον Έλληνα Δικαστή – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αλλά η αναζήτησή τους επαφίεται στη συνείδηση και την εργατικότητα του καθενός από αυτούς και που εκ των πραγμάτων, η ανωτέρω κοπιώδης προσπάθειά του (Δικαστηρίου) απαξιώθηκε από τις περιστάσεις) και αφετέρου σε συνδυασμό με τον άγνωστο χρόνο λήξεως της δημιουργηθείσας προειρημένης καταστάσεως.

Να σημειωθεί επίσης, ότι μετά βεβαιότητας θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του έτους 2023.

Λαμβανομένου περαιτέρω υπόψη, ότι τα μέλη του Δικαστηρίου συμμετέχουν και σε άλλες δίκες, σε δικαστήρια τριμελούς και πενταμελούς συνθέσεως, η άνευ υπαιτιότητάς τους ιδιότυπη αυτή μακροχρόνια και χωρίς χρονικό ορίζοντα λήξεως, ομηρία τους, οδηγεί σε γενικότερη δυσλειτουργία του Εφετείου Αθηνών ως προς τη συγκρότηση των συνθέσεων και σε συνεπαγόμενο αντίκτυπο στη δίκαιη δίκη άλλων υποθέσεων πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Και τούτο, ενόψει της δέσμευσης μιας μεγάλης αίθουσας που τελικώς δεν χρησιμοποιείται για αρκετές δικασίμους ανά μήνα (ενώ είναι γνωστή η έλλειψη μεγάλων αιθουσών απαραίτητων για τη διεξαγωγή σημαντικών δικών που ήδη απασχολούν την επικαιρότητα) και της αδυναμίας εξευρέσεως ημερομηνιών για διακοπή των συζητουμένων υποθέσεων (όπου μετέχουν τα μέλη του παρόντος Δικαστηρίου μαζί με άλλους δικαστές), οδηγουμένων αναγκαστικώς σε αναβολή τους.

Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όταν δόθηκε ο λόγος διαδοχικά στους παρισταμένους συνηγόρους, επί της εισαγγελικής προτάσεως για νέα διακοπή, τάχθηκαν εκ νέου υπέρ αυτής, χωρίς όμως να αναληφθεί εκ μέρους τους οποιαδήποτε δέσμευση για την παράστασή τους στις μεταγενέστερες ήδη ορισθείσες δικασίμους, έστω και χωρίς άδεια του οικείου δικηγορικού Συλλόγου, ενώ όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν την εξαιρετική σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δίκης και την ανάγκη συνεχίσεως της.

Ενόψει όλων των προεκτεθέντων, τα οποία εκφεύγουν του ελέγχου και της αρμοδιότητας του παρόντος Δικαστηρίου, αναφορικά με την ικανότητά του να τροποποιήσει τις ανωτέρω συνθήκες, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διαδικασία, το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση στο παρόν στάδιο να αναβληθεί αυτεπαγγέλτως, για τη δικάσιμος της 19-6-2023, χωρίς κλήτευση των παρόντων κατηγορουμένων.”

 

Διαβάστε επίσης:

Υπερταμείο: Η ζημιά 3,1 εκατ. ευρώ εξαιτίας του Κουτσολιούτσου (Folli Follie) και ο στόχος για αυξημένα μερίσματα 60% μέχρι το 2024ΣΧΟΛΙΑ