• Business

    Φωκίων Καραβίας: Αυτή είναι η νέα στρατηγική της Eurobank για το 2017

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank


    Mε το βλέμμα στο 2017 υλοποιεί ο Φωκίων Καραβίας η στρατηγική του Ομίλου Eurobank καθώς οι κινήσεις εντός του τρέχοντος έτους έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ο σχεδιασμός της τράπεζας είναι εμπροσθοβαρής με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν τεσταριστεί ως επιτυχείς: ήδη, λίγο πριν το τέλος της χρήσης, η τράπεζα παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία και έχει παράλληλα, εξαιρετικά θετικές επιδόσεις στην διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Παράλληλα με τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων που είναι κρίσιμη για την οικονομία, ο Φωκίων Καραβίας «βλέπει» και την άλλη πλευρά: την τόνωση της οικονομίας μέσω χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό, τα στελέχη της τράπεζας αναζητούν επενδυτικά σχέδια και υγιείς δανειολήπτες και δεν αναμένουν απλώς να δημιουργηθεί ζήτηση.

    Ο Φωκίων Καραβίας και η διοικητική ομάδα της Eurobank, αθόρυβα, τη στιγμή που μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος παλεύει με εκκρεμότητες διοικητικής φύσεως, εμφανίζει πρόοδο σε όλα τα «μέτωπα» και κυρίως στο πιο κρίσιμο πρόβλημα του κλάδου: τα προβληματικά δάνεια.

    Ο ίδιος το έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα και οι κινήσεις έχουν αποδώσει αφού και οι νέες καθυστερήσεις βαίνουν σε αρνητικό έδαφος και σταδιακά μπαίνει σε πορεία αποκλιμάκωσης ο όγκος των επισφαλειών, σε μια πορεία που ο Φωκίων Καραβίας γνωρίζει ότι θα είναι μακρά.

    Έχοντας τα χαρακτηριστικά της μεθοδικότητας και της ηρεμίας, όπως αναγνωρίζουν οι συνεργάτες του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank διοικεί την Eurobank δίπλα στον Νίκο Καραμούζη, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα να αντιλαμβάνεται συνολικά το μακροοικονομικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι καίριες πολιτικοοικονομικές παρεμβάσεις του.

    Η «επίθεση» γίνεται σε όλα τα μέτωπα, κόκκινα δάνεια, καταθέσεις, στήριξη πελατών, χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων.

    Ειδικά για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ο Φωκίων Καραβίας και η διοικητική ομάδα της Eurobank έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο πλάνο.

    Ο στόχος είναι να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 37% με 38% ως το τέλος του 2019, κατά 7,6 δισ. ευρώ.

     Δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, θα μειωθούν από 20 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 σε 12,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

    Το μίγμα των εργαλείων είναι οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις με τις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθεί το 20% του στόχου ή 1,52 δισ. ευρώ. Κατά 20% θα συμμετάσχουν στην επίτευξη του στόχου οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων και κατά ακόμη 20% οι εκποιήσεις εξασφαλίσεων.

    Η Eurobank είχε και μια άλλη επιτυχία: υλοποίησε το στόχο για την μείωση των δαπανών ταχύτερα από τη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

    Οι συνολικές δαπάνες του ομίλου στην Ελλάδα υποχώρησαν στα 750 εκατ. ευρώ, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης (31 Δεκεμβρίου 2017). Από τα τέλη, ήδη, της περσινής χρονιάς, η τράπεζα μείωσε τον αριθμό των καταστημάτων της κάτω από το όριο των 510, ενώ η συρρίκνωση του συνεχίζεται και φέτος.

    Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και ως προς τον στόχο μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων στην Ελλάδα σε 9.800 κατά ανώτατο όριο, ως το τέλος του 2017. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το εν Ελλάδι προσωπικό είχε υποχωρήσει στα 9.835 άτομα.

    Η μείωση του προσωπικού κατά περίπου 1.000 άτομα επιτεύχθηκε από τη χρήση του προγράμματος εθελουσίας και την πώληση του 80% της Eurolife.

    Η εξοικονόμηση από την αποχώρηση προσωπικού μέσω χρήσης του προγράμματος εθελουσίας θα ανέλθει ετησίως σε περίπου 38 εκατ. ευρώ, ενώ συμβάλει ήδη από φέτος στο στόχο μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

    Σε σχέση με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις, η Eurobank ολοκλήρωσε, ήδη, την πώληση του 80% των ασφαλιστικών της θυγατρικών (Eurolife), ενώ μείωσε το χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικών στα 34 εκατ. ευρώ, επίπεδο που είναι σύμφωνο με το όριο που προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

    Εντός του στόχου είναι και η μείωση του κόστους καταθέσεων στην Ελλάδα, που αποτελεί επίσης δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

    Ο Φωκίων Καραβίας έχει δρομολογήσει ως το τέλος του 2018 την υλοποίηση των υπόλοιπων δεσμεύσεων, όπως τη μείωση του δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σε 115% και την πώληση της συμμετοχής (20%) της Τράπεζας στην Grivalia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το μανιφέστο του Νίκου Καραμούζη. Γιατί ο τραπεζίτης αποφάσισε τώρα να μιλήσει περί κατεστημένων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Νέες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Σε νέα αναπτυξιακή φάση η ελληνική οικονομία!



    ΣΧΟΛΙΑ