• Business

    Φωκίων Καραβίας: Αυτό είναι το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank για τα προβληματικά δάνεια

    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Mε απόλυτη επιτυχία στέφεται η στρατηγική του Φωκίωνα Καραβία στην Eurobank αφού για τρίτο συνεχές τρίμηνο, η τράπεζα παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία και έχει παράλληλα, θετικές επιδόσεις στην διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ο Φωκίων Καραβίας και η διοικητική ομάδα της Eurobank, αθόρυβα, τη στιγμή που μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος παλεύει με εκκρεμότητες διοικητικής φύσεως, εμφανίζει πρόοδο σε όλα τα «μέτωπα» και κυρίως στο πιο κρίσιμο πρόβλημα του κλάδου: τα προβληματικά δάνεια.

    Ο ίδιος το έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα και οι κινήσεις έχουν αποδώσει αφού και οι νέες καθυστερήσεις βαίνουν σε αρνητικό έδαφος και σταδιακά μπαίνει σε πορεία αποκλιμάκωσης ο όγκος των επισφαλειών, σε μια πορεία που ο Φωκίων Καραβίας γνωρίζει ότι θα είναι μακρά.

    Έχοντας τα χαρακτηριστικά της μεθοδικότητας και της ηρεμίας, όπως αναγνωρίζουν οι συνεργάτες του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank διοικεί την τράπεζα δίπλα στον πρόεδρο Νίκο Καραμούζη, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα να αντιλαμβάνεται συνολικά το μακροοικονομικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι καίριες πολιτικοοικονομικές παρεμβάσεις του.

    Ο Φωκίων Καραβίας και η διοικητική ομάδα της Eurobank έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο πλάνο για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που ακολούθησε τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου του ομίλου, η διοίκηση της Eurobank αποκάλυψε ότι επιδιώκει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 37% με 38% ως το τέλος του 2019.

    Ειδικότερα, η τράπεζα στοχεύει να μειώσει τα NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ ως και το τέλος του 2019. Δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, θα μειωθούν από 20 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 σε 12,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

    Το μίγμα των εργαλείων είναι οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις με τις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθεί το 20% του στόχου ή 1,52 δισ. ευρώ. Κατά 20% θα συμμετάσχουν στην επίτευξη του στόχου οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων και κατά ακόμη 20% οι εκποιήσεις εξασφαλίσεων.

    Το υπόλοιπο 40% του στόχου θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών δανείων ύψους 3,04 δισ. ευρώ.

    Οι πωλήσεις δανείων και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα αρχίσουν να κλιμακώνονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και θα πραγματοποιηθούν κυρίως στη διετία 2018-19. Οι πωλήσεις θα αφορούν κυρίως σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, για τα οποία έχουν σχηματισθεί υψηλές προβλέψεις καθώς και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια, που αποκτήθηκαν από ΤΤ και Proton με υψηλές προβλέψεις.

    Το 55% της επίτευξης του στόχου θα προέλθει από ρυθμίσεις, πωλήσεις και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που συνοδεύουν επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 45% από τα δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων).

    Όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα, τη διετία 2016-17 προβλέπεται να μειωθούν τα NPEs κατά 1,9 δισ. ευρώ, το 25% του στόχου, το 2018 κατά 2,66 δισ. ευρώ, το 35% του στόχου και το 2019 κατά 3,04% δισ. ευρώ, το 40% του στόχου.

    Η πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που συμφώνησαν οι Eurobank- Alpha Bank με την Pillarstone (KKR) αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του έτους και να περιλάβει και την Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας καταρχάς υπό διαχείριση δάνεια 2-3 επιχειρήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θάνος Πλεύρης: Κάθε μέρα και μία νίκη – Συνεχίζει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μυστικά για την επόμενη ημέρα στο ΧΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολυτεχνείο: Αστακός το κέντρο της πρωτεύουσας για την 43η επέτειο-Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα



    ΣΧΟΛΙΑ